Evli bireylerde temel psikolojik ihtiyaçların doyumu ile ilişki doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between the satisfaction of basic psychological needs and relationship satisfaction in married individuals
- Tez No: 1008265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HADİYE KÜÇÜKKARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, İlişki doyumu, Marriage, Relationship satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, evli bireylerde temel psikolojik ihtiyaçların doyumu ile ilişki doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de ikamet eden evli bireyler oluşturmakta olup, örneklem uygun örnekleme yöntemiyle belirlenen 18 yaş ve üzeri toplam 384 evli bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Evli Bireyler İçin Temel Psikolojik İhtiyaçların Doyumu Ölçeği, Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği ve İlişki Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, evlilik yaşantısı ve genel yaşantı bağlamında temel psikolojik ihtiyaçların doyumu ile ilişki doyumu arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Bununla birlikte, evlilik yaşantısındaki özgürlük ihtiyacı doyumunun ilişki doyumunu negatif yönde, genel yaşantıdaki özerklik ihtiyacı doyumunun ise pozitif yönde anlamlı biçimde yordadığı; diğer temel psikolojik ihtiyaç boyutlarının ilişki doyumu üzerinde anlamlı bir yordayıcı etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, evlilik ve genel yaşam bağlamında temel psikolojik ihtiyaçların ilişki doyumu üzerindeki farklı ve bağlama özgü etkileri göz önünde bulundurularak, evli bireylere yönelik psikoeğitim ve danışmanlık programlarında özellikle evlilik yaşantısındaki özgürlük ihtiyacı ile genel yaşantıdaki özerklik ihtiyacının dengeli biçimde ele alınması; bireysel özerkliği desteklerken ilişkisel bağlılığı zedelemeyecek müdahale yaklaşımlarının geliştirilmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the satisfaction of basic psychological needs and relationship satisfaction in married individuals. A correlational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The population of the study consists of married individuals residing in Turkey, and the sample consists of a total of 384 married individuals aged 18 and over, determined by appropriate sampling methods. The data collection tools used in the study were the Socio-Demographic Information Form, the Basic Psychological Needs Satisfaction Scale for Married Individuals, the Basic Psychological Needs Scale, and the Relationship Satisfaction Scale. According to the research findings, there are positive and significant relationships between the satisfaction of basic psychological needs in the context of married life and general life and relationship satisfaction. However, it was determined that the satisfaction of the need for freedom in marital life negatively predicted relationship satisfaction, while the satisfaction of the need for autonomy in general life positively predicted it in a meaningful way; other basic psychological need dimensions did not have a meaningful predictive effect on relationship satisfaction. In line with the findings, considering the different and context-specific effects of basic psychological needs on relationship satisfaction in the context of marriage and general life, it is thought to be beneficial to develop intervention approaches that support individual autonomy in a balanced way, particularly addressing the need for freedom in married life and the need for autonomy in general life, without damaging relational commitment, in psychoeducation and counseling programs for married individuals and developing intervention approaches that support individual autonomy without undermining relational commitment would be beneficial.