İnsan makine iletişimi bağlamında kamuda chatbot kullanımı: E-Devlet uygulaması özelinde genç kullanıcıların algıları
The use of chatbots in the public sector in the context of human-machine communication: Young users' perceptions with a focus on the e-Devlet application
  1. Tez No: 1008283
  2. Yazar: AHMET MAHMUT DOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Halkla İlişkiler, Communication Sciences, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Chatbot, Kamu yönetimi, İnsan-makine ilişkisi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Chatbot, Public administration, Human-machine relationship, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
En çok kullanılan yapay zeka teknolojilerinden olan chatbotlar özel sektörde olduğu gibi kamu kurumlarında da aktif olarak kullanılmaktadır. Dünyada kamuda chatbotların aktif olarak kullanıldığı ülkelerde vatandaşların kamu hizmetleri için birden fazla chatbotu kullanmaya çalışması ve bu chatbotların birbirine entegre olmaması çeşitli zorlukları ortaya çıkarmıştır. Türkiye'de ise henüz etkin bir şekilde olmayan kamuda chatbot kullanımının dünyada görülen bu zorluklar dikkate alınarak hazırlanması gerekmektedir. Bu araştırma ise bu noktada merkezi-genel dijital e-devlet platformu olan E-devlet Kapısı uygulaması üzerinden merkezi-genel bir chatbot oluşturulabileceği fikrine dayanarak insan makine iletişimi bağlamı üzerinden gençlerin bu konudaki algı ve beklentilerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Birinci bölümde yapay zeka ve chatbot teknolojilerinden detaylı olarak bahsedilmekte, ikinci bölümde insan makine iletişimi kavramından ve insan makine iletişimi yaklaşımlarından bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde kamu hizmetlerinde dijitalleşme ve chatbot kullanımlarına değinilmektedir. Dördüncü bölümde ise araştırma kapsamında yapılan anket ve tam yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen sonuçlar verilmektedir. Araştırma kapsamında yapılan tam yapılandırılmış görüşme ve anketlerin uygulandığı hedef kitle 18-30 yaş arasında olan, en az lise mezuniyetine sahip ve daha önce chatbot kullanmış gençler olmuştur. Chatbot kullanıcısı gençlerin kamuda chatbot kullanımına olumlu baktığı, bu gençlerin büyük çoğunluğunun E-devlet Kapısı uygulamasında chatbot olması durumunda bu chatbotu bilgi alma, belge alma, işlem yapma ve şikayette bulunma gibi işlemler için kullanacağı tespit edilmiştir. Ayrıca chatbot kullanıcısı gençlerin genel olarak E-devlet Kapısı uygulamasında yer alacak chatbottaki dil-üslup özellikleri ve kişisel özelliklerin neler olacağını önemseyeceği, görünüş ve cinsiyet özellikleri gibi fiziksel özelliklerin neler olacağını ise önemsemeyecekleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Chatbots, one of the most commonly used artificial intelligence technologies, are actively employed not only in the private sector but also within public sector. In countries where chatbots are actively utilized in the public sector, challenges have emerged due to citizens needing to interact with multiple chatbots for public services and the lack of integration among these chatbots. In Turkey, where chatbot usage in the public sector has not yet reached a mature stage, it is essential to take into account these global challenges while developing such systems. This research aims to measure the perceptions and expectations of young people regarding this issue within the context of human-machine communication, based on the idea that a centralized and general-purpose chatbot can be integrated into Turkey's main digital government platform, the E-devlet Kapısı. In the first section, artificial intelligence and chatbot technologies are discussed in detail. The second section explores the concept and approaches of human-machine communication. The third section addresses the digitalization of public services and the use of chatbots in this context. The fourth section presents the findings obtained from the surveys and fully structured interviews conducted as part of the research. The target group for the structured interviews and surveys consisted of young individuals aged between 18 and 30, with at least a high school diploma and previous experience using chatbots. The findings indicate that young chatbot users have a positive view of chatbot usage in the public sector. The vast majority of these users stated that, if a chatbot were available on the E-devlet Kapısı, they would use it for various purposes such as obtaining information, receiving documents, carrying out transactions, and submitting complaints. Additionally, it was found that these young users generally value the linguistic style and personality traits of a chatbot integrated into the E-devlet Kapısı, while they do not consider physical characteristics such as appearance or gender to be important.