Rejeneratif endodontik tedavide kullanılan kanal içi medikamentin farklı irrigasyon solüsyonları ve aktivasyon sistemleri kullanılarak kök kanal sisteminden uzaklaştırılmasının karşılaştırılması: İn vitro çalışma
Comparison of removal of intracanal medicament used in regenerative endodontic treatment from the root canal system using different irrigation solutions and activation systems: An in vitro study
  1. Tez No: 1008299
  2. Yazar: BÜŞRA PINAR DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYMA MUSTULOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Rejeneratif endodontik tedavi, Dual Rinse HEDP, Kalsiyum Hidroksit, XP-Endo Finisher, SWEEPS, Regenerative endodontic treatment, Dual Rinse HEDP, Calcium hydroxide, XP-Endo Finisher, SWEEPS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, açık apeksli dişlerde rejeneratif endodontik tedavi (RET) sırasında kullanılan kalsiyum hidroksitin (Ca(OH)2) farklı irrigasyon solüsyonları ve aktivasyon sistemleri yardımıyla kök kanal sisteminden uzaklaştırılma miktarı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Çalışmada 160 adet çekilmiş, tek köklü ve tek kanallı insan daimi dişi kullanılmıştır. Açık apeksli dişleri taklit edebilmek amacıyla apeks 3 mm kısaltılmış; apikal çap 1 mm olacak şekilde genişletilmiştir. Dişler RET protokolü kapsamında 20 ml %1,5 sodyum hipoklorit (NaOCl) ile irrige edilmiş, enjekte edilebilir Ca(OH)2 ile doldurulmuş ve 37°C'de 3 hafta bekletilmiştir. Örnekler rastgele iki ana gruba (n=80 EDTA (Etilendiamintetraasetik asit), n=80 Dual Rinse HEDP (1-hidroksietiliden-1,1-difosfonik asit )) ayrılmıştır ve her grup 4 alt gruptan oluşmuştur: Geleneksel İğne İrrigasyon (Gİİ), Şok Dalgası ile Geliştirilmiş Emisyon Fotoakustik Akım (SWEEPS), Pasif Ultrasonik İrrigasyon (PUI), XP-Endo Finisher ile İrrigasyon (XP-F). EDTA grubunda %17 EDTA, Dual Rinse HEDP grubunda ise 0.9 gr HEDP + 10 ml %1,5 NaOCl çözeltisi kullanılmıştır. Her dişe 20 ml irrigasyon solüsyonu uygulanmış, alt gruba göre aktivasyon gerçekleştirilmiştir. Dişler ikiye ayrılmış, stereomikroskop (10X büyütme) ile incelenmiş ve görüntüler Image J programında analiz edilmiştir. Veriler p <0,05 anlamlılık düzeyinde istatiksel olarak analiz edilmiştir. Hiçbir yöntem Ca(OH)2' yi kök kanalından tamamen uzaklaştıramamıştır. Ca(OH)₂ kalıntı yüzdesi bakımından EDTA tüm aktivasyon sistemlerinde HEDP' den anlamlı derecede daha etkilidir (p<0,001). EDTA gruplarında (SWEEPS grubu hariç), HEDP gruplarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük Ca(OH)₂ kalıntı miktarı tespit edilmiştir (p<0,05). En düşük Ca(OH)2 kalıntı miktarı EDTA + XP-F grubunda gözlenirken, en yüksek Ca(OH)2 kalıntı miktarı ise HEDP + Gİİ grubunda gözlemlenmiştir. RET protokolünde geleneksel olarak kullanılan yöntem olan EDTA+ Gİİ' ye kıyasla sadece EDTA+SWEEPS ve HEDP+XP-F grubunda kalan Ca(OH)₂ miktarı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuçlar, kullanılan irrigasyon solüsyonu ve aktivasyon sistemi kombinasyonlarının, kalsiyum hidroksit kalıntı miktarı üzerinde farklı düzeylerde etkili olduğunu göstermektedir. Daha etkili yöntemlerin kullanılması potansiyel olarak RET'in başarısını destekleyebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of different irrigation solutions and activation systems on the removal of calcium hydroxide (Ca(OH)₂) from the root canal system during regenerative endodontic treatment (RET) in open-apex teeth. In this study, 160 extracted, single-rooted and single-canaled human permanent teeth were used. To simulate open-apex teeth, the apices were shortened by 3 mm and the apical diameter was enlarged to 1 mm. Within the RET protocol, the teeth were irrigated with 20 ml of 1.5% sodium hypochlorite (NaOCl), filled with injectable Ca(OH)₂, and stored at 37°C for 3 weeks. The samples were randomly divided into two main groups (n=80 EDTA (Ethylenediaminetetraacetic acid), n=80 Dual Rinse HEDP (1-Hydroxyethylidene-1,1-diphosphonic acid)), and each group consisted of four subgroups: Conventional Needle Irrigation (CNI), Shock Wave Enhanced Emission Photoacoustic Streaming (SWEEPS), Passive Ultrasonic Irrigation (PUI) and XP-Endo Finisher Irrigation (XP-F). In the EDTA group, 17% EDTA was used, while in the Dual Rinse HEDP group, 0.9 g HEDP was combined with 10 ml of 1.5% sodium hypochlorite solution. A total of 20 ml of irrigation solution was applied to each tooth, and activation was performed according to subgroup protocols. The teeth were split longitudinally, examined under a stereomicroscope (10× magnification), and analyzed using the ImageJ software. Data were statistically analyzed at a significance level of p<0.05. None of the methods were able to completely remove Ca(OH)₂ from the root canal system. In terms of Ca(OH)₂ residue percentage, EDTA was significantly more effective than HEDP in all activation systems (p<0.001). In the EDTA groups (except for the SWEEPS subgroup), significantly lower Ca(OH)₂ residue levels were observed compared to the HEDP groups (p<0.05). The lowest amount of Ca(OH)₂ residue was observed in the EDTA + XP-F group, while the highest amount was detected in the HEDP + CNI group. Compared with the conventionally used EDTA + CNI method in RET protocols, no statistically significant effect on Ca(OH)₂ removal was found only in the EDTA + SWEEPS and HEDP + XP-F groups (p>0.05). The results indicate that the combination of irrigation solutions and activation systems has varying levels of effectiveness on the removal of calcium hydroxide residue. Using more efficient methods may potentially enhance the success of RET.