Yükseköğretimde (1990-2000) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ders kitaplarının içerik değerlendirmesi
Content evaluation of Atatürk Principles and Revolution History textbooks in higher education (1990-2000)
- Tez No: 1008300
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVA SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Atatürk ilkeleri, Ders kitapları, İnkılap tarihi, Atatürk principles, Textbooks, Revolution history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışma, 2025 yılında Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Anabilim Dalında, Prof.Dr Hava SELÇUK danışmanlığında Hatice KESKİN tarafından yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak literatür taraması yapıldıktan sonra, Atatürk İlke ve İnkılapları dersi ders kitaplarının dönemin eğitim teknoloji açısından günümüz kadar gelişmiş olmaması, ders kitaplarına duyulan ihtiyacın ve bağlılığın gerekliliği açısından 10 yıllık süreç değerlendirmesi yapılmıştır..Yükseköğretimde (1990 -2000) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi kitaplarının içerik değerlendirilmesi olarak hazırlanan çalışma içerisinde, ilk olarak ders kitapları ile yükseköğretim bağlantısının kurulması sağlanmıştır. Ardından Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi, İnkılap ve Atatürk, Atatürk ilkeleri, ile dersin amaç ve önemi doğrultusunda değerlendirilmiştir. Çalışmada, okutulan ders kapsamında Atatürk'ün düşünceleri, Atatürkçülük ile ilgili hususlar, bu dersin yasal kapsamı doğrultusunda analiz edilmiştir. Ders kitaplarının kullanımı ile ilgili kronolojik bilgilere yer verilerek, Türk devletlerinin ders kitabı kullanımıyla ilgili bilgilere değinilmiştir. Ders kitaplarının akademik başarı üzerindeki etkileri de çalışma kapsamına dahil edilmiştir. Son olarak dersin öğretiminde meydana gelen sorunlar değerlendirilmiş ve 1990 ile 2000 yılları arasında okutulan ders kitaplarının değerlendirilmesi sağlanmıştır. Çalışma sonucunda ders kapsamında kullanılan eserlerin tarih aktarımına ağırlıklı olarak Osmanlı Devleti'nin yıkılış sürecinden başladığı, tarih aktarımı sırasında Osmanlı'nın yıkılış ve Türkiye'nin kuruluş sürecinin iç ve dış etkenler doğrultusunda Atatürk ilke ve inkılapları temelinde değerlendirilmesinin sağlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was prepared as a master's thesis by Hatice Keskin at Erciyes University, Institute of Social Sciences, Department of Atatürk's Principles and History of Revolutions, under the supervision of Prof. Dr. Hava Selçuk in 2025. Using a qualitative research method, after conducting the necessary literature reviews, Atatürk's Principles and History of Revolutions textbooks were evaluated within the context of a 10-year period. The study, titled“Content Evaluation of Atatürk's Principles and History of Revolutions Textbooks in Higher Education (1990-2000),”first establishes the connection between textbooks and higher education, then evaluates the Atatürk's Principles and History of Revolutions course in light of the concepts of Revolution and Atatürk, Atatürk's principles, and the aims and importance of this course. The study analyzes Atatürk's thoughts, issues related to Atatürkism, and the legal scope of this course. The study includes chronological information on the use of textbooks and discusses information regarding the use of textbooks in Turkish states. Furthermore, the impact of textbooks on academic achievement is also examined. Finally, the problems encountered in teaching the course were evaluated, and the content of textbooks used between 1990 and 2000 was examined. The study concluded that the works used in the course primarily begin the historical narrative with the collapse of the Ottoman Empire, and that the collapse of the Ottoman Empire and the establishment of Türkiye are evaluated within the framework of Atatürk's principles and reforms, taking into account both internal and external factors.