Akne skarlarının tedavisinde mikroiğneleme ile kombine trombositten zengin plazma tedavisi ile tek başına mikroiğneleme tedavisinin karşılaştırılması
Comparison of microneedling with platelet-rich plasma versus microneedling alone in the treatment of acne scars
- Tez No: 1008350
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR YORĞUN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: akne skarı, mikroiğneleme, PRP, Akne vulgaris, Trombositten zengin plazma, acne scars, microneedling, PRP, Acne vulgaris, Platelet rich plasma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akne vulgaris pilosebase ünitenin yaygın görülen kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Akne skarları aknenin istenmeyen bir komplikasyonu olup hastalarda önemli psikososyal etkilere neden olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı akne skarlarının tedavisinde tek başına mikroiğneleme tedavisi ile mikroiğneleme ve PRP kombinasyonu tedavisini karşılaştırmaktır. Metod: Çalışmaya toplam 30 hasta dahil edilmiş ve hastalar 15'er kişilik iki eşit gruba ayrılmıştır. Birinci gruba yalnızca mikroiğneleme, ikinci gruba ise mikroiğneleme + PRP tedavisi uygulanmıştır. Her iki gruba da dört hafta arayla üç seans uygulama yapılmıştır. Tedavi öncesinde ve son seanstan iki ay sonra Goodman & Baron kalitatif skoru, Goodman & Baron kantitatif skoru ve akne skarları için klinik değerlendirme ölçeği (ECCA) skoru değerlendirilmiştir. Bulgular: Goodman & Baron kalitatif skorlarında her iki grupta da tedavi sonrası anlamlı iyileşme gözlenmemiştir. Goodman & Baron kantitatif skorlarında her iki grupta da başlangıca göre istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptanmış; kombinasyon grubunda daha fazla iyileşme gözlenmiş olmasına rağmen gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. ECCA skorlarında her iki grupta da başlangıca göre iyileşme izlenmiş, ancak bu iyileşme istatistiksel olarak anlamlı bulunmamış; p değeri anlamlılık düzeyine yakın bulunmuştur. Gruplar arasında ECCA skorundaki iyileşme açısından ise istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular mikroiğnelemenin akne skarlarının görünümünde kısmi iyileşme sağlayabildiğini göstermektedir. Kombinasyon tedavisi ile daha fazla iyileşme gözlenmesine karşın gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Bu sonuçlar, PRP eklemesinin tedavi etkinliğine olası katkısını düşündürmekle birlikte, bunu kesin olarak ortaya koymamaktadır. PRP'nin olası katkısını daha net değerlendirebilmek için daha geniş örneklemli ve uzun dönemli takip içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Acne vulgaris is a common chronic inflammatory disorder of the pilosebaceous unit. Acne scars are an undesirable complication of acne and may lead to significant psychosocial consequences in affected patients. The aim of this study was to compare the effectiveness of microneedling alone versus microneedling combined with PRP in the treatment of acne scars. Materials and methods: A total of 30 patients were included and randomly divided into two equal groups of 15 participants. The first group received microneedling alone, while the second group underwent microneedling combined with PRP. All patients received three treatment sessions at four-week intervals. Goodman & Baron qualitative score, Goodman & Baron quantitative score, and Échelle d'Évaluation Clinique des Cicatrices d'Acné (ECCA) score were evaluated before treatment and two months after the final session. Results: Goodman & Baron qualitative scores did not show significant improvement after treatment in either group. Goodman & Baron quantitative scores demonstrated statistically significant improvement from baseline in both groups; although greater improvement was observed in the combination group, the difference between groups was not statistically significant. ECCA scores showed improvement from baseline in both groups; however, this improvement was not statistically significant, with the p-value approaching the level of significance. No statistically significant difference between groups was observed in ECCA score improvement. Conclusion: The findings of this study indicate that microneedling can provide partial improvement in the appearance of acne scars. Although greater improvement was observed with combination therapy, no statistically significant difference between the groups was found. These results suggest a potential contribution of PRP to treatment efficacy, but this cannot be conclusively determined. To more clearly assess the possible effect of PRP, studies with larger sample sizes and longer follow-up periods are needed.