Türkiye ve Almanya ortaokul 6. sınıf İngilizce öğretim programlarının karşılaştırılması
A comparative research on Turkish and German 6th level English curriculum
- Tez No: 1008351
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİDE DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim bilimleri, Eğitim bilimleri enstitüsü, Eğitim kalitesi, Eğitim programları, Eğitim sistemi, Educational science, Education Science institude, Education quality, Education programs, Education system
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Türkiye ile Almanya'nın (Hessen/Frankfurt bağlamı) ortaokul 6. sınıf İngilizce öğretim programları ve ders kitaplarını karşılaştırmalı olarak incelemek, amaç/kazanım, içerik, öğrenme-öğretme süreçleri, ölçme-değerlendirme ve kültür boyutları açısından benzerlik ve farklılıkları ortaya koymak ve öğretmen görüşleriyle program ve materyallerin sınıf içi yansımalarını görünür kılmak ve bulgulara dayalı uygulanabilir bir model önermektir. Yöntem: Çalışma karşılaştırmalı durum çalışması deseninde yürütülmüş, veriler, program metinleri ve ders kitaplarının doküman analizi ve Türkiye ile Almanya'da görev yapan öğretmenlerle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilmiştir. Dokümanlar belirlenen temalara göre kodlanmış, görüşme verileri doküman bulgularını destekleyecek biçimde çözümlenmiştir. Bulgular: Hessen'da ders kitabı mimarisinin sistematik bir ünite akışı ve görev temelli ürün mantığıyla yapılandığı, öz değerlendirme ve rubrik gibi biçimlendirici değerlendirme araçlarının daha görünür olduğu belirlenmiş, Türkiye'de ise iletişimsel hedeflere rağmen ders saati sınırlılığı, sınav baskısı ve ders kitabı merkezlilik gibi etkenlerin uygulamayı daraltabildiği, gerçek yaşam bağlantısının varsayımsal etkinliklere indirgendiği görülmüştür. Sonuç ve Öneriler: Bulgular, Türkiye'de hedef–uygulama uyumunun güçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu doğrultuda can-do temelli hedefler, görev döngülü ünite mimarisi, süreç odaklı değerlendirme ve farklılaştırma bileşenleri içeren bir model önerilmiş ve bu model Spring 6'nın birinci ünitesinin yeniden tasarımında kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study comparatively examines sixth-grade (lower secondary) English language curricula and textbooks in Türkiye and Germany (Hessen/Frankfurt context) to identify similarities and differences in aims/learning outcomes, content, teaching– learning processes, assessment, and culture. It also uses teacher perspectives to make classroom reflections of curricula and materials more visible and to propose a feasible model grounded in the findings. Method: A comparative case study design was adopted. Data were collected through document analysis of curriculum texts and textbooks, and semi-structured interviews with teachers working in Türkiye and Germany. Documents were coded in themes while interview data were analysed to support and triangulate document-based findings. Findings: In the Hessen context, textbook architecture was organised around a systematic unit flow and a task-based product logic; formative assessment tools (e.g., selfassessment and rubrics) were more explicit. In the Türkiye context, despite communicative aims, limited lesson hours, exam pressure, and textbook centrality were found to constrain implementation, and real-life connections tended to be reduced to hypothetical“as-if”classroom activities. Conclusions and Recommendations: The findings suggest that alignment among goals, implementation, and assessment should be strengthened in Türkiye's sixthgrade English teaching. Accordingly, a model was proposed that features can-do-based objectives, a task-cycle unit architecture, process-oriented assessment evidence, and differentiation components. The model was operationalised through the redesign of Unit 1 of Spring 6.