Polikistik over sendromunda leptin, ürik asit, soluble neprilisin düzeyleri ve metabolik parametreler ile ilişkisi
Leptin, uric acid, soluble neprilisin levels and their relationship with metabolic parameters in polycystic ovarian syndrome
- Tez No: 1008357
- Danışmanlar: PROF. DR. ORKUN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, leptin, ürik asit, soluble neprilisin, insülin direnci, metabolik parametre, Polycystic ovary syndrome, leptin, uric acid, soluble neprilysin, insulin resistance, metabolic parameter
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, polikistik over sendromlu (PCOS) kadınlarda serum leptin, ürik asit ve soluble neprilisin düzeylerinin metabolik ve hormonal parametrelerle ilişkisini değerlendirmeyi ve bu biyobelirteçlerin PCOS ile olan olası ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran 60 PCOS tanılı hasta ile yaş açısından benzer 30 sağlıklı kontrol bireyi olmak üzere toplam 90 kadın üzerinde yürütülen bir vaka kontrol çalışmadır. Katılımcıların demografik verileri, klinik özellikleri ve Ferriman–Gallwey (FG) skorları kaydedildi. Tüm katılımcılardan açlık durumunda venöz kan örnekleri alındı. Serum leptin ve soluble neprilisin düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Açlık glukozu, insülin, lipid profili, ürik asit, LH, FSH, estradiol, testosteron ve TSH gibi metabolik ve hormonal parametreler biyokimya laboratuvarında rutin yöntemlerle analiz edildi. İnsülin direnci HOMA-IR yöntemi ile hesaplandı. Elde edilen veriler SPSS istatistik paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: PCOS grubunda LH, AMH, testosteron, HOMA-IR, trigliserid, ürik asit ve leptin düzeylerinin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu saptandı (p<0.05). Serum leptin düzeylerinin özellikle PCOS obez grubunda belirgin şekilde arttığı görüldü. Ürik asit düzeylerinin de PCOS obez bireylerde daha yüksek olduğu belirlendi. Soluble neprilisin düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0.05). Korelasyon analizlerinde leptin ve ürik asit düzeylerinin bazı metabolik parametrelerle ilişkili olduğu görüldü. Tanısal performans analizlerinde bazı hormonal ve metabolik parametrelerin PCOS varlığını ayırt etmede anlamlı katkı sağladığı belirlendi. Sonuç: Bu çalışmada PCOS'lu kadınlarda leptin ve ürik asit düzeylerinin özellikle metabolik bozukluklarla ilişkili olarak arttığı gösterilmiştir. Buna karşın soluble neprilisin düzeyleri ile PCOS arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Elde edilen bulgular, leptin ve ürik asidin PCOS'un metabolik bileşenleri ile ilişkili olabileceğini, ancak neprilisin düzeylerinin PCOS patofizyolojisindeki rolünün daha geniş örneklemli çalışmalarla araştırılması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate serum leptin, uric acid, and soluble neprilysin levels in women with polycystic ovary syndrome (PCOS) and to investigate their relationship with metabolic and hormonal parameters. Materials and Methods: This case–control study was conducted on a total of 90 women, including 60 patients diagnosed with polycystic ovary syndrome (PCOS) and 30 age-matched healthy control subjects, all of whom were admitted to the Department of Obstetrics and Gynecology. Demographic characteristics, clinical findings, and Ferriman–Gallwey (FG) scores of the participants were recorded. Fasting venous blood samples were obtained from all participants. Serum leptin and soluble neprilysin levels were measured using the enzymelinked immunosorbent assay (ELISA) method. Metabolic and hormonal parameters including fasting glucose, insulin, lipid profile, uric acid, luteinizing hormone (LH), follicle-stimulating hormone (FSH), estradiol, testosterone, and thyroid-stimulating hormone (TSH) were analyzed using routine biochemical laboratory methods. Insulin resistance was calculated using the homeostasis model assessment of insulin resistance (HOMA-IR). Statistical analyses were performed using the SPSS software package. Results: LH, AMH, testosterone, HOMA-IR, triglyceride, uric acid, and leptin levels were significantly higher in the PCOS group compared to the control group (p<0.05). Serum leptin levels were particularly elevated in the obese PCOS subgroup. Similarly, uric acid levels were higher in obese PCOS patients. No statistically significant difference was observed in soluble neprilysin levels between the groups (p>0.05). Correlation analyses demonstrated that leptin and uric acid levels were associated with several metabolic parameters. Diagnostic performance analyses indicated that certain hormonal and metabolic parameters contributed significantly to the discrimination of PCOS. Conclusion: The findings of this study indicate that leptin and uric acid levels are increased in women with PCOS, particularly in association with metabolic disturbances. In contrast, soluble neprilysin levels did not show a significant association with PCOS. These results suggest that leptin and uric acid may be related to the metabolic components of PCOS, whereas the potential role of neprilysin in PCOS pathophysiology requires further investigation in larger and prospective studies.