Posterior petrozal yaklaşımın üç boyutlu modellenmesi artırılmış-sanal gerçeklikle dijital ortama aktarılması
Three-dimensional modeling of the posterior petrosal approach and its integration into the digital environment using augmented and virtual reality
- Tez No: 1008356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SABRİ GÜRBÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Posterior Petrozektomi, 3B Modelleme, Fotogrametri, Cerrahi Anatomi, Tıp Eğitimi, Kafa Tabanı Cerrahisi, Kadavra Diseksiyonu, Temporal Kemik, Anatomi, Artırılmış gerçeklik, Diseksiyon, Görüntüleme-üç boyutlu, Nöroanatomi, Os temporale, Regio temporalis, Sanal gerçeklik, Posterior Petrosectomy, 3D Modeling, Photogrammetry, Surgical Anatomy, Medical Education, Skull Base Surgery, Cadaver Dissection, Temporal Bone, Anatomy, Augmented reality, Dissection, Imaging-three-dimensional, Neuroanatomy, Os temporale, Regio temporalis, Virtual reality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Posterior petrozektomi, kafa tabanı cerrahisi pratikleri içerisinde öğrenilmesi ve ustalaşılması en güç prosedürlerden biri olup, içerdiği karmaşık anatomik ilişkiler nedeniyle dik bir öğrenme eğrisine sahiptir. Geleneksel eğitim materyali olan cerrahi atlasların sunduğu iki boyutlu (2B) çizimler, bu bölgenin derinlik algısını ve üç boyutlu (3B) uzaysal ilişkilerini yansıtmakta yetersiz kalabilmektedir. Ayrıca, cerrahi eğitimin altın standardı olan kadavra diseksiyonlarına erişimin sınırlı olması ve yüksek maliyetler, alternatif ve daha erişilebilir eğitim araçlarına olan ihtiyacı artırmaktadır. Bu zorlu cerrahi yaklaşımın kavranmasında, teknolojik gelişmelerin sunduğu görselleştirme imkanları günümüzde giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, fotogrametri tekniği kullanılarak posterior petrozektominin adım adım kadavra diseksiyonunun 3B modellerinin geliştirilmesi ve literatüre gerçekçi, etkileşimli bir cerrahi anatomi eğitim aracı kazandırılması amaçlanmıştır. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Mikronöroşirürji Laboratuvarı'nda gerçekleştirilen çalışmada, formalinle fikse kadavralar üzerinde uygulanan standart presigmoid transpetrozal yaklaşımın her cerrahi aşaması yüksek çözünürlüklü fotoğraflarla kaydedilmiştir. Elde edilen veriler fotogrametri yazılımları ile işlenerek, dural sinüsler, kraniyal sinirler ve labirent kompleksi gibi yapıların doku renginin korunduğu dijital modellere dönüştürülmüştür. Ayrıca çalışmada, anatomik yapıların görselleştirilmesini artırmak amacıyla transillüminasyon tekniği de entegre edilmiş ve bu tekniğin 3B model üzerindeki etkisi detaylı olarak incelenmiştir. Dahası, oluşturulan bu modellerin sanal gerçeklik (VR) gibi sürükleyici ortamlarda incelenebilirliği ve Sketchfab platformu üzerinden çevrimiçi erişilebilirliği sağlanarak, cerrahi eğitimde mekân ve zaman kısıtlılığının aşılması hedeflenmiştir. Sonuç olarak yapılan bu çalışma, fotogrametri tabanlı 3B modelleme yönteminin kafa tabanı cerrahisi gibi karmaşık alanlarda geleneksel eğitim yöntemlerini tamamlayıcı, yenilikçi ve erişilebilir bir eğitim materyali sunduğunu göstermektedir. Bu teknolojinin kullanımı, cerrahi anatomiye hakimiyeti artırarak asistan eğitimi ve preoperatif planlama süreçlerinde literatüre ve kliniğe önemli katkılar sağlama potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Posterior petrosectomy is widely recognized as one of the most challenging procedures to master in skull base surgery, owing to the steep learning curve and the complexity of the anatomical relationships involved. Traditional educational resources, such as surgical atlases relying on two-dimensional (2D) illustrations, often fail to adequately convey the depth perception and three-dimensional (3D) spatial relationships inherent to this region. Furthermore, the limited availability and high cost of cadaveric dissection—the gold standard of surgical training—underscore the growing need for alternative, accessible educational tools. Consequently, the advanced visualization capabilities offered by emerging technologies are becoming increasingly critical for understanding this demanding surgical approach. This study aims to develop 3D models of the stepwise posterior petrosectomy cadaveric dissection using photogrammetry, thereby introducing a realistic and interactive surgical anatomy training tool to the literature. Conducted at the Yeditepe University Hospital Microneurosurgery Laboratory, this study documented every surgical stage of the standard presigmoid transpetrosal approach performed on formalin-fixed cadaveric specimens using high-resolution photography. The acquired data were processed using photogrammetry software to generate digital models that preserve the authentic tissue texture and color of critical structures, including the dural sinuses, cranial nerves, and the labyrinthine complex. Additionally, the transillumination technique was integrated to enhance the visualization of anatomical structures, and its impact on the 3D models was evaluated in detail. Furthermore, by ensuring these models' compatibility with immersive environments such as virtual reality (VR) and providing online accessibility via the Sketchfab platform, the study aims to overcome spatial and temporal constraints in surgical education. In conclusion, this study demonstrates that photogrammetry-based 3D modeling provides an innovative and accessible educational resource that complements traditional training methods in complex fields such as skull base surgery. The implementation of this technology holds the potential to make significant contributions to both the literature and clinical practice by enhancing mastery of surgical anatomy during resident training and preoperative planning.