Spor hakkının insan hakları hukuku bağlamında değerlendirilmesi: Olimpiyat oyunları
The right to sport under human rights law: A study in the context of the olympic games
- Tez No: 1008363
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAN MIZRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Spor, Sosyoloji, Law, Sports, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Avrupa insan hakları hukuku, Doğal haklar, Londra 2012 Yaz Olimpiyat Oyunları, European law of human rights, Natural rigths, London 2012 Summer Olympic Games
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, sporun insan hakkı olarak anlaşılamayan anlaşılamayan siyasetlerini hak teorileri, insan hakları teorisi ve uluslararası spor hukukunun normatif çerçeveleri incelenmektedir. Uzun süre sağlık ve boş zaman faaliyeti kapsamında değerlendirilen spor, gözlenenlerin içeriğinin insan onuruna dayalı bir normatif alan olarak ele alınması. Tezin birinci bölümde spor gücünün“hak”iletildiği, Feinberg'in talep terörü, Jellinek'in iktidar teorisi ile Raz'ın menfaatinin yeniden yenilenebilirliği analiz edildi. Hak teorilerinden insan haklarına geçiş hakkı spor hakkı; İnsan onuru, evrensel ve günlük kriterler açısından değerlendirilmiş, haklar enflasyonu tartışmaları göz önünde bulundurularak sporun insan hakları politikasındaki konumu sorgulanmıştır. Ayrıca spor özgürlüğünün normatif içeriği, bağımsız ve türetilmiş hak tedavileri çerçevesinin ele alınması; Sporun yayılımının uygulanabilirliği, özneleri ve yayılmasının korunmasıyla bozulma durumu değerlendirilmiştir. Spor hakkının bir insan hakkı olarak kazanılmasına ilişkin kuramsal ve normatif tartışmaların tek başına yeterli olmadığı görülmektedir. Bir hakkın insan hakkı olarak anlamı kazanması, yalnızca teorik düzeyde kabul edilmesi değil, nasıl ele alındığına bağlıdır. Bu nedenle tezin ikinci bölümünde, ilk bölümde ortaya konulan kavramsal ve normatif çerçeve, sporun küresel ölçekte açılışı ve kurumsallaşmış örnek Olimpiyat Oyunları üzerinden alınmıştır. Olimpiyat hareketinin temel ilkeleri ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin rolü elele spor hakkı ile özgürlük, kısıtlamanın korunması ve insan hakları arasında normatif ilişki ortaya konmuştur. Bu gücün spor maliyetinin Olimpiyat Oyunlarındaki görünüm biçimleri; ırk ve etnik köken, sosyo-politik koşullar, din ve inanç özgürlüğü, çocuklar, cinsiyet ayrıntıları IOC kayıtlarının incelenmesi 1924–2024 yıllarındaki veriler değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları sonrasında spor gücü denemesal denetime elverişliliği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınabilecek sal bir dava modeliyle. Bu analizlerle spor politikalarının insan onuruna dayalı, uluslararası düzeyde açık ve yargısal toplantıya açık bir hak alanı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines whether sport can be recognized as a human right within the framework of contemporary human rights law. Although sport has traditionally been regarded as a matter of public health or leisure policy, recent global developments increasingly require its reassessment within a dignity-based normative framework. The first chapter analyzes whether sport qualifies as a“right”in the strict jurisprudential sense. In this context, Feinberg's claim theory, Jellinek's will theory, and Raz's interest-based approach are examined to determine whether sport satisfies the structural elements of a subjective right. Building on this theoretical foundation, the right to sport is evaluated against core human rights criteria, including human dignity, universality, and inalienability. The debate concerning the proliferation of rights is addressed in order to assess whether recognizing sport as a human right results in normative inflation or reflects an evolving understanding of equality and social participation. The normative content of the right to sport is further explored from both autonomous and derivative-right perspectives, with particular attention to its scope, right-holders, duty-bearers, and the possibility of violations. The thesis argues that doctrinal acknowledgment alone is insufficient for a right to attain meaningful human rights status. A right acquires practical significance through institutional interpretation and implementation. Accordingly, the second chapter applies the conceptual framework to the Olympic Games as the most visible and institutionalized global manifestation of sport. The principles of the Olympic Movement and the regulatory role of the International Olympic Committee are examined to clarify the relationship between the right to sport, equality, non-discrimination, and broader human rights guarantees. Based on IOC documentation, the transformation of the Olympic Games between 1924 and 2024 is analyzed with regard to race and ethnicity, socio-political conditions, freedom of religion and belief, children, and gender. The study concludes by assessing the justiciability of the right to sport before the European Court of Human Rights, arguing that it constitutes a dignity-based legal interest capable of judicial protection.