Spor yöneticilerinin etik algısı: Karar verme süreçleri açısından bir değerlendirme
The ethical perception of sports managers: An evaluation in terms of decision-making processes
- Tez No: 664122
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT MİRZEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Etik, Spor Yöneticiliği, Ethics, Sports Management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmanın amacı spor yöneticilerinin karşılaştıkları durumlarda etik algılarını saptamak ve bu çerçevede, etik karar verme süreçlerini değerlendirmektir. Araştırma nitel yaklaşım modeli ile olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanması için etik ilkeler ve etik karar verme süreci ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Literatür ve geniş kapsama sahip olduğu belirlenen Aydın (2017) 'Yönetimde Uyulması Beklenen Etik İlkeler' dikkate alınarak, alanında uzman 3 akademisyenin görüşüyle; araştırmacı tarafından 19 senaryodan oluşan görüşme formu geliştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak; dördü Spor Yöneticiliği bölümü lisans mezunu olmak üzere toplam oniki spor yöneticisi ile görüşülmüştür. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler yazıya geçirilerek düzenlenmiş, daha önce belirlenen ilkelere göre özetlenmiş ve (JIE, (2002) Etik karar verme sürecinin aşamaları) içerik analizi yöntemi kullanılarak bulgulara ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda yöneticilerin karar verme sürecini nasıl değerlendirdiği, etik karar verme aşamalarından hangilerine katıldığı ve kararı verirken belirlemiş olduğumuz etik ilkeleri ne derece göz önünde bulundurdukları belirlenmiştir. Bu doğrultuda etik karar verme aşamalarından (sırası ile) en çok katılım sağlanan; 'seçmek ve karar vermek' ve 'gerçekleri belirlemek' iken en az katılım sağlanan; 'kararı gözden geçirmek ve değiştirmek' aşamasıdır. Alınan kararlarda ise (sırası ile) en çok; insan hakları ilkesi, demokrasi ilkesi, olumlu insan ilişkileri ilkesi, hümanizm(sevgi) ilkesi, bağlılık ilkesi, dürüstlük-tutarlılık ilkesi, emeğin hakkını verme ilkesi, saygı ilkesi, eşitlik-kayırma ilkesi, adalet ilkesi ve laiklik ilkesi göz önünde bulunduruluyorken hoşgörü ilkesi, sorumluluk ilkesi, hukukun üstünlüğü-açıklık ilkesi daha az göz önünde bulundurulmuştur. Tarafsızlık ilkesi, tutumluluk ilkesi, mahremiyet ilkesi, yasa dışı emirlere karşı direnme ilkesi ve hak ve özgürlükler ilkesi içinse eşitlik söz konusudur. Sonuç olarak yöneticilerin kararlarında, etik karar verme sürecinin hangi aşamalarına nasıl katıldığının etkili olduğu belirtilmiş ve kararı alırken üzerinde durduğu ve göz ardı ettiği ilkelerde belirgin halde göz önüne koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the ethical perceptions of sports managers in the situations they encounter and to evaluate the ethical decision-making processes within this framework. The research was carried out using the qualitative approach model and the phenomenology design. A literature review on ethical principles and ethical decision-making process was conducted to collect data. Considering the literature and Aydın (2017)“Ethical Principles Expected to Follow in Management”, with the opinion of 3 academicians who are experts in their field; An interview form consisting of 19 scenarios was developed by the researcher. Using the semi-structured interview form and purposeful sampling method; A total of 12 people were interviewed, including 4 Sports Management graduates, 2 gym managers, 2 sports club managers, 2 sports federation managers, 2 managers from the Ministry of Youth and Sports. The data obtained as a result of the interviews were written and edited, summarized according to the principles determined previously, and the findings were reached by using the content analysis method (JIE, (2002) Stages of the ethical decision making process). As a result of the research, it was determined how managers evaluate the decision-making process, which of the ethical decision-making stages they participate in and to what extent they consider the ethical principles we have determined while making the decision. In this direction, among the ethical decision-making stages (respectively), the most participated; With the least participation while“choosing and making a decision”and“determining the facts”; It is the 'review and change the decision' stage. In the decisions taken (in order) the most; The principle of tolerance while taking into consideration the principle of human rights, the principle of democracy, the principle of positive human relations, the principle of humanism (love), the principle of commitment, the principle of honesty-consistency, the principle of giving labor, the principle of respect, the principle of equality-favoritism, the principle of justice and the principle of secularism, the principle of responsibility, the rule of law-openness principle is less taken into account. Equality is in question for the principle of impartiality, the principle of frugality, the principle of privacy, the principle of resisting illegal orders, and the principle of rights and freedoms. As a result, it was stated that how and which stages of the ethical decision-making process were effective in the decisions of managers, and the principles that they emphasized and ignored while making the decision were clearly taken into account.