Müslüman kadınların Ak Parti dönemi kadın politikalarına yönelik tutumları
Attitudes of Muslim women towards women's policies during the AKP era
- Tez No: 1008365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEM SEZER ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kadın politikacılar, İslami feminizm, Women policians, Islamic feminism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de değişim gösteren siyasi konjonktürün kadın politikaları üzerindeki etkisini; İslamî feminizmin dünyadaki ve Türkiye'deki gelişim sürecini de göz önünde bulundurarak incelenmektedir. Çalışma, bu yansımaları Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) döneminde gerçekleşen kadın politikaları üzerinden ele almayı hedeflemektedir. Muhafazakâr siyasal dilin kadın hakları mücadelesindeki yeri ile bu süreçte ortaya çıkan toplumsal gerilimler, araştırmanın temel problemini oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Bu bağlamda, çalışmanın saha çalışmasında belirlenen kadın katılımcılarla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Etik kurallar ve gizlilik ilkeleri gözetilerek yürütülen bu görüşmelerde, kadınların yaşamları boyunca deneyimledikleri sorunlar, siyasal katılım pratikleri ve kimlik oluşum süreçleri incelenmiştir. Katılımcıların aktardıklarından yola çıkılarak, İslamî feminizmin Türkiye'deki tezahürlerinin ve bu düşünce yapısının resmi kadın politikalarıyla ne ölçüde örtüştüğü veya ayrıştığı ortaya konulmuştur. Sonuç olarak bu tez, Türkiye'de kadın hareketinin giderek çeşitlenen yapısını ve siyasal söylemin kadın öznesi üzerindeki etkisini Müslüman kadınların algısı üzerinden değerlendirmektedir. Elde edilen saha verileri, Ak Parti döneminde kadın politikalarının ideolojik olarak muhafazakârlık yönüne evrildiğini ve feminizmle oldukça gerilimli bir ilişkisi bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of the changing political climate in Turkey on women's policies, whilst also taking into account the development of Islamic feminism both globally and in Turkey. The study aims to analyse these implications through the lens of women's policies implemented during the Justice and Development Party (Ak Party) era. The role of conservative political discourse in the struggle for women's rights, alongside the social tensions arising during this process, constitutes the central problem of the research. A qualitative research method has been adopted throughout this research. Within this scope, in-depth interviews have been conducted with female participants identified during the fieldwork. Conducted in accordance with ethical guidelines and principles of confidentiality, these interwievs have shed light on to the problems women have experienced throughout their lives, their practices of political participation, and their identity formation processes. Based on the participants' accounts, the manifestations of Islamic feminism in Turkey and the extent to which this ideological framework aligns with or diverges from official women's policies have been revealed. In summary, this thesis evaluates the increasingly diverse structure of the women's movement in Turkey and the impact of political discourse on the female subject through the lens of Muslim women's perceptions. The field data obtained demonstrates that women's policies during the AKP era have shifted ideologically towards conservatism and maintain a highly tense relationship with feminism.