A comparative analysis of Muslim Brotherhood and Justice and Development Party tradition
Müslüman Kardeşler ve AK Parti geleneğinin karşılaştırılmalı analizi
- Tez No: 652655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL BOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İslam, Toplumsal Hareketler, Müslüman Kardeşler, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kaynak Mobilizasyonu Teorisi, Açık Sistem Yaklaşımı, Siyasal Süreç, Political Islam, Social Movements, Muslim Borotherhood, Justice and Development Party. Resource Mobilization Theory, Open System Approach, Political Process
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada siyasal İslam'ı savunan toplumsal hareket organizasyonlarından olan Müslüman Kardeşler ve Adalet ve Kalkınma Partisinin'nin ülkelerindeki iktidarlara sahip olurken harekete geçirdikleri kaynaklar karşılaştırılmaktadır ve hedefleri doğrultusunda harekete geçirdikleri kaynakları kullanmalarına yol açan çevresel koşullar belirlenmeye çalışılmaktadır. Her ne kadar bu çalışmada MK ve AKP siyasal İslam'ı savunan toplumsal hareketler olarak kabul edilseler de diğer sosyal bilimler kavramlarının da olduğu gibi siyasal İslam kavramı da tartışmalıdır. Ortaya koyulan toplumsal hareket tanımları aynı zamanda toplumsal hareketleri türlerine göre sınıflandırmada kullanılan modellerin ortaya çıkmasına neden olur. MK ve AKP türlerine göre yeni toplumsal hareketler olarak görülürler. Yeni toplumsal hareketlerin ortaya çıkışlarını ve gelişmelerini inceleyen farklı teoriler vardır. Bu teorilerden birisi Kaynak Mobilizasyonu Teorisi'dir ve çalışmada MKve AKP'nin gelişerek iktidarı kazanmaları Kaynak Mobilazasyonu Teorisi üzerinden değerlendirilir. Kaynak Mobilizasyonu Teorisi tarafından da kullanılan Açık Sistem Yaklaşımı, Teorisi, ise toplumsal hareketlerin sahip oldukları kaynakların harekete geçirilebilmesini açıklar. Açık Sistem Yaklaşımına göre toplumsal hareketler tarafından sahip olunan kaynakların harekete geçirilmesi çevresel koşullara bağlıdır Kaynak Mobilizasyonu Teorisinden farklı olarak toplumsal hareketler Siyasal Süreç Teorisi ile de incelenebilinir. Bu teori, yaşanan siyasal gelişmelerin toplumsal hareketlerin oluşumunda ve gelişmesindeki etkisini anlamlandırmaya çlışır. İncelenen toplumsal hareketlerle ilgili bulgulara ulaşmak için Mısır'da saha çalışması gerçekleştirilmiştir. Gözlemler ve röportajlar sonucunda kadınlar ve gençler siyasal İslam tarafından harekete geçirilen ana kaynaklar olarak belirlenmektedir. Litaretürde de kadın ve gençlik hareketlerin siyasal İslamcı toplumsal hareketlere etkisi görülmektedir. Mısır'daki saha çalışması sırasında toplanan gazeteler birincil kaynaklar olarak değerlendirilir ve hem kaynakların hem de çevresel koşulların belirlenmesinde kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the resources of the Muslim Brotherhood and Justice and Development Party, one of the social movement organizations that support political Islam, are compared while having the power in their countries and environmental conditions that cause them to use the resources they mobilize in line with their goals are tried to be determined. Although MK and AKP are accepted as social movements that advocate political Islam in this study, the concept of political Islam is controversial as well as other social science concepts. The definitions of social movement introduced also lead to the emergence of models used to classify social movements according to their types. They are seen as new social movements according to MK and AKP types. There are different theories that examine the emergence and development of new social movements. One of these theories is the Resource Mobilization Theory and in this study, MKve AKP's development and gaining power is evaluated through the Resource Mobilatation Theory. The Open System Approach, which is also used by Resource Mobilization Theory, explains the ability to mobilize the resources owned by social movements. According to the Open System Approach, the mobilization of the resources owned by the social movements depends on the environmental conditions. Unlike the Resource Mobilization Theory, social movements can also be examined with the Political Process Theory. This theory tries to make sense of the impact of political developments on the formation and development of social movements. Field study was carried out in Egypt in order to reach the findings related to the social movements examined. As a result of observations and interviews, women and young people are identified as the main sources mobilized by political Islam. In the literature, the effects of women's and youth movements on political Islamist social movements can be seen. Newspapers collected during field work in Egypt are considered primary sources and are used to determine both resources and environmental conditions.