EU perceptions of Islamist women from Welfare Party to Justice and Development Party
Refah Partisi döneminden Adalet ve Kalkınma Partisi dönemine islami kadınların Avrupa Birliği algılaması
- Tez No: 204813
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ ÇARKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: slami kadın, Avrupa Birliği, Milli Görüş Hareketi, Refah Partisi, AK Parti, Islamist women, European Union, Nationalist View Movement, Refah Party, AK Party
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın amacı, Refah Partisi döneminden AK Parti dönemine slami kadınlarınAvrupa Birliği algılamalarının, beklentilerinin ve yaklaşımlarının karşılaştırmalı analiziniyapmaktır. Çalışma, slami kadınların AB algılamalarında Milli görüş hareketinin sosyalkontrol mekanizmasından ayrılmaları sonucunda fark edilebilir bir değişikliğin var olduğunuiddia etmektedir. Tez, bu değişikliği açıklamak için Norveçli Antropolog F. Barth'ın ?sosyalorganizasyonlar? teorisini kullanmaktadır. Mevcut argümanın kontrolü için ise tez, parti üyesislami kadınlarla yapılan mülakat ve anketlerden faydalanmaktadır.Bulgular, slami kadınların belirgin ve hızlı bir sosyal değişim tecrübe ettiklerine işaretetmektedir. Söz konusu değişim, AKP hükümetiyle birlikte daha gözle çarpan bir halegelmiştir. Kadınlar, AB üyeliğini Türkiye'nin Müslüman kimliğine bir tehdit olarakgörmemektedirler ve AB'yi Refah Partisi döneminde Hristiyan klübü olarak nitelendirenslami kadınlar; bugün AB'yi kurumları ve sağlayabileceği demokratik avantajlarla birliktedeğerlendirmektedir. Bunun yanı sıra bulgular, başörtüsü problemini, slami kadınların ABalgılamalarını şekillendiren önemli unsurlardan biri olarak belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to present a comparative analysis of attitudes, perceptionsand expectations of ?Islamist women? regarding the European Union, between the period ofthe Welfare Party (Refah Partisi-RP) and the Justice and Development Party (Adalet veKalkınma Partisi-AKP ). The study argues that Islamist women approach to the EU issubjected to a visible change as a result of secession from the ?social pattern of control? of theNationalist View Movement. The thesis applied Norwegian Anthropologist F. Barth?s theoryof ?social organizations? to explain this change in the perceptions of the Islamist women. Inorder to control this argument the thesis uses both questionnaires and interviews that are heldwith Islamist women party members.Findings suggest that Islamist women are experiencing a more rapid and visible socialchange. These changes have started to be more visible mainly after the AKP government. Thewomen do not perceive the EU membership as a challenge to the Muslim identity of Turkeyand who regarded the EU as a Christian club during the RP era, interpret the EU with itsinstitutions, and possible democratic advantages for Turkey today. Moreover, findingsidentify the expectation about head scarf issue is one of the important determinant of Islamistwomen?s perceptions regarding the EU.