Süt azı dişlerinde iki farklı bulk-fill restoratif materyal kullanılarak yapılan art restorasyonların değerlendirilmesi
Evaluation of art restorations performed using two different bulk-fill restorative materials in primary molars
  1. Tez No: 1008372
  2. Yazar: İDİL AY ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ÇARIKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ART, bulk-fill, cam hibrit, revize fdi, modifiye usphs, ART, bulk-fill, glass hybrid, revised FDI, modified USPHS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, süt azı dişlerinde atravmatik restoratif tedavi (ART) yöntemiyle uygulanan cam hibrit bulk-fill materyal (Riva Self-Cure, SDI) ile rezin esaslı self-cure bulk-fill kompozit rezinin (Stela Automix, SDI) 3, 6 ve 12 aylık klinik performanslarının Revize FDI ve Modifiye USPHS kriterleri ile karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Yöntem: Çalışmaya 34 hasta dahil edilmiş; toplam oklüzo-proksimal 134 restorasyon (Riva Self-Cure n=56, Stela Automix n=78) retrospektif olarak taranmıştır. Restorasyonlar tek bir araştırmacı tarafından 3, 6 ve 12. aylarda Rev. FDI ve Mod. USPHS kriterleri ile değerlendirilmiştir. Analizlerde Bağımsız T-testi, Ki-kare/Fisher's Exact, Kaplan-Meier, Log-rank, Cox regresyon ve Pearson korelasyon testleri kullanılmıştır. Analizler SPSS (IBM SPSS v.26) ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Rev. FDI kriterlerine göre Riva Self-Cure ve Stela Automix gruplarında ortalama sağkalım süreleri sırasıyla 11,867±0,133 ay ve 12,001±0,001 ay olarak hesaplanmış; gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,118). Mod. USPHS kriterlerine göre ortalama sağkalım süreleri Riva Self-Cure ve Stela Automix gruplarında 10,742±0,388 ay ve 11,988±0,012 ay olarak belirlenmiş; gruplar arasındaki fark anlamlı saptanmıştır (p=0,001). Riva Self Cure grubunda her iki değerlendirme kriterine göre takip süresi boyunca başarı oranlarında istatistiksel olarak anlamlı düşüş saptanırken (Rev. FDI: p=0,001; Mod. USPHS: p=0,022), Stela Automix grubunda tüm kontrol dönemlerinde başarı oranı %100,0 olarak sabit kalmıştır. Rev. FDI estetik, fonksiyonel ve biyolojik kriterleri ile Mod. USPHS sekonder çürük parametresinde Stela Automix tüm dönemlerde anlamlı üstünlük göstermiştir (p=0,001). Postoperatif hassasiyet, ağrı ve fistül açısından da anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Stela Automix, Rev. FDI ve Mod. USPHS kriterlerinde Riva Self-Cure'a kıyasla daha yüksek klinik başarı sergilediği saptanmıştır. Bulguların geniş örneklem, uzun takip süreleri ve çok merkezli randomize kontrollü çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the 3-, 6-, and 12-month clinical performance of a glass hybrid bulk-fill material (Riva Self-Cure, SDI) and a resin-based self-cure bulk-fill composite resin (Stela Automix, SDI) applied using the atraumatic restorative treatment (ART) technique in primary molars, evaluated with Revised FDI and Modified USPHS criteria. Methods: A total of 134 occluso-proximal restorations (Riva Self-Cure n=56, Stela Automix n=78) in 34 patients were retrospectively screened. Restorations were evaluated by a single examiner at 3, 6, and 12 months using Rev. FDI and Mod. USPHS criteria. Independent samples t-test, Chi-square/Fisher's Exact test, Kaplan-Meier, Log-rank, Cox regression, and Pearson correlation analyses were performed (IBM SPSS v.26). Results: According to Rev. FDI criteria, mean survival times for Riva Self-Cure and Stela Automix were 11.867±0.133 and 12.001±0.001 months, respectively; the difference was not significant (p=0.118). According to the Mod. USPHS criteria, the mean survival times in the Riva Self-Cure and Stela Automix groups were determined as 10.742±0.388 months and 11.988±0.012 months, respectively; the difference between the groups was statistically significant (p=0.001). Riva Self-Cure showed a significant decline in success rates throughout follow-up under both criteria (Rev. FDI: p=0.001; Mod. USPHS: p=0.022), while Stela Automix maintained 100.0% success across all periods. Stela Automix demonstrated significant superiority in Rev. FDI esthetic, functional, and biological criteria and Mod. USPHS secondary caries parameter at all periods (p=0.001). No significant difference was found between groups regarding postoperative sensitivity, pain, or fistula (p>0.05). Conclusion: Stela Automix exhibited superior clinical performance compared to Riva Self-Cure under both Rev. FDI and Mod. USPHS criteria. Further studies with larger samples, longer follow-up periods, and multicenter randomized controlled designs are warranted.