Okul yöneticilerinin eğitimde yapay zeka kullanımına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Opinions of school administrators on the use of artificial intelligence in education
- Tez No: 1008373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim teknolojisi, Eğitim yönetimi, Yapay zeka, Education technology, Educational administration, Artificial intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin eğitimde yapay zekâ kullanımına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırma kapsamında, okul yöneticilerinin yapay zekânın eğitimdeki kullanım alanlarına dair bilgi düzeyleri, bu teknolojilerin güçlü ve zayıf yönleri, avantaj ve dezavantajları ile hizmetiçi eğitim ihtiyaçları okul yöneticilerinin görüşleri temelinde incelenmiştir. Araştırma, temel nitel araştırma deseninde yapılandırılmış; veri toplama sürecinde yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim öğretim yılında Karabük ili merkezi ve ilçelerinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde görev yapan toplam 15 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, okul yöneticilerinin yapay zekâ teknolojilerini yalnızca günlük iş akışını kolaylaştıran bir araç olarak değil; aynı zamanda okul yönetimi ve öğretim süreçlerinin geleceğine yönelik beklentilere yanıt verebilecek stratejik bir destek mekanizması olarak konumlandırdıklarını göstermektedir. Bu doğrultuda okul yöneticileri, yapay zekâ uygulamalarını resmî yazışmaların hazırlanması, planlama süreçlerinin düzenlenmesi ve paydaşlarla iletişimin güçlendirilmesi gibi idari işlerin yanı sıra çalışma takvimlerinin oluşturulması, öğrenci takibinin sistematikleştirilmesi ve rehberlik hizmetlerinin desteklenmesi gibi akademik alanlarda da kullandıklarını ifade etmişlerdir. Bununla birlikte okul yöneticileri, teknik altyapı ve erişim imkânlarının geliştirilmesi, veri güvenliği ile etik sınırların netleştirilmesi ve okul yöneticilerine yönelik uygulamalı hizmet içi eğitimlerin artırılmasını temel gereklilikler olarak değerlendirmişlerdir. Bu doğrultuda araştırma sonuçlarının, eğitimde yapay zekâ uygulamalarının okul yönetimi süreçlerine daha güvenli, etkili ve sürdürülebilir biçimde entegre edilmesine yönelik politika geliştirme çalışmalarına ve yönetici eğitim programlarının yapılandırılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify school administrators' views on the use of artificial intelligence (AI) in education. Within this scope, school administrators' levels of knowledge regarding the areas of AI use in educational settings, as well as the perceived strengths and weaknesses, advantages and disadvantages of these technologies, and their in-service training needs were examined based on administrators' perspectives. The study was designed as a basic qualitative research and employed a semi-structured interview technique for data collection. The study group consisted of 15 school administrators working at different levels in schools affiliated with the Ministry of National Education in Karabük Province during the 2024–2025 academic year. The data obtained from the interviews were analyzed through content analysis. The findings indicate that school administrators conceptualize AI technologies not only as tools that facilitate daily workflow but also as a strategic support mechanism capable of addressing future expectations related to school management and instructional processes. Accordingly, administrators reported using AI applications for administrative tasks such as drafting official correspondence, organizing planning processes, and strengthening communication with stakeholders, as well as for academic purposes including preparing work schedules, systematizing student monitoring, and supporting guidance and counseling services. In addition, administrators emphasized the enhancement of technical infrastructure and access opportunities, the clarification of data security and ethical boundaries, and the expansion of practice-oriented in-service training programs for school administrators as fundamental requirements. In this regard, it is anticipated that the results of this study will contribute to policy development efforts aimed at integrating AI applications into school management processes in a safer, more effective, and sustainable manner, as well as to the structuring of training programs for school administrators.