Tescilsiz markanın 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında korunması
Protection of the unregistered trademark according to İndustrial Property law no. 6769
  1. Tez No: 1008392
  2. Yazar: GÜLNUR SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL BÜYÜKKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tescilsiz marka, Unregistered trademark
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Marka hakkının kazanılması, bu hususta yetkilendirilen kurum nezdinde markanın tescil edilmesi suretiyle olabileceği gibi markaya kullanımla birlikte ayırt edicilik kazandırılması yoluyla da olabilir. Bu kapsamda markanın tescil durumuna göre markaların tescilli marka ve tescilsiz marka olarak ikiye ayrıldığını söylemek mümkündür. SMK m. 7/1 hükmü ile SMK korumasının tescil yoluyla elde edileceği belirtilmiştir. Bu tez kapsamında tescilsiz markanın aynısının ya da benzerinin tescil başvurusuna konu edildiği ya da tescil edildiği durumlarda da SMK hükümlerinin uygulanabilirliği incelenmiştir. Tescilsiz markanın aynısının veya benzerinin Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescil başvurusuna konu edilmesi halinde tescilsiz marka sahibi SMK'nın 6. maddesi uyarınca yayıma itiraz edebilecektir. Bu hükmün hangi fıkralarına dayanılabileceği başvuru sahibinin, tescilsiz marka sahibinin ticari vekil veya temsilcisi olmasına ya da niyetine göre veya tescilsiz markanın Türkiye'de kullanılarak ayırt edicilik kazanıp kazanmadığına, Türkiye'de ya da Paris Sözleşmesi'ne taraf ülkelerde tanınmış olup olmadığına, marka kullanılmakla birlikte tescilinin yenilenmemesi sebebiyle hükümden düşüp düşmediğine göre belirlenecektir. Bu gerekçeler aynı zamanda hükümsüzlük gerekçesi olup tescilsiz markanın aynısının veya benzerinin halihazırda tescilli olması durumunda tescilsiz marka sahibi bu markanın hükümsüzlüğü talebiyle dava açabilir. SMK'da her ne kadar bu kanunun tescilli markalara koruma sağlayacağı düzenlenmişse de bu tezde de ortaya konulduğu üzere SMK'nın pek çok hükmü esasında tescilsiz markaların korunmasına ilişkin olup tescilsiz markaların SMK ile korunabileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The acquisition of trademark rights may be obtained either by registering the trademark with the authorized institution or by acquiring distinctiveness through use of the trademark. In this context, trademarks can be divided into two categories based on their registration status: registered trademarks and unregistered trademarks. Under Article 7(1) of the Industrial Property Law (IPL), it is stipulated that trademark protection is obtained through registration. Within the scope of this thesis, the applicability of the provisions of the IPL has been examined in cases where an unregistered trademark is the subject of a registration application or has been registered. If an identical or similar unregistered trademark is the subject of a registration application filed with the Turkish Patent and Trademark Office, the owner of the unregistered trademark may oppose publication in accordance with Article 6 of the IPL. The paragraphs of this provision that may be relied upon shall be determined according to whether the applicant is the commercial agent or representative of the owner of the unregistered trademark or according to its intention, or whether the unregistered trademark has acquired distinctiveness through use in Turkey, whether the trademark is recognized in Turkey or in countries party to the Paris Convention, and whether the trademark has lapsed due to non-renewal of the registration despite its use. These grounds also constitute grounds for invalidity, and if the unregistered trademark is identical or similar to an already registered trademark, the owner of the unregistered trademark may file a lawsuit seeking the invalidity of the registered trademark. Although the IPL stipulates that this law shall provide protection for registered trademarks, as demonstrated in this thesis, many provisions of the IPL essentially relate to the protection of unregistered trademarks, and it is evident that unregistered trademarks can be protected under the IPL.