Serbest dolaşımlı ve kafesli sistemlerde yetiştirilen tavuk yumurtalarının 28 gün süreyle sirkülasyon fanlı ve standart oda sıcaklığında depolamanın yumurta iç kalite ve mikrobiyal yük üzerine etkileri
Effects of storage for 28 days at circulation fan assisted and standard room temperature conditions on internal egg quality and microbial load of eggs obtained from free-range and cage systems
- Tez No: 1008442
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Yumurta, depolama, fanlı oda, yumurta kalitesi, Haugh birimi, Egg, storage, fan-assisted room, egg quality, Haugh unit
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, farklı yetiştirme sistemlerinden elde edilen yumurtalarda depolama koşullarının kalite parametreleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada fanlı kafes (FKY), fanlı serbest dolaşımlı (FSDY), kafes (KY) ve serbest dolaşımlı (SDY) sistemlerinden elde edilen yumurtalar, sirkülasyon fanı bulunan ve fansız depolama ortamlarında 28 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Depolama süresince belirli aralıklarla yumurta ağırlık kaybı, albümin yüksekliği, sarı indeksi, Haugh birimi ve toplam mezofilik aerob bakteri sayısı ölçülmüştür. Bulgular, depolama süresinin uzamasıyla birlikte tüm gruplarda kalite parametrelerinde düşüş meydana geldiğini göstermiştir. Sirkülasyon fanı uygulaması, ortam sıcaklığı ve bağıl nemin dengelenmesine katkı sağlamakla birlikte, hava akımının artması nedeniyle yumurta ağırlık kaybını hızlandırmıştır. Fanlı kafes sistemine ait yumurtalarda 14. günde %4,05 ve 28. günde %5,75 düzeyinde ağırlık kaybı ölçülmüştür. Buna karşın fanlı serbest dolaşımlı tavuk yumurtalarında daha düşük kayıplar saptanmıştır. Albümin yüksekliği, sarı indeksi ve Haugh birimi değerleri depolama süresi ilerledikçe azalmış, mikrobiyolojik yükte ise belirgin artış gözlenmiştir. Sonuç olarak, fanlı depolama ortamının mikroklimayı dengelemesine rağmen buharlaşma kaynaklı ağırlık kayıplarını artırdığı, buna karşın serbest dolaşımlı sistem yumurtalarının kalite korunumunda daha avantajlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of storage conditions on quality parameters of eggs obtained from different rearing systems. Eggs collected from fan-assisted cage (FAC), fan-assisted free-range (FAFR), cage (C), and free-range (FR) systems were stored for 28 days in environments with a circulation fan and without a fan. During the storage period, egg weight loss, albumen height, yolk index, Haugh unit, and total mesophilic aerobic bacteria count were measured at specific intervals. The results showed that quality parameters decreased in all groups as the storage period progressed. While the application of a circulation fan contributed to stabilizing ambient temperature and relative humidity, the increased air movement accelerated egg weight loss due to enhanced evaporation. In eggs from the fan-assisted cage system, weight loss was determined as 4.05% on day 14 and 5.75% on day 28. In contrast, lower weight losses were observed in eggs from fan-assisted free-range hens. Albumen height, yolk index, and Haugh unit values decreased with prolonged storage, whereas a marked increase in microbial load was observed. In conclusion, although fan-assisted storage environments help stabilize the microclimate, they increase evaporation-related weight loss; meanwhile, eggs from free-range systems were found to be more advantageous in terms of quality preservation.