Serum irisin düzeyleri ile kistik fibrozis tanılı hastaların klinik parametreleri arasındaki ilişki
The relationship between serum irisin levels and clinical parameters of patients diagnosed with cystic fibrosis
- Tez No: 1008467
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KÖSE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kistik fibrozis, İrisin, Miyostatin, Miyonektin, Cystic fibrosis, İrisin, Myostatin, Myonectin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kistik fibrozis, KFTR genindeki mutasyonlara bağlı gelişen, kronik inflamasyon, tekrarlayan enfeksiyonlar ve malnutrisyon ile seyreden multisistemik bir hastalıktır. Enerji metabolizması ve kas kütlesindeki kayıp, klinik seyri olumsuz etkileyen önemli bileşenlerdendir. İrisin, fibronektin tip III domain içeren protein 5 (FNDC5) kökenli egzersizle indüklenen bir miyokin olup enerji metabolizması, inflamasyon ve doku homeostazında rol oynadığı bildirilmektedir. Bu çalışmada KF tanılı çocuklarda serum irisin, miyostatin ve miyonektin düzeylerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılıp klinik parametrelerle ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Eylül 2024–Eylül 2025 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı'nda prospektif, tek merkezli kesitsel çalışma yürütüldü. Çalışmaya 6–18 yaş aralığında KF tanılı 32 hasta ve yaş/cinsiyet açısından benzer 30 sağlıklı kontrol dahil edildi. Demografik veriler, antropometrik ölçümler (boy, kilo, BMI, SDS ve cilt kıvrım kalınlıkları), biyokimyasal parametreler (ALT/AST, açlık lipid profili, albümin vb.), son bir yıl klinik verileri (alevlenme, yatış, antibiyotik, balgam kültür sonuçları), solunum fonksiyon testleri ve akciğer grafisi bulguları kaydedildi. Serum irisin, miyostatin ve miyonektin/eritroferron düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Çalışmada elde edilen veriler IBM SPSS Statistics (version 30) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu tez çalışması, Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi tarafından desteklenmiştir. Bulgular: Çalışmada KF ve kontrol grubu arasında yaş ve cinsiyet dağılımı benzerdi (p>0.05). KF grubunda vücut ağırlığı, boy, BMI değerleri ile tüm cilt kıvrım kalınlıkları kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü ( p<0.05). Serum irisin düzeyi KF grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu (6712.13 ± 946.08 pg/mL vs. 7150.79 ± 569.86 pg/mL; p=0.03). Miyostatin düzeyi KF grubunda daha yüksek olmakla birlikte sınırda anlamlılık saptandı (p=0.052); miyonektin/eritroferron düzeyleri gruplar arasında benzerdi (p=0.642). Cinsiyet ve yaş ile biyobelirteç düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0.05). KF grubunda solunum fonksiyon testleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşüktü (p<0.001). İrisin düzeyi ile solunum x fonksiyon parametreleri arasında anlamlı korelasyon izlenmedi. Miyostatin ile FVC% arasında zayıf negatif ilişki saptandı. Akciğer grafisi retiküler tutulum gösteren hastalarda miyonektin/eritroferron düzeyi daha yüksek saptandı (p=0.021). Albumin düzeyi ile irisin düzeyi pozitif korelasyon gösterdi (r=0.363). Modülatör tedavi kullanan hastalarda irisin düzeyi anlamlı derecede daha düşüktü (p=0.001) ve regresyon analizinde modülatör tedavi kullanımı irisin düzeyinin bağımsız negatif yordayıcısı olarak bulundu (Enter model p=0.083; modülatör β=-0.423, p=0.035; Stepwise model R²=0.342, p<0.001). Sonuç: Kistik fibrozis tanılı çocuklarda serum irisin düzeyi sağlıklı kontrollere göre daha düşük bulunmuştur. İrisin düzeyi ile solunum fonksiyonları ve çoğu klinik parametre arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Serum albümin düzeyi ile irisin düzeyi arasında pozitif korelasyon saptanması, irisinin beslenme durumu ve protein rezervlerini yansıtan biyokimyasal göstergelerle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Ancak bu ilişkinin klinik anlamının ve miyokinlerin hastalık izlemi veya tedavi yanıtını öngörmedeki potansiyel rollerinin netleştirilebilmesi için daha geniş örneklemli ve uzun dönemli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Cystic fibrosis (CF) is a multisystemic disease caused by mutations in the CFTR gene and is characterized by chronic inflammation, recurrent infections, and malnutrition. Impairment of energy metabolism and loss of muscle mass are among the major components that negatively affect the clinical course of the disease. Irisin is an exercise-induced myokine derived from FNDC5 and has been reported to play a role in energy metabolism, inflammation, and tissue homeostasis. This study aimed to compare serum irisin, myostatin, and myonectin levels in children diagnosed with cystic fibrosis (CF) with healthy controls and to evaluate their relationships with clinical parameters. Materials and Methods: A prospective, single-center observational study was conducted at the Department of Pediatric Pulmonology, Erciyes University Faculty of Medicine, between September 2024 and September 2025. The study included 32 children aged 6–18 years with CF and 30 age- and sex-matched healthy controls. Demographic data, anthropometric measurements (height, weight, BMI, SDS, and skinfold thicknesses), biochemical parameters (ALT/AST, lipid profile, albumin, etc.), clinical data from the previous year (exacerbations, hospitalizations, antibiotic use, sputum culture results), pulmonary function tests, and chest radiography findings were recorded. Serum irisin, myostatin, and myonectin/erythroferrone levels were measured using the ELISA method. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics (version 30). This thesis was supported by the Scientific Research Projects (BAP) Unit of Erciyes University. Results: Age and sex distributions were similar between the CF and control groups (p>0.05). In the CF group, body weight, height, BMI, corresponding SDS values, and all skinfold thickness measurements were significantly lower compared with the control group (p<0.05). Serum irisin levels were significantly lower in the CF group than in the control group (6712.13 ± 946.08 pg/mL vs. 7150.79 ± 569.86 pg/mL; p=0.03). Although myostatin levels were higher in the CF group, statistical significance was borderline (p=0.052); myonectin/erythroferrone levels were similar between groups (p=0.642). No xii significant associations were found between biomarker levels and sex or age (p>0.05). Pulmonary function test parameters were significantly lower in the CF group compared with controls (p<0.001). No significant correlation was observed between irisin levels and pulmonary function parameters. A weak negative correlation was detected between myostatin levels and FVC%. Myonectin/erythroferrone levels were significantly higher in patients with reticular involvement on chest radiography (p=0.021). Serum albumin levels showed a positive correlation with irisin levels (r=0.363). ). Irisin levels were significantly lower in patients receiving CFTR modulator therapy (p=0.001), and regression analyses identified modulator therapy as an independent negative predictor of irisin levels (Enter model p=0.083; modulator β=−0.423, p=0.035; Stepwise model R²=0.342, p<0.001). Conclusion: Serum irisin levels were found to be lower in children with CF compared with healthy controls. . Although no significant associations were identified between irisin levels and pulmonary function or most clinical parameters, CFTR modulator therapy was independently associated with a reduction in irisin levels. In addition, the positive correlation between serum albumin and irisin levels suggests that irisin may be associated with biochemical markers reflecting nutritional status and protein reserves. However, larger-scale and long-term prospective studies are required to clarify the clinical significance of these findings and to better define the potential role of myokines in disease monitoring and the prediction of treatment response.