Farklı sonlanma geometrilerinin okluzal veneerlerin kırılma dayanımına etkileri ve mikrosızıntı potansiyellerinin sintigrafi ile incelenmesi
Effects of marginal finishing configurations on the fracture resistance of occlusal veneers and evaluation of their microleakage potential using scintigraphy
  1. Tez No: 1008498
  2. Yazar: MERVE KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT SERDAR ÇÖTERT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: okluzal veneer, sonlanma geometrisi, kırılma dayanımı, mikrosızıntı, sintigrafi, occlusal veneer, finish line geometry, fracture resistance, microleakage, scintigraphy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, molar dişlerde uygulanan farklı sonlanma geometrilerinin (Chamfer, Shoulder, Knife-Edge, Butt-Joint) okluzal veneer restorasyonların kırılma dayanımına etkilerini ve bu restorasyonların mikrosızıntı potansiyelini sintigrafi yöntemi ile in vitro koşullarda değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada toplam 50 adet çekilmiş mandibular molar diş kullanılmış ve bunlar beş gruba ayrılmıştır (n=10). Dört grupta ilgili sonlanma geometrisine uyumlu standart preparasyonlar yapılmış, kontrol grubu olarak değerlendirilen beşinci grupta ise preparasyon uygulanmamıştır. Tüm örnekler bilgisayar destekli tasarım ve üretim yöntemiyle lityum disilikat seramikten üretilmiş ve rezin siman ile üretici talimatlarına uygun şekilde adeziv olarak simante edilmiştir. Yapay yaşlandırma için termal siklus uygulanmıştır. Kırılma dayanımı, üniversal test cihazında yükleme altında ölçülmüş; mikrosızıntı ise teknesyum-99m (Tc-99m) sintigrafi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiş; normal dağılım Kolmogorov–Smirnov ve Shapiro–Wilk testleriyle, varyans homojenliği ise Levene testi ile değerlendirilmiştir. Gruplar arasındaki farklılıklar tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA) ile incelenmiştir. Bulgular: Kırılma dayanımı açısından gerçekleştirilen varyans analizinde knife-edge ve shoulder gruplarının daha yüksek ortalama kırılma dayanımı sergiledikleri, chamfer grubunun ise en düşük ortalama kırılma dayanımına sahip olduğu gösterilmiş olmakla birlikte preparasyon grupları arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır (p>0,05). Marjinal sızıntı analizlerinde shoulder grubunun en düşük ortalama marjinal sızıntıyı gösterdiği, butt-joint grubunun ise en yüksek ortalama sızıntı değerini sergilediği belirlenmiş olmakla birlikte gruplar arasındaki farklar önemli bulunmamıştır (p>0,05). Sintigrafi yönteminin, marjinal sızıntının kantitatif olarak değerlendirilmesinde duyarlı ve güvenilir bir yöntem olduğu ve örneklerin zarar görmesini gerektirmediği görülmüştür. Sonuç: Elde edilen bulgular, preparasyon tasarımının kırılma dayanımı ve marjinal sızdırmazlık üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir etkisinin bulunmadığını göstermektedir. Knife-edge tasarımı mekanik dayanım açısından daha avantajlı bir görünüm sergilerken, shoulder tasarımının mikrosızıntının azaltılmasında daha avantajlı olabileceği görülmüştür. III Buna karşılık butt-joint sonlanmanın marjinal sızdırmazlık bakımından daha zayıf performans ortaya koyduğu gözlenmiştir. Ayrıca, kırılma modları ile preparasyon tasarımı arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bu veriler, sonlanma geometrisinin yalnızca restoratif başarının nicel parametreleri açısından değil, aynı zamanda başarısızlık modlarının dağılımı bakımından da dikkate alınması gereken kritik bir değişken olduğunu ortaya koymaktadır. Sintigrafi yöntemi ise marjinal adaptasyonun değerlendirilmesinde yenilikçi ve klinik açıdan değerli bir yaklaşım olarak literatüre katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of different marginal finishing line configurations (Chamfer, Shoulder, Knife-Edge, Butt-Joint) on the fracture resistance of occlusal veneer restorations and to investigate their microleakage potential using scintigraphy under in vitro conditions. Materials and Methods: Fifty extracted human mandibular molars were randomly divided into five groups (n = 10). Four groups were prepared according to the corresponding finishing line designs, while no preparation was performed in the control group. All restorations were fabricated from lithium disilicate ceramic blocks using a computer-aided design and manufacturing (CAD/CAM) system and adhesively cemented with a resin cement following the manufacturer's instructions. The specimens underwent artificial aging through thermocycling and were subjected to fracture testing with a universal testing machine. Microleakage was quantitatively evaluated using technetium-99m (Tc-99m) scintigraphy. The data were statistically analyzed; normal distribution was verified using the Kolmogorov– Smirnov and Shapiro–Wilk tests, and homogeneity of variances was assessed with the Levene test. Intergroup differences were examined by one-way analysis of variance (ANOVA). Results: In spite of the descriptive statistics indicated that the knife-edge and shoulder groups exhibited higher mean fracture strengths, whereas the chamfer group demonstrated the lowest values; the ANOVA did not indicate any significant difference among the preparation groups (p>0.05). Shoulder group presented the lowest, butt-joint group exhibited the highest marginal leakage mean values; but no statistically significant differences was found among the groups with respect to marginal microleakage (p>0.05). The scintigraphy method was found as a sensitive and reliable quantitative assessment of microleakage while it wasn't requiring the fragmentation of the structural unity of the specimens. Conclusion: The findings suggest that preparation design does not exert a statistically significant influence on fracture resistance or marginal sealing ability. The knife-edge design appeared to confer greater mechanical resistance, whereas the shoulder configuration showed a relative advantage in reducing microleakage. In contrary, butt-joint finishing line demonstrated V weaker performance regarding marginal adaptation. Furthermore, a statistically significant association was found between failure mode and preparation design. These results underscore that the marginal finishing configuration should be regarded as a critical factor not only for restorative performance but also for the distribution of failure modes. The scintigraphy method emerges as an innovative and clinically valuable approach for the quantitative evaluation of marginal adaptation.