The influence of the acoustical conditions on place experience in historical religious places
Hacim akustiği koşullarının tarihi dini mekan deneyimi üzerindeki etkisinin araştırılması
- Tez No: 1008503
- Danışmanlar: PROF. DR. PAPATYA NUR DÖKMECİ YÖRÜKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Mimarlık, Interior Design and Decoration, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Hacim akustiği, Yaşanılan yer algısı, Volume acoustics, Living place perception
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Birçok akustik araştırma, tarihi dini mekânların (Historical Religious Places – HRP) fiziksel çevresini incelemeye odaklanmaktadır. Benzer şekilde, farklı disiplinlerde yürütülen çalışmalar bu tür mekânların algısal deneyimini ele almaktadır. Ancak HRP'lerde fiziksel akustik ortam ile algısal deneyimin bütüncül biçimde incelenmesi henüz yeterince araştırılmış değildir. Bu bağlamda, bu çalışma hacim akustiği koşullarının tarihi dini mekân deneyimi üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma, hacim akustiği, psikofizik, istatistik ve Doğal Dil İşleme (Natural Language Processing – NLP) alanlarından yöntemleri bir araya getiren disiplinlerarası bir yaklaşım benimsemekte ve HRP'lerde akustik koşullar ile algısal değerlendirmeler arasındaki ilişkileri incelemektedir. Elde edilen bulgular, akustik koşulların HRP'lerin algılanması üzerinde doğrudan etkili olduğunu göstermektedir. Frekans bantları boyunca çınlama süresi (T30) değerlerinin artmasının mekânın genel algısını olumsuz yönde etkilediği gözlemlenmiştir. Buna karşılık, bas oranı (BR) ve konuşma iletim indeksi (Speech Transmission Index – STI) değerlerindeki artışın HRP'lerin algılanmasını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Çalışma ayrıca kategorik ölçek (Likert ölçeği) ile oran temelli ölçek (Büyüklük Tahmin Yöntemi – Magnitude Estimation, ME) arasındaki farkları ortaya koymuştur. Likert ölçeğinin algıyı belirli kategoriler içinde değerlendirmede uygun olduğu, buna karşın ME yönteminin akustik uyaranlardaki daha örtük değişimlerin algısal etkilerini ortaya koymada daha duyarlı olduğu görülmüştür. Stevens'in güç yasasına dayalı psikofiziksel modelleme ise bazı algısal göstergelerin akustik uyaranlardaki değişimlere diğerlerine kıyasla daha duyarlı olduğunu göstermiştir. Bu bulgular, fiziksel akustik koşullar ile algısal deneyim arasındaki ilişkinin daha bütüncül biçimde anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Various acoustic-related research investigates the physical environment of historical religious places (HRP). Similarly, various disciplines investigate the perceptual experience in these places. Integrating both approaches in exploring HRPs is not sufficiently addressed. As a result, this study aims to investigate the influence of room acoustics conditions on HRP experience. It employes an interdisciplinary framework by integrating methods from room acoustics, Natural Language Processing (NLP), statistics, and psychophysics (Stevens' Power Law) to examine the acoustics-perceptual relationships in HRPs. The results of the study have shown that acoustic conditions and parameters have direct influence on perceiving HRPs. Generally, it was observed that higher reverberation time (T30) values across frequency bands diminished the overall perception of the place. On the contrary, higher bass ratio (BR) and Speech Transmission Index (STI) values enhanced the overall perception of HRP. Additionally, the language that used to represent the HRP in listening tests was found significantly effective in changing the perception. The study also demonstrated the difference between using categorical scale (Likert Scale) and ratio-based scale (Magnitude Estimation method (ME)). It concluded that Likert was suitable at anchoring the perception into specific categories as the acoustic conditions change. On the other hand, ME was more suitable at informing the effects of subtle changes in the acoustic stimuli on perception. Furthermore, the psychophysical modelling by applying Stevens' Power Law has shown that several perceptual indicators were more sensitive towards changing the acoustic stimuli than others, providing further insights into physical acoustics influence on evaluating HRP. These findings and results are expected to advance the research regarding HRPs, taking into account the characteristics of the physical environment and the resulted perceptual experience.