Çalışanların kişilik özellikleri ve iş yerinde yaptıkları görevlerin uyumunun motivasyon ile iş tatminine etkisi: Konaklama işletmelerinde bir araştırma
The effect of employees' personality traits and person–job fit on motivation and job satisfaction: A study in accommodation businesses
  1. Tez No: 1008502
  2. Yazar: MELİSSA DAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN AYDINTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beş faktör kişilik modeli, Kişilik, Konaklama işletmeleri, Motivasyon, İnsan kaynakları yönetimi, İş tatmini, İş uyumu, Five factor personality model, Personality, Occommodation enterprises, Motivation, Human resources management, Work harmony
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, turizm sektörü içinde yer alan konaklama işletmelerinde görev alan bireylerin kişilik özellikleri ile üstlendikleri görevler arasındaki ilişkinin motivasyon ve iş tatmini üzerindeki etkilerini incelemektedir. Turizm sektörü, hizmet odaklı yapısıyla çalışanların bireysel özellikleri ile görevleri arasındaki uyumun önem taşıdığı bir sektördür. Çalışanların güçlü yanlarıyla örtüşen görevlerde yer alması, sadece bireysel motivasyonu ve iş tatminini artırmakla kalmamaktadır; aynı zamanda işletme başarısına ve müşteri memnuniyetine de katkıda bulunmaktadır. Nicel araştırma yönteminin benimsendiği bu çalışmada veriler, Türkiye genelinde konaklama işletmelerinin resepsiyon ve idari birimlerinde görev alan 203 çalışandan anket tekniği ile toplanmıştır. Çalışanların kişilik özelliklerinin analizinde Beş Faktör Kişilik Envanteri, motivasyon düzeylerinin ölçümünde Herzberg'in Çift Faktör Teorisi, iş tatmini düzeylerinin değerlendirilmesinde ise McClelland'ın İhtiyaçlar Kuramı'na dayanan ölçekler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; çalışanların kişilik özellikleri, motivasyon düzeyleri ve iş tatminleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizleri, kişilik özelliklerinin motivasyon ve iş tatmini üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca demografik bulgular incelendiğinde cinsiyet ve çalışma pozisyonunun değişkenler üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı, fakat yaş grubu ve çalışma süresi değişkenlerinin motivasyon ve iş tatmini düzeylerinde anlamlı farklılıklara yol açtığı saptanmıştır. Bu çalışma, konaklama işletmelerinde insan kaynakları yönetimi açısından kişilik-görev uyumunun önemini vurgulamaktadır ve işletmelere işe alım ile görev dağılımı süreçlerinde stratejik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of the relationship between the personality traits of employees working in accommodation businesses within the tourism sector and the tasks they undertake on their motivation and job satisfaction. The tourism sector, with its service-oriented structure, is one in which the alignment between employees' individual characteristics and their job roles is of critical importance. Assigning employees to roles that match their strengths not only enhances individual motivation and job satisfaction but also contributes to organizational success and customer satisfaction. In this study, which adopts a quantitative research method, data were collected through a survey from 203 employees working in reception and administrative departments of accommodation establishments across Turkey. The Five-Factor Personality Inventory was used to analyze employees' personality traits, Herzberg's Theory was employed to measure motivation levels, and scales based on McClelland's Theory were utilized to assess job satisfaction levels. The findings reveal statistically significant and positive relationships between employees' personality traits, motivation levels, and job satisfaction. Regression analyses indicate that personality traits have a significant effect on both motivation and job satisfaction. Furthermore, demographic findings show that gender and job position do not create significant differences in these variables, whereas age group and tenure lead to significant differences in motivation and job satisfaction levels. This study highlights the importance of person–job fit in terms of human resource management in accommodation businesses and provides strategic recommendations for recruitment and task allocation processes.