3 boyutlu üretim teknolojileriyle üretilen 'all on four' üzeri immediat geçici protezlerde farklı koping tiplerinin dayanıklılığa olan etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effect of different coping types on the strength of all-on-four implant-supported immediate provisional prostheses fabricated by three-dimensional manufacturing technologies
  1. Tez No: 1008510
  2. Yazar: KADER CANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAFA ÖZDEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmmediat Protezler, All-on-Four, Koping Tipi, PMMA, LCD, DLP, Geleneksel Yöntem, Kırılma Dayanımı, Kırık Lokalizasyonu, Immediate Prostheses, All-on-Four, Coping Type, PMMA, LCD, DLP, Conventional Method, Fracture Resistance, Fracture Location
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı üretim yöntemleri ile üretilen All-onFour implant destekli immediat geçici protezlerde üretim yöntemi ve koping tipinin kırılma dayanımı üzerindeki etkisini incelemektir. Materyal ve Metod: Çalışmada iki adet implant analogunun birbirine paralel ve aralarında 20 mm mesafe olacak şekilde yerleştirildiği ana model dijital ortamda tasarlandı. All-on-Four implant destekli immediat geçici protezde 13–16 numaralı dişler bölgesini temsil eden restorasyonun, standart geçici koping (ST) ve düşük profilli koping (LP) için ayrı ayrı tasarımları, dijital olarak tasarlanan ana modelin stl dosyası üzerinden yapıldı. Ana modelin üretimi 3 boyutlu yazıcı ile yapıldı ve anologlar modele yerleştirildi. PMMA blok kazıma yöntemi (PMMA), mum blok kazıma sonrası geleneksel akrilik tepimi (WAX), DLP üç boyutlu yazıcı (DLP) ve LCD üç boyutlu yazıcı (LCD) olmak üzere dört farklı üretim yöntemi belirlendi ve dört ana grup oluşturuldu. Her grup koping tipine göre ST ve LP olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. Her grupta 10 örnek olacak şekilde toplam 80 örnek üretildi. Üretilen örnekler kopinglere simante edildi ve universal test cihazında 5 mm çapındaki uç kullanılarak 1 mm/dk hızda yük uygulandı. Kırılma dayanımı değerleri Newton (N) cinsinden kaydedildi ve kırık lokalizasyonları görsel olarak değerlendirildi. Veriler Genelleştirilmiş Doğrusal Modeller (GENLIN; Gamma dağılımı ve log link fonksiyonu), post hoc Bonferroni, Pearson Ki-Kare ve Fisher's Exact testleri kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Üretim yöntemleri karşılaştırıldığında en yüksek ortalama kırılma dayanımı LCD grubunda (726,43±79,78 N), en düşük ise WAX grubunda (347,55±88,88 N) elde edilmiştir. PMMA grubunda ortalama kırılma dayanımı 630,14±53,59 N, DLP grubunda ise 454,06±90,80 N olarak belirlenmiştir. Analizler sonucunda üretim yöntemleri arasında kırılma dayanımı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunduğu (p<0,05), ancak koping tipinin kırılma dayanımı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Kırık lokalizasyonları incelendiğinde ST ve LP koping tiplerinde üretim yöntemi ile kırık lokalizasyonu arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca DLP ve LCD üretim yöntemlerinde koping tipi ile kırık lokalizasyonu arasında da istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Çalışma sonuçlarına göre üretim yönteminin immediat implant üstü geçici protezlerin kırılma dayanımı üzerinde etkili olduğu, koping tipinin ise kırılma dayanımını etkilemediği belirlenmiştir. Bununla birlikte üretim yöntemlerinin kırık iv lokalizasyonu üzerinde etkili olduğu, DLP ve LCD üretim yöntemlerinde koping tipinin de kırık lokalizasyonu üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study was to investigate the effect of the manufacturing method and coping type on the fracture resistance of All-on-Four implant-supported immediate provisional prostheses produced using different manufacturing techniques. Materials and Methods: In the study, a master model in which two implant analogs were positioned parallel to each other with a distance of 20 mm between them was digitally designed. The restoration representing the region of teeth 13–16 in an All-onFour implant-supported immediate provisional prosthesis was digitally designed separately for standard temporary copings (ST) and low-profile copings (LP) using the STL file of the digitally designed master model. The master model was fabricated using a three-dimensional printer, and the implant analogs were placed into the model. Four different manufacturing methods were determined: milling of a PMMA block (PMMA), conventional acrylic pressing following wax block milling (WAX), DLP threedimensional printing (DLP), and LCD three-dimensional printing (LCD), and four main groups were established accordingly. Each group was further divided into two subgroups according to coping type: ST and LP. A total of 80 specimens were produced, with 10 specimens in each subgroup. The fabricated specimens were cemented onto the copings, and load was applied using a universal testing machine with a 5 mm diameter indenter at a crosshead speed of 1 mm/min. Fracture resistance values were recorded in Newtons (N), and fracture locations were visually evaluated. The data were analyzed using Generalized Linear Models (GENLIN; Gamma distribution with log link function), post hoc Bonferroni test, Pearson's Chi-square test, and Fisher's Exact test. Results: When the manufacturing methods were compared, the highest mean fracture resistance was observed in the LCD group (726.43±79.78 N), whereas the lowest value was found in the WAX group (347.55±88.88 N). The mean fracture resistance was 630.14±53.59 N in the PMMA group and 454.06±90.80 N in the DLP group. The analyses revealed a statistically significant difference in fracture resistance among the manufacturing methods (p<0.05), whereas coping type had no statistically significant effect on fracture resistance (p>0.05). Evaluation of fracture locations demonstrated a significant association between manufacturing method and fracture location in both ST and LP coping types. In addition, a statistically significant vi relationship between coping type and fracture location was detected in the DLP and LCD manufacturing methods (p<0.05). Conclusion: According to the results of this study, the manufacturing method had a significant effect on the fracture resistance of immediate implant-supported provisional prostheses, whereas coping type did not affect fracture resistance. In addititon, manufacturing methods influenced fracture location, and coping type also affected fracture location in the DLP and LCD manufacturing methods.