Farklı 3D baskı reçinelerle üretilen implantüstü daimi kronların üretim doğruluğu, marjinal uyum ve iç uyumu açısından karşılaştırılması
Comparison of implant-supported permanent crowns produced with different 3D printed resins in terms of production accuracy, marginal fit and internal fit
  1. Tez No: 944954
  2. Yazar: TUĞBA HERGÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÖZDEMİR DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3D baskı, kron, marjinal uyum, doğruluk, bilgisayar destekli tasarım, 3D printing, crown, marginal fit, accuracy, computer-aided design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sabit protezlerin üretiminde bilgisayar destekli tasarım/bilgisayar destekli üretim (CAD/CAM) teknolojileri güncel olarak kullanılmaktadır. CAM tekniğinde, eksiltmeli veya eklemeli üretim kullanılabilir. Eksiltmeli üretimin ham madde israfı, freze frezlerinin aşınması, frezeleme sırasında restorasyonlarda mikro çatlakların oluşması gibi dezavantajları vardır. Eklemeli üretim geliştikçe eksiltmeli yöntemin birçok eksikliğini gidermektedir. Günümüzde 3 boyutlu baskı yöntemiyle hibrit seramik reçineden üretilen daimî kronlar klinik olarak bir tedavi seçeneği olmasına rağmen literatürde yeterli çalışma bulunmamaktadır. Kullanılan materyal ve üretim yöntemi protetik restorasyonun klinik başarısını etkilediğinden bu materyal ve yöntemler üzerine daha fazla araştırma yapılması önemlidir. Çalışmamızda piyasada bulunan farklı marka daimî hibrit seramik reçinelerden 3 boyutlu yazıcı ile üretilen implantüstü daimî kronların üretim doğruluğu, marjinal ve iç uyumu açısından karşılaştırılması ve CAD/CAM ile üretilen hibrit seramik kronlar ile kıyaslanması amaçlanmaktadır. Böylece hastalara ve hekimlere sabit protez yapımında vakaya özgü alternatif tedavi seçenekleri sunulabilir. Çalışmamızda 5 farklı marka baskı reçinesi ve kontrol grubu olarak eksiltmeli üretilen hibrit seramik blok olmak üzere 6 grup oluşturuldu. Üretilen kronların doğruluğunu değerlendirmek için ISO standardı 12836:2015 takip edildi. Her grupta üretilen kronlar 3 boyutlu taranarak STL formatında kaydedildi. Doğruluk ölçümleri için Geomagic Design X yazılım programıyla literatürde açıklanan metodoloji izlenerek kök ortalama kare (Rms) değeri hesaplanıp kaydedildi. Daha sonra üretilen kronlar rezin simanla implant dayanağı üzerine simante edildi. Marjinal ve iç uyumun değerlendirmeleri alınan kesit üzerindeki noktalardan optik mikroskopla ölçülerek kaydedildi. Tüm veriler SPSS 22.0 programında analiz edildi. Elde edilen bulgular sonucunda Saremco Crowntec (SC) grubu en yüksek iç ve marjinal uyumu gösterdi. Bego Varseosmile TriniQ (BT) grubu en düşük marjinal ve dış doğruluğu gösterdi. Eklemeli ve eksiltmeli üretilen gruplara ilişkin marjinal bölgede uyum ve doğruluk değerleri açısından anlamlı bir fark görülmezken; en iyi iç uyumu eklemeli üretilen gruplar en iyi eksternal doğruluğu ise eksiltmeli üretilen grup gösterdi. Üretim teknolojilerine göre grupların verileri incelendiğinde tüm bölgelerde marjinal uyum optik ölçüm değerleri SM>SLA>DLP olarak sıralandı. Üretim teknolojilerine ilişkin en düşük dış yüzey doğruluğunu DLP gösterirken SM ve SLA arasında önemli farklılık bulunmadı. Bu tez çalışmasına göre materyal seçimi ve üretim şekli; doğruluğu, marjinal ve iç uyumu etkilemektedir. Vakaya özgü materyal seçilmelidir.
Özet (Çeviri)
Computer-aided design/computer-aided manufacturing (CAD/CAM) technologies are currently used in the fabrication of fixed prostheses. In the CAM technique, subtractive or additive manufacturing can be employed. Subtractive manufacturing has disadvantages such as raw material waste, milling tool wear, and microcrack formation in restorations during milling. As additive manufacturing advances, it addresses many shortcomings of subtractive methods. Although permanent crowns produced from hybrid ceramic resin using 3D printing have become a clinical treatment option, there is insufficient data in the literature. Since the material and production method affect the clinical success of prosthetic restorations, further research on these aspects is essential. This study aims to compare the production accuracy, marginal, and internal fit of implant-supported permanent crowns manufactured using 3D printing from different commercial hybrid ceramic resins and to compare them with hybrid ceramic crowns produced by CAD/CAM. Thus, patient-specific alternative treatment options can be offered in fixed prosthodontics. Six groups were formed in the study: five different brands of printable resins and a control group using a subtractively manufactured hybrid ceramic block. ISO standard 12836:2015 was followed to assess the accuracy of the produced crowns. The crowns were scanned in 3D and saved in STL format. For accuracy measurements, root mean square (RMS) values were calculated and recorded using the methodology described in the literature with the Geomagic Design X software. The crowns were then cemented onto implant abutments using resin cement. Marginal and internal fit were evaluated by measuring specific points on the sectioned samples using an optical microscope. All data were analyzed using SPSS 22.0 software. According to the findings, the Saremco Crowntec (SC) group showed the highest internal and marginal fit, while the Bego Varseosmile TriniQ (BT) group exhibited the lowest marginal and external accuracy. No significant differences were observed in marginal adaptation and accuracy between additive and subtractive groups; however, additive groups showed the best internal fit, and the subtractive group demonstrated the best external accuracy. When evaluating groups based on manufacturing technologies, marginal adaptation in all regions ranked as SM>SLA>DLP. DLP showed the lowest external surface accuracy, while no significant difference was found between SM and SLA. According to this thesis, material selection and manufacturing technique affect accuracy, marginal, and internal fit. Material should be selected specifically for the case.