Eklemeli ve eksiltmeli yöntemlerle üretilmiş protez kaideleri ile doku yüzeylerinin doğruluğunun araştırılması
Investigation of the accuracy of denture bases and their tissue surfaces manufactured by additive and subtractive methods
- Tez No: 1008531
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH SARI, DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞIL KEÇİK BÜYÜKHATİPOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Protez kaideleri, Dental protezlerin retansiyonu, Bilgisayar destekli tasarım, Bilgisayar destekli üretim, Boyutsal ölçüm doğruluğu, Denture bases, Dental prosthesis retention, Computer aided design, Computer aided manufacturing, Dimensional measurement accuracy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro tez çalışmasının amacı, farklı üretim teknikleriyle üretilen tam protez kaidelerinin doku yüzeyi doğruluğu ve kararlılık parametrelerini, farklı alveolar kret morfolojileri bakımından üç boyutlu analiz yöntemleri kullanarak karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Çalışmada toplam 60 örnek incelenmiş; örnekler üretim yöntemine göre eklemeli üretim, eksiltmeli üretim ve konvansiyonel üretim gruplarına, kret morfolojisine göre ise yüksek ve düşük kret alt gruplarına ayrılmıştır. Üretimi tamamlanan tüm protez kaideleri 3Shape E3 (Kopenhag, Danimarka) cihazı ile taranmış, elde edilen veriler referans tasarım verileri ile Geomagic Control X (3D Systems, ABD) yazılımında çakıştırılarak değerlendirilmiştir. Analizlerde RMS doğruluk, RMS kararlılık, pozitif ortalama sapma (+Ort.), negatif ortalama sapma (−Ort.) ve tolerans analizi parametreleri esas alınmıştır. İstatistiksel analizlerde çift yönlü varyans analizi (two-way ANOVA), post hoc değerlendirmelerde ise Holm düzeltmeli çoklu karşılaştırma testi kullanılmış ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgulara göre RMS doğruluk, RMS kararlılık ve +Ort. değerleri üzerinde üretim yönteminin istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulunmuş; en düşük sapma değerleri eksiltmeli üretim grubunda, en yüksek değerler ise eklemeli üretim grubunda elde edilmiştir. −Ort. değerleri üzerinde ise hem üretim yönteminin hem de kret tipinin anlamlı etkisi belirlenmiştir. Tolerans analizinde eksiltmeli üretim grubunun belirlenen sınırlar içinde en yüksek uyum oranını gösterdiği izlenmiştir. Sonuç olarak, tam protez kaidelerinin doku yüzeyi doğruluğu ve kararlılığı üretim yönteminden etkilenmekte, eksiltmeli üretim yöntemi en başarılı sonuçları ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro thesis study was to comparatively evaluate the tissue surface trueness and precision parameters of complete denture bases fabricated using different production techniques, with respect to different alveolar ridge morphologies, by means of three-dimensional analysis methods. A total of 60 specimens were examined in the study; according to the production method, the specimens were divided into additive manufacturing, subtractive manufacturing, and conventional manufacturing groups, and according to ridge morphology, they were further classified into high-ridge and low-ridge subgroups. All fabricated denture bases were scanned using a 3Shape E3 device (Copenhagen, Denmark), and the obtained data were evaluated by superimposing them with the reference design data in Geomagic Control X software (3D Systems, USA). The analyses were based on RMS trueness, RMS precision, positive average deviation (+Avg.), negative average deviation (−Avg.), and tolerance analysis parameters. For statistical analysis, two-way analysis of variance (two-way ANOVA) was used, and Holm-adjusted multiple comparison tests were applied for post hoc evaluations; the level of significance was set at p<0.05. According to the findings, the production method had a statistically significant effect on RMS trueness, RMS precision, and +Avg. values; the lowest deviation values were obtained in the subtractive manufacturing group, whereas the highest values were observed in the additive manufacturing group. For −Avg. values, both the production method and ridge type were found to have significant effects. In the tolerance analysis, the subtractive manufacturing group showed the highest rate of agreement within the predetermined limits. In conclusion, the tissue surface trueness and precision of complete denture bases are influenced by the production method, and the subtractive manufacturing method yielded the most successful results.