Eklemeli ve eksiltmeli yöntemlerle üretilen total protezlerin geometrik hassasiyeti açısından değerlendirilmesi
Evaluation of total prostheses produced by additive and subtractive methods in terms of geometric precision
  1. Tez No: 933190
  2. Yazar: BARIŞ DURDU TATLICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL EROĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3D Teknoloji, Protez kaidesi, Eklemeli üretim, Eksiltmeli üretim, Geometrik hassasiyet, 3D Technology, Denture base, Additive production, Subtractive production, Geometric precision
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Günümüzde dental uygulamalarda sıklıkla kullanılan 3D baskı teknolojileri, üretim süreçlerinde hassasiyet ve doğruluk açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, kazıma teknolojisi, DLP (Digital Light Processing) ve LCD (Liquid Crystal Display) teknolojileri ile farklı açı ve oryantasyonlarda üretilen protez kaideleri; geometrik hassasiyet, ağırlık, artık miktarı ve üretim süresi açısından değerlendirilmiştir. Üretilen modellerin referans tasarımla uyumu değerlendirilerek, üretim teknolojisinin ve baskı parametrelerinin doğruluk üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Bu sayede, farklı üretim yöntemlerinin avantaj ve sınırlamaları ortaya konularak, klinik uygulamalarda daha iyi doku uyumu sağlanması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, protez kaideleri üç farklı yöntemle üretildi: Dijital Işık İşleme (DLP), Sıvı Kristal Ekran (LCD) ve kazıma. Üretimde fotopolimerize reçine ve PMMA disk malzemeleri kullanıldı. Üretim, belirli açı ve yönelimlere göre tasarımlar oluşturularak yapıldı ve her bir numune için uygun oryantasyonlar belirlendi. Üretilen kaide materyalleri, ekstraoral tarayıcı ile tarandı ve tarama verileri, referans tasarımla karşılaştırılarak geometrik hassasiyetleri değerlendirildi. Kazıma yöntemi ile yapılan üretimde, PMMA diskler kullanılarak 5-eksenli makine ile işleme gerçekleştirildi. Malzeme miktarları, üretim öncesi ve sonrası ağırlık ölçümleri ile belirlendi ve üretim sonrası temizlik, parlatma ve post-kürleme işlemleri yapıldı. Tüm süreçlerde, kullanılan malzeme miktarları ve üretim süreleri kaydedildi ve karşılaştırıldı. Bulgular: Üretilen protez kaidelerinin geometrik hassasiyet, üretim teknolojisine göre istatistiksel olarak anlamlı fark gösterdiği bulundu. Geometrik hassasiyeti en yüksek üretim tekniği kazıma teknolojisi olarak saptandı. Eklemeli üretim teknikleri kendi arasında kıyaslandığında DLP teknolojisi ile üretilen protez kaidelerinin geometrik hassasiyeti, LCD teknolojisi ile üretilenlerden daha yüksek olduğu bulundu. Üretim teknolojilerine göre kaide ağırlıkları, üretim süreleri ve artık miktarın istatistiksel olarak anlamlı fark gösterdiği saptandı. Kazıma yöntemi ile üretilen kaideler en düşük kaide ağırlığı ve en yüksek artık miktar gösterirken DLP teknolojisi en kısa üretim süresine sahip olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: 3D printing technologies, which are frequently used in dental applications today, are of great importance in precision and accuracy in production processes. This study evaluated prosthetic bases produced at different angles and orientations with engraving technology, DLP (Digital Light Processing), and LCD (Liquid Crystal Display) technologies in terms of geometric precision, weight, residual amount, and production time. The compatibility of the produced models with the reference design was evaluated, and the effects of production technology and printing parameters on accuracy were compared. In this way, it is aimed to reveal the advantages and limitations of different production methods and to provide better tissue compatibility in clinical applications. Materials and Methods: In this study, prosthetic bases were fabricated using three different methods: digital light processing (DLP), liquid crystal display (LCD), and engraving. Photopolymerized resin and PMMA disk materials were used in the production. The production was done by creating designs according to specific angles and orientations, and the appropriate orientations were determined for each sample. The fabricated base materials were scanned with an extraoral scanner, and their geometric accuracy was evaluated by comparing the scan data with the reference design. In the engraving method production, 5-axis machine processing was performed using PMMA disks. Material quantities were determined by pre- and post-production weight measurements, and post-production cleaning, polishing, and post-curing processes were performed. The amount of material used and production times were recorded and compared in all processes. Results: The geometric precision of the manufactured prosthesis bases was found to show a statistically significant difference according to the manufacturing technology. Engraving technology was found to have the highest geometric accuracy. When additive manufacturing techniques were compared, it was found that the geometric accuracy of prosthetic pedestals produced with DLP technology was higher than those produced with LCD technology. There were statistically significant differences in pedestal weights, production times, and residual amount according to the production technologies. Pedestals produced by the engraving method showed the lowest pedestal weight and the highest residual amount, while DLP technology was observed to have the shortest production time.