Hidroksiklorokin kullanan romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus, Sjögren hastalarının iç retina katlarının analizi
Analysis of inner retinal layers in patients with rheumatoid arthritis, systemic lupus erythematosus, and Sjögren's syndrome using hydroxychloroquine
  1. Tez No: 1008534
  2. Yazar: KÜBRA BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE VURAL ÖZEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Görme alanı testleri, Hidroksiklorokin, Visual field tests, Hydroxychloroquine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hidroksiklorokin (HCQ) kullanan RA (Romatoid artrit), SLE (Sistemik lupus eritematozus), SS (Sjögren sendromu) hastalarında dış retina toksisitesinin başlangıcından önce OCTA (Optik koherens tomografi anjiyografisi) ile saptanabilecek ganglion hücre kompleksi (GCC), peripapiller retina sinir lifi tabakası (RNFL) gibi iç retina katlarının analizi ve makula damarlanmasındaki değişiklikleri tespit etmek. Gereç ve Yöntem: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda kliniğimize başvuran <5 mg/kg/gün dozda HCQ kullanan 18-60 yaş arası 20 RA tanılı, 20 SLE tanılı, 20 SS tanılı hasta ve 20 sağlıklı birey toplamda 80 hastanın 80 gözü çalışmaya dahil edildi. Hastaların tam oftalmolojik muayeneleri, ishihara kartları ile renkli görme değerlendirmesi ve Humphrey Otomatik Perimetri Cihazı ile 10-2 görme alanı testi yapıldı. Hastalardan retina iç katlarının ve makülopatinin değerlendirilmesi için Optuvue Solix Fullrange OCTA/OCT cihazı ile ölçümler alındı. Elde edilen veriler, hasta ve kontrol grupları arasında karşılaştırmalı olarak analiz edildi; ayrıca gruplar, ilaç kullanım süresine göre (8 yıldan az ile 8 yıl ve üzeri) alt gruplara ayrılarak değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların 65'i kadın ve 15'i erkek olup, genel yaş ortalaması 45,34±11,41 yıl idir. Hasta grubunun yaş ortalaması 47,73±10,83 yıl iken, kontrol grubunun yaş ortalaması 38,15±10,23 yıl idir. İlaç kullanım süresi ortalama 8,12±5,78 yıl idir. Hasta grubunda inferior, superior ve total GCC değerleri anlamlı düşük bulunurken; 8 yıldan az ilaç kullanımında aynı parametrelerde anlamlı azalma, 8 yıl ve üzeri kullanımda ise inferior ve total GCC değerlerinde anlamlı azalma izlenmiştir. RNFL kalınlıkları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamız hidroksiklorokin kullanan ve henüz makülopati gelişmemiş hastalarda, OCTA ile retina iç katlarının analizi ve elde edilen kantitatif parametreler ile hidroksiklorokin toksisitesinin erken tanısında kullanılabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To detect changes in the inner retinal layers, such as the macular ganglion cell complex (GCC) and peripapillary retinal nerve fiber layer (RNFL), as well as alterations in macular vascularization using OCTA, in patients with rheumatoid arthritis (RA), systemic lupus erythematosus (SLE), and Sjögren's syndrome (SS) using hydroxychloroquine (HCQ), prior to the onset of overt outer retinal toxicity. Materials and Methods: At the Department of Ophthalmology, Sivas Cumhuriyet University Training and Research Hospital, a total of 80 eyes of 80 participants were included in the study: 20 patients with rheumatoid arthritis (RA), 20 with systemic lupus erythematosus (SLE), and 20 with Sjögren's syndrome (SS), all aged between 18–60 years and receiving hydroxychloroquine (HCQ) at a dose of <5 mg/kg/day, along with 20 healthy subjects serving as the control group. All participants underwent a comprehensive ophthalmological examination, color vision assessment using Ishihara plates, and a 10-2 visual field test with the Humphrey Automated Perimetry device. Measurements for the evaluation of inner retinal layers and maculopathy were obtained using the Optovue Solix Fullrange OCTA/OCT device. The obtained data were analyzed comparatively between the patient and control groups; additionally, groups were further stratified based on duration of drug use (<8 years and ≥8 years) for subgroup analyses. Results: Of the participants, 65 were female and 15 were male, with a mean age of 45.34±11.41 years. The mean age was 47.73±10.83 years in the patient group and 38.15±10.23 years in the control group. In the patient group, inferior, superior, and total GCC values were significantly lower. In patients with drug use <8 years, a significant reduction was observed in the same parameters, whereas in those with ≥8 years of use, significant reductions were observed in inferior and total GCC values. No statistically significant difference was found in RNFL thicknesses. Conclusion: Our study suggests that, in patients using hydroxychloroquine without established maculopathy, inner retinal layers can be analyzed using quantitative parameters obtained by OCTA, and that these parameters may be useful for the early detection of hydroxychloroquine toxicity.