From wilderness to sublime: Nature in the poetry of native American and European descendant poets
Yabandan yüceye: Yerli Amerikalı ve Avrupa kökenli şairlerin şiirlerinde doğa
  1. Tez No: 1008535
  2. Yazar: MOHAMMED AHMED SATAM SATAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM TUNA KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan Doğası, Amerikan Yerlileri, Kutsallık, Ruhanilik, Yücelik, Ruhsallık, American Nature, Sacredness, Spirituality, Sublime, Native Americans
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Amerikan doğasını ve doğanın Yerli Amerikalı ve Avrupalı kökenli şairlerin seçilmiş şiirleri üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışmada“Yeni Dünya”nın doğa harikalarının, Yerli Amerikan şiirini temsil eden N. Scott Momaday (1934–2024) ve Joy Harjo (1951–) ile Avrupalı kökenli Amerikan şiirini temsil eden Robert Frost (1874–1963) ve William Carlos Williams'ın (1883–1963) üslup ve temalarını nasıl şekillendirdiği çözümlenmektedir. Çözümlemenin merkezinde, birbirleriyle bağlantılı yücelik, ruhsallık ve kutsallık kavramları ile bunların duygusal ve kültürel tepkileri nasıl uyandırdığı yer almaktadır. Araştırma, atalara dayalı bağlar ve toprakla kurulan ruhani ilişki üzerine temellenen yerli bakış açılarını, romantik ve felsefi düşünümlerle biçimlenmiş Batılı yaklaşımlarla karşılaştırmaktadır. Amerikan doğasını çerçeve olarak kullanan çalışma, seçilen şiirlerin yakın okumaları imgeler, sembolizm ve tematik gelişim üzerine odaklanılarak gerçekleştirilmektedir. Çalışmanın amacı, her bir şiir geleneğinin doğa tasvirlerinde kendi tarihsel ve kültürel arka planını nasıl yansıttığını ve bu farklılıkların Amerikan yazınsal kimliğine nasıl katkı sunduğunu ortaya koymaktır. Çalışma, şairleri kendi bağlamlarında konumlandırmak ve doğanın imgelerini, temalarını ve sembolik kullanımlarını incelemek suretiyle, kültür ve tarihin yazınsal ifadeyi nasıl şekillendirdiğini göstermeyi amaçlamakta ve doğanın Amerikan şiirinde hem birleştirici hem de tartışmalı bir alan olarak önemini vurgulamaktadır. Elde edilen bulgular, Yerli Amerikalıların seslerini Amerikan şiiri anlatısıyla daha güçlü bir biçimde bütünleştirip karşılaştırmalı ve kültürlerarası bir bakış sunarak alanyazına katkı sağlamayı amaçlamakta; aynı zamanda doğanın rolünü hem fiziksel bir gerçeklik hem de kültürel bir simge olarak öne çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines American nature and its influence on the poetry of selected Native American and European descendant poets. It analyzes how the natural wonders of the“New World”shaped the styles and themes of N. Scott Momaday (1934–2024) and Joy Harjo (1951–), representing Native American poetry, and Robert Frost (1874–1963) and William Carlos Williams (1883–1963), representing European descendant poetry. Central to the analysis are the interrelated concepts of the sublime, spirituality, and sacredness, and how these evoke emotional and cultural responses. The research contrasts Indigenous perspectives rooted in ancestral ties and spiritual connection to the land with Western approaches marked by romantic and philosophical contemplation. Using the American nature framework, the study is devoted to close readings of chosen poems, focusing on imagery, symbolism, and thematic development. The objective is to reveal how each tradition reflects its historical and cultural background in its depictions of nature, and how these differences contribute to the development of American literary identity. By situating the poets within their respective contexts and examining the imagery, themes, and symbolic uses of the natural world, the study tries to demonstrate how culture and history shape literary expression and underscores the importance of nature as a unifying yet contested space in American poetry. The findings aim to enrich scholarship by providing a comparative, cross-cultural perspective that integrates Native American voices more firmly into the broader narrative of American poetry, while at the same time highlighting the role of nature as both a physical reality and a cultural symbol.