Antimalaryal ilaç kullanan hastalarda retina sinir lifi kalınlığının değerlendirilmesi
Retinal nerve fibre layer thickness measurements in patients using antimalarial drugs
- Tez No: 203491
- Danışmanlar: PROF. DR. A.OSMAN SAATCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Antimalaryal ilaçlar, Heidelberg retinal tomografi, oküler koherans tomografi, retina sinir lifi kalınlığı, retinal toksisite, Antimalarial drugs, ocular coherence tomography, Heidelberg retinal tomography, retina nerve fibre layer thickness, toxic retinopathy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Klorokin ve hidroksiklorokin kullanan hastalarda retina sinir lifi kalınlığının Heidelberg retinal topografi (HRT) ve oküler koherans tomografi (OCT) ile değerlendirilmesiMetod: Vaka kontrol çalışması şeklinde olan bu çalışmada 46 antimalaryal ilaç kullanan hasta ile 32 yaş uyumlu daha önce klorokin kullanım hikâyesi olmayan sağlıklı bireyin retina sinir lifi kalınlığı HRT ve OCT ile değerlendirildi. Peripapiller sinir lifi kalınlığı her iki grup arasında karşılaştırıldı.Bulgular: Hasta grubu 40 (%87) bayan, 6 (%13) erkek içermekteydi. Hastaların 18 (%39,1)'inde sistemik lupus eritematozus (SLE), 5 (%10,8)'inde diskoid lupus eritematozus (DLE), sekiz (%17,3)'inde romatoid artrit (RA), dokuz (%19,5)'unda Sjögren sendromu ve altısında (%13)'sında bağ dokusu hastalığı mevcuttu. Kontrol grubu 25 (%78,1) bayan,7 (%21,9) erkekten oluşmaktaydı.Hastaların HRT ile RNFL kalınlıkları başlangıçta, altıncı ve 12. ayda sağ göz için 0.26±0.06 mm, 0.27±0.05 mm ve 0.27±0.05 mm, sol göz için 0.27±0.07 mm, 0.28±0.06 mm ve 0.26±0.06 mm idi. Kontrol grubunun HRT ile RNFL kalınlıkları sağ ve sol göz için 0.27±0.09 mm ve 0.25±0,05 mm idi.Hastaların OCT ile ortalama RNFL kalınlıkları başlangıçta, altıncı ve 12. ayda sağ göz için105.3±12.3 mm, 104.5±11.0 mm ve 100.6±11.5 mm; sol göz için 104.8±12.2 mm, 103.9±13.1 mm ve 100.0323±8,99809 mm idi. Kontrol grubunun OCT ile ortlama RNFL kalınlığı sağ ve sol göz için 99.5±11.5 mm ve 97.1±11.3 mm idi.Hasta ve kontrol grubunda ölçülen RNFL kalınlıkları arasında anlamlı fark tespit edilmedi.Sonuç: Sistemik hastalıklara bağlı antimalaryal ilaç kullanan hastalarda hem HRT hem de OCT ile RNFL kalınlığında incelme tespit edilmedi.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the retina nerve fibre layer (RNFL) thickness with Heidelberg retinal topography (HRT) and optic coherence tomography (OCT) in patients who were use antimalarial drugsMethods: This case-control study included 46 patients using antimalarial drugs and 32 age-matched healthy subjects with no previous history of antimalarial drugs intake. All subjects underwent RNFL assessment using OCT and HRT. Peripapillary RNFL measurements were compared between two groups.Results: The patient?s group was consisted of 40 (87%) female and 6 (13%) male. Eighteen (39,1%) patients had systemic lupus erythematosus (SLE), five (%10,8%) discoid lupus erythematosus (DLE), eight (17,3% ) rheumatoid arthritis (RA), 9(19,5%) Sjögren?s syndrom and six (13%) connective tissue disorders. The control group was comprised of 25 (78,1%) female and seven (21,9%) male.RNFL thickness measurement in the patient?s group with HRT at the onset, sixth and 12 th month for the right eye was 0.26±0.06 mm, 0.27±0.05 mm, 0.27±0.05 mm and for the left eye it was 0.27±0.07 mm, 0.28±0.06mm, 0.26±0.06 respectively. RNFL thickness with HRT in the control group for the right eye and the left eye was 0.27±0.09 mm and 0.25±0.05 mm respectively.Average RNFL thickness measurement in the patient?s group with OCT at the onset, sixth and 12 th month for the right eye was 105,3913±12,33870 mm, 104,5476±11,08 mm, 100.6 ±11.5 mm and for the left eye was 104.8±12.2 mm, 103.9±13.17 mm, 100.0±8.9 mm respectively. Average RNFL thickness with OCT in the control group for the right eye and the left eye was 99.5 ±11.5 mm and 97.12±11.3 mm respectively.The RNFL thickness measurement in the patient?s and control group were not statistically different.Conclusion: The RNFL thickness measured by both OCT and HRT did not got thinner in patients that were on antimalarial drugs.