Romatoid artrit sinoviyumunda çoklu-ilaç direnç proteinlerinin ekspresyonu: Breast cancer resistance protein
Multidrug resistance protein expression in rheumatoid arthritis synovium: Breast cancer resistance protein
- Tez No: 243041
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN ERTENLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, ilaç direnci, çoklu ilaç direnç proteinleri, breastcancer resistance protein, Rheumatoid arthritis, drug resistance, multidrug resistance proteins, breast cancer resistance protein
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Gerekçe: Bu çalışmada diz veya kalça protezi uygulanan Romatoid Artrit (RA)hastalarının sinoviyumunda çoklu ilaç proteinlerinin varlığının ve yayılımınsaptanması amaçlanmıştır.Yöntem: 2000-2009 yılları arasında kalça veya diz protezi uygulanmış 1095 hastanınpatoloji sonuçları incelendi. RA tanısı olan ve patolojik incelemede enfeksiyon belirtisiolmayan 17 hastanın sinoviyiyal doku parafin blok örneklerinde immünhistokimyasalboyama yöntemiyle p-glikoprotein (p-GP), breast cancer resistance protein (BCRP)ve multidrug resistance protein-1 (MRP-1) ile sinoviyal boyanma ve derecesideğerlendirildi. Sonuçlar nagatif, hafif, orta ve şiddetli boyanma olarak sınıflandı. Beştravma sonrası kırık, 5 osteoartrit, 5 juvenil kronik artrit, 7 ankilozan spondilit hastasıkontrol grubu olarak alındı. Hastaların demografik özellikleri, kullanmakta olduklarıilaçlar, laboratuvar incelemeleri [ESH, CRP, romatoid faktör (RF)] kaydedildi.Sonuçlar: Ortalama yaşları 55±9, hastalık süresi 12±8 yıl olan 17 (Erkek/Kadın:3/14) RA hastası çalışmaya alındı. 14 kalça, 3 diz protezi yapılmıştı. Ortalama ESH29±15 mm/st, CRP: 2.39±1.94 mg/dl, RF pozitifliği 9 (%53) hastada vardı. Protezöncesinde hastaların 9'u (%53) metotreksat, 8'i (%47) sülfasalazin, 12'si (%70)hidroksiklorokin, 3'ü (%18) leflunomid, 2'si (%12) anti-TNF tedavi alıyordu. p-GP veMRP-1 ile RA hastalarında ve kontrol grubunda sinoviyumda boyanma saptanmadı.yedi (%41) RA hastasında BCRP ile sinovyumda pozitif boyanma saptandı. 3hastada hafif, 3'ünde orta ve birinde ciddi şiddette boyanma vardı. BCRP ileboyanma yoğun olarak makrofajlar ve endotel hücrelerinde, daha az sıklıktafibroblastlarda görüldü. Leflunomid kullanan 3 hastada da BCRP ile pozitif boyanmagörüldü (p=0.029), diğer klinik ve laboratuvar değerleriyle BCRP ile boyanmadurumuna göre fark yoktu.Tartışma: BCRP proteini protez uygulaması gereken RA hastalarının %40'ındaözellikle makrofajlarda ve endotel hücrelerinde saptanmıştır. Leflunomid kullanan 3hastada da BCRP ile pozitif boyanmıştır. BCRP hücre yüzeyinde bulunan vemetotreksat, sulfasalazin ve leflunomid gibi sık kullanılan etkili DMARD'ları hücreiçinden hücre dışına pompalayan bir proteindir. Çoklu ilaç direnci proteinleri RAhastalarında DMARD direncinin bir kısmından sorumlu olabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The objective of this study was to assess expression of multidrugresistance proteins in rheumatoid arthritis (RA) synovium that who underwent to hipand/or knee prosthesis.Methods: Pathological specimens of 1095 patients with knee or hip prosthesisbetween 2000 and 2009 were assessed. Patients with RA who had availablepathological speciemens were stained via immunohistochemical methods for pglycoprotein,breast cancer resistance protein (BCRP) and multidrug resistanceprotein 1 (MRP-1). The staining degree of pathological specimens were classified asmild, moderate and severe. Patients with control groups were fracture after trauma,osteoarthritis, juvenil chronic arhtritis and akylosing spondylitis. Demographic andlaboratory features such as erytrocyte sedimentation rate (ESR), C-reactive protein(CRP), rheumatoid factor, drugs were noted.Results: Seventeen (female/male: 14/3) RA patients were assesed in this study.Mean age was 55±9 years old, and mean disease duration was 12±8 years. Fourteenpatients had hip prosthesis and 3 patients had knee prosthesis. Mean ESR level was29±15 mm/hour, mean CRP level was 2.39±1.94 mg/dl. Nine patients had RF (53%).The drugs of patients before prosthesis were methotrexate (53%), sulphasalazine(47%), hydroxychloroquine (70%), leflunomide (18%) and anti-TNF drugs (12%)respectively. There were no positive staining in RA patients and control groupsaccording to p-glycoprotein and MRP-1. Seven patients (41%) with RA had positivestaining with BCRP and none of the control groups had BCRP staining. Threepatients had mild, 3 patients had moderate and 1 patient had severe BCRP staining.In RA synovium, BCRP staining was more prominent in macrophages, endothelialcells and less prominent in fibroblasts. All of the patients who used leflunomide werepositive BCRP staining (p=0.029).Conclusion: BCRP protein was expressed in 40% of patients who underwent hip orknee prosthesis. BCRP staining was seen in macrophages and endothelial cells.These cells seem like a first barrier for drugs in RA synovium and presence of BCRPin these cells may be reasons of drug resistance in a subgroup of RA patients.