Küresel tedarik zinciri baskısının uluslararası ticareteetkisi: Türkiye'deki ticaret limanları üzerine bir çalışma
The impact of the global supply chain pressure on international trade: A study on trade ports in Turkey
- Tez No: 1008557
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası ticaret, International trade
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Küresel Tedarik Zinciri Baskısının (Global Supply Chain PressureGSCP) Türkiye'nin dış ticareti ve ticaret limanları üzerindeki etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Küreselleşen dünyada tedarik zincirinde yaşanan kesintiler, ekonomik büyümeyi ve ticari akışları derinden etkilemektedir. Özellikle COVID-19 pandemisi ve jeopolitik krizler, küresel tedarik zincirinde önemli aksamalara yol açmış, liman operasyonlarını ve uluslararası ticareti olumsuz yönde etkilemiştir. Bu bağlamda, çalışmada Türkiye'nin dış ticaret hacmi, liman performansı ve küresel tedarik zincirindeki baskılar arasındaki ilişki incelenecektir. Araştırmada, GSCPI verileri ile Türkiye'nin dış ticaret istatistikleri kullanılarak ekonometrik analizler gerçekleştirilecektir. Çalışmada, zaman ve panel serisi teknikleri uygulanacaktır. Sonuçların küresel tedarik zinciri baskılarındaki artışın Türkiye'nin dış ticaret hacmini daraltıcı, özellikle ihracat performansını olumsuz etki edeceği yönünde olacağı beklenmektedir. Analiz sonuçlarının, kriz dönemlerinde (örneğin, COVID-19 pandemisi) söz konusu etkilerin daha belirgin olacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the effects of Global Supply Chain Pressure (GSCP) on Turkey's foreign trade and trade ports. In a globalized world, disruptions in the supply chain deeply affect economic growth and trade flows. Particularly, the COVID19 pandemic and geopolitical crises have caused significant interruptions in the global supply chain, adversely impacting port operations and international trade. In this context, the study examines the relationship between Turkey's foreign trade volume, port performance, and pressures within the global supply chain. The research employs GSCPI data along with Turkey's foreign trade statistics to conduct econometric analyses. Time series and panel data techniques will be applied in the study. The results are expected to show that increases in global supply chain pressures have a contractionary effect on Turkey's foreign trade volume, particularly by negatively influencing export performance. It is also anticipated that these effects become more pronounced during periods of crisis, such as the COVID-19 pandemic.