RTV silikonun geri dönüştürülmesiyle tekstilde kullanılabilir su itici ajan geliştirilmesi
Development of water-repellent agent for textile products by using recycled RTV silicone
  1. Tez No: 1008602
  2. Yazar: SEVDENUR SUSAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH ÇAKMAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel atıklar, Fonksiyonel polimerler, Fonksiyonel tekstil, Silikonlar, Industrial wastes, Functional polymers, Functional textile, Silicones
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde çevresel sürdürülebilirlik ve kaynak verimliliği, endüstriyel üretim süreçlerinin yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, endüstriyel atıkların geri kazanımı ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesi, çevresel etkilerin azaltılmasında önemli bir strateji olarak öne çıkmaktadır. Silikon esaslı endüstriyel atıkların geri dönüşümü, özellikle tekstil sektöründe çevre dostu fonksiyonel ürünlerin geliştirilmesi açısından önemli bir potansiyel sunmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, kullanım ömrünü tamamlamış RTV silikon kalıplarının geri dönüştürülmesi yoluyla tekstil yüzeylerine uygulanabilir çevre dostu bir su itici ajan geliştirmektir. Çalışma kapsamında, geleneksel su iticilik işlemlerinde yaygın olarak kullanılan ve çevresel açıdan risk taşıyan kimyasallara alternatif oluşturabilecek sürdürülebilir bir yüzey modifikasyon yaklaşımının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda, RTV silikon atıkları uygun çözücüler ve kontrollü kimyasal işlemler kullanılarak işlenmiş; ardından ortamda kalan kimyasal kalıntılar çeşitli yöntemlerle uzaklaştırılarak su itici özellik gösteren bir ürün elde edilmiştir. Geliştirilen ürünün kimyasal yapısı enstrümantal analiz yöntemleriyle karakterize edilmiş ve pamuk esaslı dokuma kumaşlara uygulanmıştır. Uygulama sonrasında tekstil yüzeylerinin temas açısı ölçümleri ve su itme performansları değerlendirilmiştir. Ayrıca, ürünün tekstil yüzeyindeki kalıcılığını artırmak amacıyla bir çapraz bağlayıcı ajan kullanılmış ve bu katkının performansa etkileri incelenmiştir. Elde edilen bulgular, geri dönüştürülmüş RTV silikon esaslı ajanın tekstil yüzeylerinde yüksek su iticilik performansı sergilediğini ve uygulamaya yönelik güçlü bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma, endüstriyel silikon atıklarının katma değerli, fonksiyonel tekstil kimyasallarına dönüştürülebileceğini bilimsel olarak kanıtlayan sürdürülebilir bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, environmental sustainability and resource efficiency necessitate the reconsideration of industrial production processes. In this context, the recovery of industrial waste and its conversion into value-added products has become an important strategy for reducing environmental impacts. The recycling of silicone-based industrial waste offers significant potential for the development of environmentally friendly functional products, particularly in the textile sector. The aim of this thesis is to develop an eco-friendly water-repellent agent applicable to textile surfaces through the recycling of end-of-life RTV silicone molds. Within the scope of the study, a sustainable surface modification approach is proposed as an alternative to conventional water-repellent treatments that commonly involve environmentally hazardous chemicals. Accordingly, RTV silicone waste was processed using suitable solvents and controlled chemical treatments. Subsequently, residual chemicals were removed by various purification methods, and a product exhibiting water-repellent properties was obtained. The chemical structure of the developed product was characterized using instrumental analytical techniques, and the product was applied to cotton-based woven fabrics. After application, the wettability of the textile surfaces was evaluated by contact angle measurements and water repellency tests. In addition, a crosslinking agent was incorporated to improve the durability of the product on the textile surface, and the effects of this modification on performance were investigated. The results demonstrate that the recycled RTV silicone-based agent exhibits high water-repellent performance on textile surfaces and shows strong potential for practical applications. This study presents a sustainable approach that scientifically proves the possibility of converting industrial silicone waste into value-added, functional textile chemicals.