Farklı pozitif end-ekspiratuvar basınç seviyelerinin laparoskopik cerrahide mekanik güç değerleri ve hasta oksijenasyonu üzerindeki etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of different positive endexpiratory pressure levels on mechanical power values and patient oxygenation in laparoscopic surgery
- Tez No: 1008601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YÜKSEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Mekanik Güç, Optimum PEEP, Laparoskopik Kolesistektomi, Genel Anestezi, Mekanik Ventilatör, Mechanical Power, Optimum PEEP, Laparoscopic Cholecystectomy, General Anesthesia, Mechanical Ventilator
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Genel anestezi altında mekanik ventilasyon hayati öneme sahiptir. Ancak, ventilatör ilişkili akciğer hasarı (VILI) riski de mevcuttur. Sürücü basınç ve mekanik güç VILI riskinin başlıca belirleyicileridir. Bu prospektif çalışma, elektif laparoskopik kolesistektomi geçiren hastalarda optimal titre edilmiş PEEP'in akciğer kompliyansı, sürücü basınç ve mekanik güç üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma, 01.10.2024 – 01.03.2025 tarihleri arasında ASA 1-2 risk grubundaki elektif kolesistektomi planlanan 18-65 yaş arası 101 hasta çalışmaya dahil edilerek gerçekleştirildi. Hastaların demografik verileri, operasyon ve anestezi süreleri ile perioperatif mekanik ventilatör, hemodinamik ve solunumsal parametreler standart bir forma kaydedildi. Hastalar, düşük PEEP ve optimum PEEP titrasyonu uygulanarak gruplara ayrıldı. Gruplar arasında demografik veriler, arterial kan gazları, sürücü basınç (DP), mekanik güç (MP), MP'nin elastik komponenti (MPElst) ve dinamik akciğer kompliyansı karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen toplam 101 katılımcının yaş ortalaması 48,92±14,28 olarak saptandı. Hastaların %72,3'ünü (n=73) kadın iken, %27,7'sini (n=28) erkekti. Hastaların %26,7'si (n=27) ASA 1 risk grubunda, %73,3'ü (n=74) ise ASA 2 risk grubundaydı. Hastaların demografik özelliklerinde istatistiksel anlamlılık saptanmadı. Ancak hastaların sürücü basınçların ölçüldüğü dördüncü zaman diliminde (DP4) düşük PEEP grubundaki ortalama değer 14,33±3,03 iken, optimum PEEP grubunda 12,47±3,56 olarak saptanmış ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. (p=0,006). Hastaların optimum PEEP titre edilerek mekanik güç hesaplanan dördüncü ölçüm zamanlarında MP4 ölçümünde 9,88 (8,28–11,66) medyan mekanik güç değeri, düşük PEEP grubundaki 7,35 (6,24–8,26) değerine kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu. (p<0,001). Benzer şekilde, MP5 ölçümünde de optimum PEEP grubundaki 9,41 (7,72–10,88) değeri, düşük PEEP grubunun 6,17 (5,29–7,13) değerine göre x istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0,001). Mekanik gücün elastik komponentine baktığımızda ise MPElst4 değeri, düşük PEEP grubunda 4321,8 (3528– 5034,75), optimum PEEP grubunda ise 3630,9 (3072,3–4321,8) olarak saptanmış ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,031). Dinamik olarak takip edilen kompliyans değerleri optimum PEEP titre edilen hastalarda, düşük PEEP ile takip edilen gruba oranla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,001). Çalışmamızda optimum PEEP ile takip edilen hastaların akciğer mekaniğinde takip edilen basınçları, mekanik güç değerleri ve akciğer kompliyansı daha yüksek bulundu. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda, elektif laparoskopik kolesistektomi geçiren hastalarda optimum PEEP uygulamasının, düşük PEEP'e kıyasla akciğer kompliyansını korumada ve mekanik gücün elastik bileşenini sınırlamada daha etkili olduğu sonucuna vardık. Mekanik gücün 12 J/dk üzerinde seyrettiği grupta vücut ağırlığı ve BMI değerleri daha yüksek bulunması üzerine obezitenin mekanik güç üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini düşündük. Laparoskopik cerrahide ventilasyon stratejisinin oksijenasyonu sağlayarak akciğer kompliyansının korunmasında ve mekanik gücün optimize edilmesinin temelinde şekillenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Mechanial ventilation under general anesthesia is vital, but it also carries a risk of VILI. Driving pressure and Mechanical Power are key determinants of VILI risk. This prospective study aimed to compare the effects of low PEEP versus optimally titrated PEEP on lung compliance, driving pressure, and mechanical power in patients undergoing elective laparoscopic cholecystectomy. Materials and Methods: This prospective study was conducted between October 1, 2024, and March 1, 2025, with 101 patients aged 18-65 years and scheduled for elective cholecystectomy in the ASA 1-2 risk group. Patient demographics, operative and anesthesia times, and perioperative mechanical ventilation, hemodynamic, and respiratory parameters were recorded on a standardized form. Patients were divided into groups using low and optimal PEEP titration. Demographic data, arterial blood gases, driving pressure (DP), mechanical power (MP), MP elastic component (MPElst), and dynamic lung compliance were compared between the groups. Results: The mean age of the 101 participants included in the study was 48.92 ± 14.28 years. While 72.3% (n=73) of the patients were female, 27.7% (n=28) were male. Of the patients, 26.7% (n=27) were in ASA 1 risk group and 73.3% (n=74) were in ASA 2 risk group. No statistically significant difference was found in the demographic characteristics of the patients. However, in the fourth time interval where driving pressure (DP) was measured (DP4), the mean value in the low PEEP group was 14.33 ± 3.03, while it was 12.47 ± 3.56 in the optimum PEEP group, and this difference was statistically significant (p=0.006). At the fourth measurement time point where mechanical power was calculated after optimum PEEP titration (MP4), the median mechanical power value of 9.88 (8.28–11.66) J/min in the optimum PEEP group was significantly higher compared to the value of 7.35 (6.24–8.26) J/min in the low PEEP group (p<0.001). Similarly, at the MP5 measurement, the value of 9.41 xii (7.72–10.88) J/min in the optimum PEEP group was statistically significantly higher than the value of 6.17 (5.29–7.13) J/min in the low PEEP group (p<0.001). Regarding the elastic component of mechanical power, the MPElst4 value was 4321.8 (3528– 5034.75) in the low PEEP group and 3630.9 (3072.3–4321.8) in the optimum PEEP group, and this difference was statistically significant (p=0.031). Dynamically monitored compliance values were significantly higher in patients with titrated optimum PEEP compared to the group managed with low PEEP (p<0.001). In our study, pressure parameters related to lung mechanics, mechanical power values, and lung compliance were found to be higher in patients managed with optimum PEEP. Conclusion: In conclusion, our study found that in patients undergoing elective laparoscopic cholecystectomy, the application of optimum PEEP was more effective than low PEEP in preserving lung compliance and limiting the elastic component of mechanical power. Given that body weight and BMI values were higher in the group where mechanical power exceeded 12 J/min, we suggest that obesity may have a significant impact on mechanical power. We believe that the ventilation strategy in laparoscopic surgery should be fundamentally shaped to optimize mechanical power and preserve lung compliance while ensuring adequate oxygenation.