A decision model for dynamic assessment and management of risks in firms
Firmalardaki risklerin dinamik olarak değerlendirilmesi ve yönetilmesine yönelik bir karar modeli
  1. Tez No: 1008640
  2. Yazar: ZEYNEP NUR KÖSTEPEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SELİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Risk analizi, TOPSIS, Çok kriterli karar verme, Risk analysis, TOPSIS, Multi criteria decision making
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
İşletmelerin maruz kalabilecekleri risklerin önceden belirlenerek değerlendirilmesi ve bu sayede olumsuz etkilerinin minimize edilmesi risk yönetimi olarak tanımlanmaktadır. Risk yönetimi çalışmaları, verimlilik, çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamı ve sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamada çok önemli bir role sahiptir. Bu tez kapsamında, mutfak sistemleri üreten uluslararası bir imalat firmasının üretim sürecindeki riskleri değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sürecinde FMEA kullanılmıştır. Ancak, FMEA yönteminin bazı eksiklikleri olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle, bu çalışmada çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSIS yöntemi kullanılarak bu eksiklilerinin giderilmesi amaçlanmıştır. TOPSIS yöntemi önlemlerin değerlendirme kriterlerine göre analiz edilmesi ve önceliklendirilmesi amacı ile kullanılmıştır. Buna ek olarak bu çalışmada, istenen tehlike grubuna ait RPN değerinin hesaplanabilmesi ve alınması gereken önlemlerin kolaylıkla görülüp kontrol edilebilmesi için bir program tasarlanmıştır. Bu program ile tehlikelerin yinelenmesi durumunda takibi ve FMEA çalışmasına ulaşma konularında kolaylık sağlanması amaçlanmıştır. Bu ekran programı, Excel VBA ile elde edilmiş ve verilere hızlı erişim bu sayede gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen sistem sayesinde, geleneksel risk analizi yöntemleri gibi risklere öncelik sıralaması verilmesi yanında risklere karşı alınacak önlemlere uygulama önceliği atanması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Risk management defined as that the risks that the companies may be exposed are determined in advance and thus minimizing their negative effects. Risk management studies play important role in providing efficiency, safe working environment for employees and sustainable competitive advantage. In this thesis, production risks of an international manufacturing company producing kitchen systems are evaluated. In this evaluation process, FMEA was employed as the risk assessment method. However, FMEA suffers from some deficiencies in prioritizing the risks. To overcome the deficiencies, a multi criteria decision making method, TOPSIS, is utilized. It was used to evaluate and prioritize the precautions by using the evaluation criteria. In addition, an interface was designed in this study to calculate the RPNs of the selected fault group quickly and see the precautions to be taken. With this interface, it is facilitated to monitor and access to FMEA in case of renewal of the faults. This screen program was developed with Excel VBA and quick access to the data was realized. Thanks to the proposed approach, it has been provided to give implementation priority to the precautions besides giving priority to the risks as traditional risk analysis methods do.