Yeni İstanbul ve Altay Türkçe öğretimi ders materyallerinde kullanılan kelime öğretim stratejileri ve öğretici görüşleri
Vocabulary teaching strategies and instructor views used in Yeni Istanbul and Altay Turkish teaching course materials
- Tez No: 1008639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ders kitapları, Türkçe öğretimi, Yeni kelimeler, Textbooks, Turkish teaching, New words
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, ALTAY ve Yeni İstanbul Yabancılara Türkçe öğretimi ders kitaplarında kelime öğretimine yönelik kullanılan stratejiler incelenmiştir. Çalışmada, yeni kelime ve kavram öğretimine yönelik temel ve yardımcı stratejiler ile birlikte, kelimenin anlamını çözmeye, anlamı kesinleştirmeye ve kelime hazinesini derinleştirmeye yönelik stratejiler bütüncül bir yaklaşımla ele alınmıştır. Analiz sürecinde kelime öğretimini açık, doğrudan ve bilinçli biçimde hedefleyen stratejiler esas alınmış; iletişimsel amacı açık yönergeyle yapılandırılmış etkinlikler kontrollü biçimde değerlendirmeye dâhil edilmiştir. Araştırma bulguları, her iki ders kitabı setinde de kelime öğretimine yönelik stratejilerin nicel olarak sınırlı olduğunu, belirli strateji türlerinde yoğunlaşıldığını göstermektedir. Özellikle bağlamdan anlam çıkarma, tahmin etme ve bağlam üretmeye yönelik stratejilerin, yeni kelime ve kavram öğretimini doğrudan hedefleyen stratejilere kıyasla daha sık kullanıldığı belirlenmiştir. Stratejilerin öğrenme alanlarına göre dağılımı incelendiğinde, kelime öğretiminin ağırlıklı olarak okuma öğrenme alanında gerçekleştirildiği; dinleme, konuşma ve yazma alanlarında ise daha çok örtük öğrenme süreçlerinin tercih edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the strategies used for vocabulary teaching in the ALTAY and Yeni İstanbul textbooks designed for teaching Turkish as a foreign language were examined. The study adopts a holistic approach by addressing not only the primary and supplementary strategies aimed at teaching new words and concepts, but also the strategies used to infer meaning, consolidate meaning, and deepen vocabulary knowledge. During the analysis process, strategies that explicitly, directly, and consciously target vocabulary teaching were taken as the basis, and activities structured with clear communicative purposes and explicit instructions were included in the analysis in a controlled manner. The findings of the study indicate that, in both textbook sets, strategies for vocabulary teaching are quantitatively limited but tend to concentrate on specific strategy types. In particular, strategies based on inferring meaning from context, guessing, and context creation were found to be used more frequently than strategies that directly target the teaching of new words and concepts. When the distribution of strategies across learning domains was examined, it was observed that vocabulary teaching was predominantly carried out in the reading skill area, whereas listening, speaking, and writing skills relied more heavily on implicit learning processes.