Güney İtalya (Puglia bölgesi) IX-XI yüzyıllar arası Bizans kültürel varlıkları
Southern İtaly (Puglia region) Byzantine cultural assets between IX-XI centuries
  1. Tez No: 1008687
  2. Yazar: BURAK SIDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASNU BİLBAN YALÇIN, PROF. DR. TAYFUN AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Puglia, Bizans sanatı, güney Ġtalya, ortaçağ, Puglia, Byzantine art, southern Italy, medieval
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bizans Sanatı Bilim Dalı
Özet
Ġkonoklazma dönemi sonrası Bizans anıtsal resim sanatı ve ikonografi anlayıĢı imparatorluğun yayıldığı geniĢ coğrafyanın hemen her bölgesinde gözlemlenebilmektedir. Makedonya, Komnenos ve Palaiologoslar hanedanlıkları zamanında, baĢkent Konstantinopolis‟te doğan üsluplar, özellikle Anadolu ve Balkanlar‟da parlak örnekler vermiĢtir. I. Basileios ve II. Basileios arası dönemde güçlü bir askeri ve siyasi varlık sergileyen imparatorluk bu dönemden sonra çözülmeye baĢlamıĢtır. Ancak sanatsal üretim, siyasi statünün aksine, kaybedilen topraklarda dahi Bizans etkisi altında devam etmiĢtir. I. Iustinianos döneminde, yaklaĢık yirmi yıl süren savaĢlar sonucunda ele yeniden ele geçirilen Ġtalya, yüz yıllar boyunca Avrupa‟daki karıĢık siyasi ortamın doğrudan sahnesi olmuĢtur. Keza Bizans egemenliği de bu duruma bağlı olarak sürekli azalmıĢ ve nihayet 1071 yılında Bari‟nin Normanlar tarafından alınmasıyla son bulmuĢtur. Bizans Ġmparatorluğu Ġtalya sahnesinden çekilmeden önceki yaklaĢık iki yüz yılını güneyde, Puglia ve Calabria bölgesinde geçirmiĢtir. Sicilya adasının da IX. yüzyılda Arapların eline geçmesiyle yalnızca Güney Ġtalya, özellikle Puglia, imparatorluğun hakimiyeti altında kalmıĢtır. Bu süre zarfı içinde Puglia bölgesinde bir Bizans kültürü oluĢmuĢtur. Bu tezin amacı, ülkemizde Ravenna–Roma–Sicilya üçgeninde sıkıĢan Ġtalya Bizans çalıĢmalarına yeni bir boyut kazandırmak ve Puglia bölgesinde Bizans kültürel varlığını ve anıtsal resim geleneğinin yansımasını tanıtmaktır.
Özet (Çeviri)
Byzantine monumental painting art and the perception of iconography after the iconoclastic period could be observed in almost every region of vast geography where the empire had expanded. During the age of Macedonian, Komnenian and Palaiologos dynasties new manners created in the capital Constantinapole gave the brightest examples in Anatolia and Balkans. Between the periods of Basil I. and Basil II. (867-1025) the empire had displayed a powerful military and political existence, after that time started to fall. However, artistic productions, unlike the political status, continued under the Byzantine influence even in the fallen lands. During the age of Justinian, Italy, captured again at the end of the war lasting approximately twenty years, had become the direct stage of complicated political enviroment of Europe for centuries. Accordingly, Byzantine supremacy decreased constantly because of this case, and finally in 1071 it had been ended by the capture of Bari by Normans. Byzantine empire had passed almost two centuries in the south, in Puglia and Calabria regions before going out of the Italian stage. With the capture of Sicily island by Arabs in IX. century, only southern Italy, especially Puglia had remained under the supremacy of Byzantine Empire. In that period of time, such Byzantine culture had been formed in Puglia region. The purpose of this thesis is to gain a new dimension to Italy-Byzantine studies in our country, enclosed in Ravenna-Rome-Sicily triangle and to introduce the reflections of Byzantine cultural existence and the monumental painting tradition present here in Puglia region.