Z kuşağının sosyal medyada çatışma yönetimi eğilimleri üzerine bir inceleme
A study on generation Z's conflict management tendencies in social media
- Tez No: 1008686
- Danışmanlar: PROF. NİLÜFER FATMA GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kişilerarası İletişim, Çatışma, Çatışma Yönetimi, Sosyal Medya, Çatışma Yönelimi, Z Kuşağı, Interpersonal Communication, Conflict, Conflict Management, Social Media, Conflict Orientation, Generation Z
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
Özet
Günümüz teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte iletişim; insan nezdindeki anlamını daha çok güçlendirmiş ve aracılanmış olmasına rağmen bir o kadar özgürleştirmiş, mekânın ve zamanın üstesinden gelemediği koşulların üstesinden gelecek nitelikler kazanmıştır. Gerçek hayatta etkileşim ile birbiriyle bağ kuran birey, dijital bir topluluğun oluşmasına olanak tanıyan sosyal medyada da aracılanmış bağlar kurmakta ve bu toplulukta varlık göstermektedir. Dijitaldeki bu yaşantı içerisinde gerçek hayattaki birçok faaliyeti ve iletişim biçimini gerçekleştiriyor olan bireyler, her iletişimi deneyimledikleri gibi çatışma iletişimini de deneyimlemektedirler. Sosyal medyada çatışma iletişimlerinin deneyimlenmesi kullanıcıların mevcut ilişkilerini etkilemekte ve çatışmayı yönetmedeki eğilimleri bir sonraki potansiyel çatışma ve yönetimindeki davranışlarını da şekillendirmekte olacaktır. Gerçekleştirilen bu araştırmada dijital yerleşimcilerin büyük bir kısmını oluşturan Z kuşağı kullanıcılarının, sosyal medyada yaşadıkları çatışmaları yönetmedeki eğilimleri incelenmiştir. Yürütülen araştırmada ölçüm tekniği olarak, nitel araştırmalarda verilerin toplanmasında kullanılabilecek temel tekniklerden biri olan“odak (focus) grup görüşmesi”tekniği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için betimsel ve içerik analiz türlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda Z kuşağının sosyal medyada deneyimledikleri çatışmaları sonlandırma eğilimleri ile gerçek hayattaki çatışma sonlandırma eğilimleri arasında çatışma yaşadıkları birey ve konuya göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bireylerin çoğunluğu sosyal medyadaki çatışmalarda çatışma çözüm stratejisi olarak kaçınma ve hükmetme stratejilerini seçerek çatışmaya son vermeyi tercih ederken, gerçek hayattaki çatışmalarında ise bütünleştirme ve uzlaşma stratejilerini tercih etmektedirler. Sosyal medyada çatışma yaşayan Z kuşağı reeldeki çatışmalarına kıyasla, çatışma sırasında daha az seçici bir üslup ve davranış sergilemekte ve çatışmalarını daha çok WhatsApp ve Instagram üzerinden gerçekleştirmektedirler. Elde edilen verilere göre; Z kuşağı gerçek hayatta deneyimledikleri çatışmaları daha çok tanıdıkları ile yaşarken sosyal medyada ise hem tanıdıkları hem de tanımadıkları bireylerle çatışmalar deneyimlemektedirler
Özet (Çeviri)
With the development of today's technologies, communication has strengthened its meaning for human beings, and although it is mediated, it has also liberated it and gained qualities that will overcome the conditions that space and time cannot overcome. The individual, who connects with each other through interaction in real life, also establishes mediated ties in social media, which enables the formation of a digital community, and exists in this community. In this digital life, individuals, who perform many activities and forms of communication in real life, experience conflict communication as they experience every communication. Experiencing conflict communication on social media affects users' current relationships and their tendencies in managing conflict will shape their behavior in the next potential conflict and its management. In this study, the tendencies of Generation Z users, who constitute a large part of digital settlers, in managing the conflicts they experience on social media were examined. In this research,“focus group interview”technique, which is one of the basic techniques that can be used to collect data in qualitative research, was used as a measurement technique. Descriptive and content analysis types were used to analyze the data obtained. As a result of the research, it was determined that Generation Z's tendency to end the conflicts they experienced on social media and their tendency to end conflicts in real life differed according to the individual and subject they experienced conflict with. While the majority of individuals prefer to end the conflict by choosing avoidance and dominance strategies as conflict resolution strategies in social media conflicts, they prefer integration and reconciliation strategies in real life conflicts. Generation Z, who experience conflict on social media, exhibit a less selective style and behavior during conflict compared to their real-life conflicts, and they mostly conduct their conflicts via WhatsApp and Instagram. According to the data obtained; while Generation Z experiences conflicts in real life mostly with people they know, they experience conflicts with both acquaintances and strangers on social media.