Edremit (Balıkesir) havzasının düşey elektrik sondaj (DES) ve mikrogravite verileri ile taban topoğrafyasının modellenmesi
Modeling of bedrock topography of edremit (Balikesir) basin using vertical electrical sounding (VES) and microgravity data
- Tez No: 1008721
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUNA ALTUNDAŞ, DOÇ. DR. EREN PAMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Balıkesir-Edremit, Düşey elektrik sondajı, Gravite, Balıkesir-Edremit, Vertical eletric sounding
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı, Balıkesir ilinde yer alan Edremit Körfezi ve yakın çevresinin anakaya taban topoğrafyasının, Mikrogravite ve Düşey Elektrik Sondajı (DES) yöntemleri kullanılarak belirlenmesidir. Çalışmada kullanılan mikrogravite verileri,“Edremit Ovası (Balıkesir) ve Çevresinin Yerel Zemin Etkilerinin Belirlenerek Sahaya Özel Sismik Tehlike ve Zemin Dinamik Davranış Analizlerinin Gerçekleştirilmesi”(TÜBİTAK Projesi, No: 123Y151) kapsamında toplanmıştır. Düşey Elektrik Sondaj (DES) verileri ise,“Balıkesir–Çanakkale–İzmir Türkiye Rejyonel Jeoelektrik Haritalarının Çıkarılması”başlıklı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) projesi kapsamında, Schlumberger elektrot dizilimi yöntemiyle elde edilmiştir. Söz konusu DES verileri toplam 31 ölçüm noktasında toplanmış olup, ölçümlerden oluşturulan E, F ve G profilleri oluşturulmuştur. Yeniden değerlendirilen veriler ile 1 boyutlu ters çözüm modeli ile jeoelektrik temel yüzeyini gösteren yapı kesitleri oluşturulmuştur. Mikrogravite ölçümleri ise Edremit Havzası ve çevresinde toplam 273 noktada gerçekleştirilmiştir. Bu verilerden elde edilen Bouguer gravite anomalisi haritaları üzerinde çeşitli süzgeçleme (filtering) ve türev tabanlı sınır analizleri uygulanmıştır. Ayrıca 2.5 B'lu Talwani modelleme yöntemi ile anakaya topoğrafyası yeniden yapılandırılmış; bu modelleme sonuçları, DES verilerinden elde edilen yapı kesitleriyle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Tüm profiller boyunca tanımlanan basamaklı normal faylar, havza tabanının tek bir ana fayla değil, çok segmentli ve çok kademeli bir fay sistemiyle şekillendiğini ortaya koyulmuştur. Bu yapısal özellikler, Bouguer gravite anomali haritalarında izlenen düşük gravite zonları ve 2.5B Talwani gravite model sonuçları ile büyük ölçüde uyumlu olup, gravite ve elektrik özdirenç yöntemlerinin havza geometrisini birbirini tamamlayıcı biçimde ortaya koyduğunu göstermiştir. Ayrıca, Bouguer gravite anomalisi üzerinde uygulanan türev tabanlı sınır analiz teknikleri yardımıyla, bölgedeki gömülü yapısal unsurların olası konumları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to determine the bedrock basement topography of the Edremit Gulf and its surrounding area in Balıkesir Province using microgravity and Vertical Electrical Sounding (VES) methods. The microgravity data were acquired within the scope of the TÜBİTAK project titled“Determination of Local Site Effects and Site-Specific Seismic Hazard and Dynamic Soil Behavior Analyses of the Edremit Plain (Balıkesir) and Its Surroundings”(Project No: 123Y151). The VES data were obtained using the Schlumberger electrode array as part of the General Directorate of Mineral Research and Exploration (MTA) project entitled“Preparation of Regional Geoelectrical Maps of Balıkesir–Çanakkale–İzmir, Turkey.”VES measurements were collected at a total of 31 stations, and E, F, and G profiles were constructed. The re-evaluated data were interpreted using one-dimensional inversion to generate structural sections representing the geoelectrical basement surface. Microgravity measurements were carried out at 273 stations throughout the Edremit Basin and its surroundings. Bouguer gravity anomaly maps derived from these data were subjected to various filtering and derivative-based boundary analysis techniques. Additionally, the bedrock topography was reconstructed using 2.5D Talwani gravity modeling, and the results were compared with the structural sections obtained from the VES data. The step-like normal faults identified along the profiles indicate that the basin floor is controlled by a multi-segmented and multi-level fault system rather than a single master fault. These structural features are consistent with low-gravity zones observed on Bouguer anomaly maps and with the 2.5D Talwani modeling results, demonstrating that gravity and electrical resistivity methods provide complementary insights into basin geometry.