İnşaat Çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Bilincinin Araştırılmasına Yönelik Çalışma, İzmir ili Örneği
Investigation of the Occupational Health and Safety Awareness of Construction Workers, The Case of Izmir
- Tez No: 1008720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU MAVİOĞLU AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Güvenlik Kültürü, İnşaat Sektörü, Occupational Health and Safety, Safety Culture, Construction Industry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de yaşanan ölümlü iş kazalarının yüksek oranda inşaat sektöründe olduğu görülmektedir. İnşaat sektörü yüksek tehlikeli barındıran bir endüstridir. Yapılan araştırmalarda %98 oranında yaşanılan iş kazalarının önüne geçilebileceği halde, çok sık iş kazası yaşanmaktadır. İnşaat sektöründeki yaşanılan kazaların büyük oranda insan kaynaklı olması güvenlik kültürünün yetersizliğine işaret etmektedir. Yapılan çalışmada inşaat sektöründe çalışanların iş sağlığı ve güvenliği bilincinin teknik, sosyo-ekonomik ve hukuki bilgiler konusundaki yeterlilik düzeyleri araştırılmıştır. İzmir ili kapsamında inşaat sektöründe çalışan beyaz yakalı ve işçiler olmak üzere 250 katılımcı ile yapılan anket çalışmasıyla güvenlik kültür düzeyi ölçülmüştür. Sonuçlara göre iş güvenliği kültür farkındalığı, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, kanuni haklarını bilme, iş sağlığı ve güvenliği üzerinde eğitim alma vb. birçok parametreyle incelenmiştir. Yapılan araştırmaya göre alınan eğitime ve kanuni haklarını bilme oranları genişledikçe güvenlik bilincinin ve risk algısının arttığı söylenebilir. Güvenlik kültürünün eğitim oranlarının arttırılmasıyla geliştirilebileceği sonucuna varılmıştır. Belirlenen parametrelere göre yapılan araştırmada çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı ve elde edilen sonuçların kullanılarak mevzuatın iyileştirilmesinde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is observed that a high percentage of fatal workplace accidents in Turkey occur in the construction sector. The construction sector is a highly hazardous industry. Studies show that 98% of workplace accidents are preventable, yet workplace accidents occur far too frequently. The fact that a large proportion of accidents in the construction sector are human-caused indicates an inadequate safety culture. The study examined the level of competence of construction workers in terms of technical, socio-economic, and legal knowledge regarding occupational health and safety. A survey was conducted with 250 participants, including white-collar workers and laborers employed in the construction sector in Izmir, to measure the level of safety culture. According to the results, occupational safety culture awareness was examined in relation to many parameters, such as age, education level, marital status, knowledge of legal rights, and training in occupational health and safety. The study suggests that safety awareness and risk perception increase with the level of training received and knowledge of legal rights. It was concluded that safety culture can be developed by increasing education rates. Based on the parameters identified it is believed that the study will contribute to the literature and that the results obtained can be used to improve legislation.