Çağdaş Türk resminde Anadolu: Hasan Rastgeldi örneği
Anatolia in contemporary Turkish painting: The case of Hasan Rastgeldi
  1. Tez No: 1008740
  2. Yazar: NACİYE HANDE RASTGELDİ D. A. T. FERREIRA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BÜYÜKKOL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Resmi, Anadolu, Uygarlık tarihi, Resimsel ifade, Hasan Rastgeldi, Contemporary Turkish Painting, Anatolia, History of Civilization, Pictorial Expression, Hasan Rastgeldi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Anadolu teması, zengin ve derin tarihsel birikimi ve kültürel önemi ile çağdaş Türk resim sanatının belirli dönemlerinde odak noktası olmuştur. Anadolu coğrafyası, insanı, yaşamı, mitolojik ve folklorik öğeleri Türk resim sanatı tarihi boyunca pek çok sanatçının eserlerine özgün resimsel ifade bağlamında yansımıştır.“Çağdaş Türk Resminde Anadolu: Hasan Rastgeldi Örneği”adlı Sanatta Yeterlilik tez çalışmasında, ressam Hasan Rastgeldi'nin Anadolu temalı resimlerindeki hareket noktaları araştırılarak, sanatçının eserlerinde Anadolu'nun kültürel tarihi ve mitolojik değerlerinin nasıl temsil edildiği ortaya konulmuştur. Rastgeldi'nin eserlerinde yerel ve kültürel referansları aktarmanın ötesinde, bu unsurları çağdaş bir estetik dil içinde yeniden nasıl yorumladığı gösterilmiştir. Sanatçının, Anadolu ile güncel sanat pratiklerini bir araya getirerek, bu zengin kültür mirasını geleceğe aktarılmasında oynadığı rol pekiştirilmiştir. Bu bağlamda, Hasan Rastgeldi'nin eserleri sanat tarihi, estetik ve kültürel bakış açılarından değerlendirilmiş; eserler kompozisyon düzeni, renk kullanımı, figüratif ve soyut ögeleri, sembolik anlatımları açısından analiz edilmiştir. Araştırma konusu bağlamında, Hande Rastgeldi'nin Hasan Rastgeldi'nin“Bir Anadolu Bin Anadolu”adlı serisinin alt gruplarından olan“Tanrıçalar”temalı eserlerinden ilham alan çalışmaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The theme of Anatolia, with its rich and profound historical accumulation and cultural significance, has been a focal point in certain periods of contemporary Turkish painting. Anatolian geography, its people, way of life, mythological and folkloric elements have been reflected throughout the history of Turkish painting in the unique pictorial expressions of many artists. In this Proficiency in Art thesis titled Anatolia in Contemporary Turkish Painting: The Example of Hasan Rastgeldi, the points of departure in Hasan Rastgeldi's Anatolian-themed paintings were examined, revealing how the cultural history and mythological values of Anatolia are represented in the artist's works. Beyond transferring local and cultural references, the study demonstrates how Rastgeldi reinterprets these elements within a contemporary aesthetic language. The artist's role in bringing together Anatolia and contemporary artistic practices, and in transmitting this rich cultural heritage into the future, has been emphasized. In this context, Hasan Rastgeldi's works have been evaluated from the perspectives of art history, aesthetics, and cultural studies; the works have been analyzed in terms of compositional structure, use of color, figurative and abstract elements, and symbolic narratives. Within the scope of the research, works by Hande Rastgeldi inspired by the“Goddesses”themed sub-series of Hasan Rastgeldi's One Anatolia, A Thousand Anatolias series have also been examined.