Genç tenisçilerde üst ekstremiteye uygulanan 8 haftalık direnç lastiği egzersiz programının farklı vuruşlardaki top hızına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of an 8-week resistance band exercise program applied to the upper extremity of young tennis players on ball speed in different shots
- Tez No: 1008750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenman, Direnç Bandı, Direnç Lastiği, Egzersiz, Tenis, Top Hızı, Training, Resistance Band, Elastic Resistance Band, Exercise, Tennis, Ball Speed
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; tenis antrenmanlarına ek olarak uygulanan üst ekstremiteye yönelik sekiz haftalık direnç lastiği egzersiz programının (DLEP) genç tenisçilerin forehand, backhand, servis ve smaç vuruşlarına ait top hızları üzerindeki etkilerini incelendi. Çalışma Kayseri ilinde tenis oynayan 15–18 yaş aralığındaki toplam 24 sporcu ile yürütülmüş, katılımcılar kız ve erkek sporcuların karışık olduğu deney (n=12) ve kontrol (n=12) gruplarına ayrıldı. Deney grubuna rutin tenis antrenmanlarına ek olarak sekiz hafta boyunca haftada üç gün planlanmış ve standartlaştırılmış direnç lastiği egzersiz programı uygulanırken, kontrol grubu yalnızca rutin tenis antrenmanlarına devam etmiştir. Araştırmada ön test–son test deneysel desen kullanılmışdır. Vuruş performansının değerlendirilmesinde her bir vuruş türü için beş deneme yaptırılmış, isabetli vuruşlar arasından en yüksek ve en düşük değerler dışlanarak kalan ölçümler analizlere dâhil edilmiştir. Sporcuların top hızı ölçümleri, Stalker Solo II radar tabanca cihazı kullanılarak belirlenmiştir. Bulgular incelendiğinde; Deney ve kontrol gruplarının her ikisinde de forehand, backhand, servis ve smaç (kontrol grubu hariç; P > 0,05) vuruşlarına ait top hızı ortalamalarının ön test ve son test karşılaştırmalarında tüm vuruş türleri için istatistiksel olarak anlamlı artışlar olduğu belirlenmiştir (P < 0,01). Gruplar arası karşılaştırmalarda ise ön testlerde anlamlı farklılık yok iken, son testlerde deney grubu lehine tüm vuruş türlerinde anlamlı düzeyde farklılıklar tespit edilmiştir (P < 0,01 ve P < 0,05). Sonuç olarak direnç lastiği egzersiz programının genç tenisçilerin vuruş performansını özellikle top hızı değerlerinde anlamlı gelişmeler sağladığı görülmüştür. Tenis performansında top hızının arttırılmasında direnç odaklı kuvvet antrenmanlarının etkili bir yaklaşım olduğu; bu antrenmanların, doğru teknik uygulama ve segmentler arası uyumun verimli biçimde kullanılmasıyla birlikte ele alındığında, performans ölçütlerinde daha belirgin ve kalıcı iyileşmeler ortaya koyduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of an eight-week resistance band exercise program (RBEP) applied to the upper extremities, in addition to regular tennis training, on ball speed in forehand, backhand, serve, and smash strokes of young tennis players. The study was conducted with a total of 24 athletes aged 15–18 who play tennis in Kayseri province. The participants were randomly divided into an experimental group (n=12) and a control group (n=12), consisting of both male and female athletes. While the experimental group participated in a standardized resistance band exercise program three days a week for eight weeks in addition to their regular tennis training, the control group continued only their routine tennis training. A pretest–posttest experimental design was used in the study. In the evaluation of stroke performance, five trials were performed for each stroke type, and the highest and lowest values among the successful trials were excluded, with the remaining measurements included in the analysis. Ball speed measurements were obtained using a Stalker Solo II radar gun. The findings indicated that both the experimental and control groups showed statistically significant increases in ball speed averages for forehand, backhand, serve, and smash strokes in pretest–posttest comparisons (except for the smash stroke in the control group; P > 0.05) (P < 0.01). In the between-group comparisons, while no significant differences were observed in the pretest measurements, significant differences were found in favor of the experimental group in all stroke types in the posttest measurements (P < 0.01 and P < 0.05). In conclusion, the resistance band exercise program significantly improved the stroke performance of young tennis players, particularly in terms of ball speed. Resistance-based strength training appears to be an effective approach for increasing ball speed in tennis performance. When combined with proper technical execution and efficient intersegmental coordination, such training methods can lead to more pronounced and lasting improvements in performance outcomes.