Sosyal ve duygusal gelişimsel destek programının ergenlerin aidiyet ve yaşam anlamı algıları ile otantiklik, iyi oluş ve psikolojik sağlamlık düzeyleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examining the effect of social and emotional developmental support program on adolescents' perceptions of belonging and meaning of life, authenticity, well-being and psychological resilience levels
- Tez No: 1008751
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKTAN DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal ve Duygusal Gelişimsel Destek Programı, Ergenlik, Aidiyet, Yaşamda Anlam, Psikolojik Sağlamlık, Psikoloji, Social and Emotional Developmental Support Program, Adolescence, Belonging, Meaning in Life, Psychology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, depreme maruz kalan ergenlere yönelik geliştirilen Sosyal ve Duygusal Gelişimsel Destek Programı'nın ergenlerin aidiyet ve yaşamda anlam algıları ile otantiklik, iyi oluş ve psikolojik sağlamlık düzeyleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Hatay ili Defne ilçesindeki devlet okullarında lise eğitimine devam eden 46 dokuzuncu sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın deseni, ön test, son test ve kontrol gruplu deneysel çalışmadır. İhtiyaç analizi yapılarak geliştirilen Sosyal ve Duygusal Gelişim Destek Programı, dokuzuncu sınıf düzeyinde eğitimine devam eden 23 ergene haftada bir kez olmak üzere 11 hafta süresince uygulanmıştır. Programın kontrol grubunda yer alan 23 dokuzuncu sınıf öğrencisi farklı bir okulda öğrenim görmekte olup, bu gruba herhangi bir gelişimsel destek programı uygulanmamıştır. Araştırma kapsamında“Demografik Bilgi Formu”,“Genel Aidiyet Ölçeği”,“Yaşamda Anlam Ölçeği-Lise Formu”,“Duygusal Otantiklik Ölçeği”,“EPOCH İyi Oluş Ölçeği”ve“Psikolojik Sağlamlık Tutum ve Beceri Ölçeği”kullanılmıştır. Duygusal Otantiklik Ölçeğinin dokuzuncu sınıf ergen örnekleminde faktör yapısının geçerliğini test etmek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Elde edilen bulgular, güvenirlik değerlerinin genel olarak kabul edilebilir ve yüksek düzeyde olduğunu göstermiştir. 11 haftalık uygulamadan bir ay sonra programın kalıcılığını değerlendirmek amacıyla deney grubuna izleme testi uygulanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t-testi, bağımlı örneklemler t-testi ve tekrarlı ölçümler için ANOVA analizleri kullanılmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak alınmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, Sosyal ve Duygusal Gelişimsel Destek Programı'nın ergenlerin aidiyet, yaşamda anlam, otantiklik, iyi oluş ve psikolojik sağlamlık düzeyleri üzerinde etkili olduğunu ve bu etkinin kalıcı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of the Social and Emotional Developmental Support Program developed for adolescents exposed to earthquakes on their perceptions of belonging and meaning in life, as well as their levels of authenticity, well-being, and psychological resilience. The sample of the study consisted of 46 ninth-grade students attending public high schools in the Defne district of Hatay province. The study employed a pre-test, post-test, and control group experimental design. The Social and Emotional Developmental Support Program, developed based on a needs analysis, was implemented with 23 ninth-grade adolescents once a week for 11 weeks. The control group consisted of 23 ninth-grade students attending a different school, and no developmental support program was applied to this group. Within the scope of the study, the“Demographic Information Form”,“General Belongingness Scale”,“Meaning in Life Scale – High School Form”,“Emotional Authenticity Scale”,“EPOCH Well-Being Scale”, and“Psychological Resilience Attitude and Skills Scale”were used. Confirmatory factor analysis (CFA) was conducted to test the validity of the factor structure of the Emotional Authenticity Scale in the ninth-grade adolescent sample. The findings indicated that the reliability values were generally acceptable and at a high level. A follow-up test was administered to the experimental group one month after the 11-week implementation to evaluate the persistence of the program. Independent samples t-test, paired samples t-test, and repeated measures ANOVA were used to analyze the data. The level of significance was set at p < 0.05. The findings revealed that the Social and Emotional Developmental Support Program was effective in improving adolescents' levels of belonging, meaning in life, authenticity, well-being, and psychological resilience, and that this effect was sustained over time.