Cezayir'de Osmanlı camileri
Ottoman mosques in Algeria
- Tez No: 1008757
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇERKEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz, Osmanlı İmparatorluğu, Anadolu, Cezayir, Cami Mimarisi, Kültürel İlişki, Sanatsal Etkileşim, Sanat tarihi, Mediterranean, Ottoman Empire, Anatolia, Algeria, Mosque Architecture, Cultural Relations, Artistic Interaction, Art history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
Özet
Cezayir, dönemin Akdeniz hâkimi Osmanlılarla İspanyollar arasında zamanla mücadele merkezi haline gelmiştir. Cezayir halkı, Barbaros Hayrettin Paşa önderliğinde İspanyollara karşı yürüttüğü savaşta başarılı olamayınca Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim'e mektup göndererek bağlılığını bildirmiştir. Cezayir 1519 yılında fiilen Osmanlı hakimiyetine girerek 1830 yılına kadar bağlılığını sürdürmüştür. Üç yüz yılı aşkın Osmanlı hakimiyetindeki zaman diliminde dönemin üslup ve mimari anlayışına göre farklı amaç ve kullanımlar için çeşitli yapılar inşa edilmiştir. İki kültür arasındaki etkileşim plan, mimari, malzeme ve süsleme özelliklerinde kendini gösterir. Granada'nın Endülüs Emevîlerinin hakimiyetinden çıkıp İspanyolların hakimiyetine girmesiyle Endülüslüler gemilerle Cezayir şehirlerine getirilerek yerleştirilmiştir. Bu dönemde Cezayir'deki demografik yapı Arap, Türk ve Endülüslü Müslümanlardan oluşan üç ana unsur üzerine gelişmiştir. Anadolu'dan gelen Türkler ile yerel halkın evliliğinden“Kuloğlu”adında yeni bir kimlik ortaya çıkmıştır. Gelişen koşullar doğrultusunda artan nüfusun ihtiyaçlarına cevap verebilmek için başta konut olmak üzere saray, cami, mescit, çeşme, hamam, zaviye, köprü, çarşı, balıkhane ve askeri kışla gibi farklı işlevde pek çok eser yapılmıştır. Yerel halk Maliki mezhebine mensup olduğu için Anadolu'dan gelen Hanefi mezhebine mensup Türklere yeni camiler inşa edilmiştir. Camiler, baninin zevk ve isteklerine göre inşa edilerek Anadolu'daki biçim ve formlar buraya taşınmıştır. Yerinde yaptığımız araştırmalarda Osmanlı dönemine ait yirmi cami tespit edilmiştir. Çalışmamızda bu camiler konum, plan, mimari, malzeme-teknik ve süsleme özellikleri bakımından ayrıntılı incelenip kapsamlı şekilde karşılaştırma ve değerlendirmeleri yapılarak eserlerin Cezayir'deki yerel üslup ile Anadolu'daki mimari üslubun sentezi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Algeria became the center of struggle between the Ottomans, the ruler of the Mediterranean at the time, and the Spaniards. When the people of Algeria could not succeed in the war they waged against the Spaniards under the leadership of Barbaros Hayrettin Pasha, they sent a letter to the Ottoman Sultan Selim I declaring their loyalty. Entering under de facto Ottoman rule in 1519, Algeria maintained its loyalty until 1830. During the time span of more than three hundred years under Ottoman rule, various structures were built for different purposes and uses according to the stylistic and architectural understanding of the period. The interaction between the two cultures manifests itself in plan, architecture, material, and ornamental features. With Granada falling out of the rule of the Andalusian Umayyads and coming under the rule of the Spaniards, Andalusians were brought to Algerian cities by ships and settled there. In this period, the demographic structure in Algeria developed upon three main elements consisting of Arab, Turkish, and Andalusian Muslims. From the marriage of Turks coming from Anatolia and the local people, a new identity named“Kuloğlu”emerged. In order to respond to the needs of the increasing population in line with the developing conditions, many works with different functions were built, primarily residences, as well as palaces, mosques, masjids, fountains, baths, zawiyas, bridges, bazaars, fish markets, and military barracks. Because the local people belonged to the Maliki school of jurisprudence, new mosques were built for the Turks coming from Anatolia who belonged to the Hanafi school of jurisprudence. The mosques were built according to the taste and requests of the patron, and thus the shapes and forms in Anatolia were transported here. In our on-site researches, twenty mosques belonging to the Ottoman period have been identified. In our study, these mosques are examined in detail in terms of location, plan, architecture, material-technique, and ornamental features, and through comprehensive comparisons and evaluations, the synthesis of the local style in Algeria and the architectural style in Anatolia in the works has been revealed.