Deneysel migren modeli oluşturulmuş ratlarda elektroakupunktur uygulamasının; agmatin, β-endorfin, noradrenalin, adrenalin ve serotonin parametreleri üzerinde etkisi
The effect of electroacupuncture application on the parameters of agmatin, β-endorphin, noradrenaline, adrenaline and serotonin in rats with experimental migraine model
  1. Tez No: 1008758
  2. Yazar: EDANUR HIZAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL ÜSTÜNDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, Elektroakupunktur, Reseptörler-nörotransmitter, Headache, Electroacupuncture, Receptors-neurotransmitter
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Migren; yaşam kalitesini belirgin şekilde düşüren, tekrarlayıcı baş ağrıları ile karakterize, kompleks patofizyolojiye sahip nörolojik bir rahatsızlıktır. Güncel yaklaşımlar migrenin yalnızca vasküler bir bozukluk olmadığını; trigeminal sinir sistem aktivasyonu, nöroinflamasyon ve nörotransmitter dengesizliklerinin önemli rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, deneysel migren modelinde elektroakupunkturun (EA) davranışsal ve biyokimyasal etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada erişkin Sprague Dawley cinsi albino sıçanlar kullanılmış ve migren modeli, nitrik oksit donörü olan nitrogliserin (NTG) ile oluşturulmuştur. Deney hayvanları kontrol, sham (elektroakupunktur), migren ve migren + elektroakupunktur gruplarına ayrılmıştır. Elektroakupunktur uygulaması, literatürde analjezik ve nöromodülatör etkileri bildirilen belirli akupunktur noktalarına, belirlenen parametreler doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Migrene bağlı davranışsal değişikliklerin değerlendirilmesinde, invaziv olmayan ve hayvan refahını gözeten spontan davranış skorlaması kullanılmıştır. Biyokimyasal değerlendirmeler kapsamında serum agmatin, β-endorfin, noradrenalin, adrenalin ve serotonin (5-HT) düzeyleri ölçülmüştür. Elde edilen bulgulara göre, migren oluşturulan grupta kontrol grubuna kıyasla incelenen parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler gözlenmiştir. Elektroakupunktur uygulanan grupta ise bazı biyokimyasal parametreler açısından iyileşme eğilimi saptanmıştır. Ancak bazı ölçümlerde gruplar arası farklar istatistiksel olarak sınırlı düzeyde anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak bu çalışma, elektroakupunkturun deneysel migren modelinde davranışsal belirtiler ve biyokimyasal yanıtlar üzerinde potansiyel düzenleyici etkilere sahip olabileceğini düşündürmektedir. Elde edilen veriler, elektroakupunkturun migren tedavisinde tamamlayıcı bir yöntem olarak değerlendirilmesine katkı sağlamakta olup, daha geniş örneklemli ve çok parametreli çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Migraine is a neurological disorder with complex pathophysiology, characterized by recurrent headaches that significantly reduce quality of life. Current approaches reveal that migraine is not solely a vascular disorder; trigeminal nervous system activation, neuroinflammation, and neurotransmitter imbalances play a significant role. This study aimed to investigate the behavioral and biochemical effects of electroacupuncture (EA) in an experimental migraine model. Adult Sprague Dawley albino rats were used in the study, and the migraine model was created using nitroglycerin (NTG), a nitric oxide donor. The experimental animals were divided into control, sham (electroacupuncture), migraine, and migraine + electroacupuncture groups. Electroacupuncture was applied to specific acupuncture points, reported in the literature for analgesic and neuromodulatory effects, according to predetermined parameters. Non-invasive and animal welfare-conscious spontaneous behavior scoring was used to evaluate migraine-related behavioral changes. Biochemical evaluations included measurement of serum agmatine, β-endorphin, norepinephrine, adrenaline, and serotonin (5-HT) levels. According to the findings, statistically significant changes were observed in the migraine-induced group compared to the control group in the parameters examined. In the electroacupuncture group, an improvement trend was detected in some biochemical parameters. However, in some measurements, the differences between the groups were found to be statistically significant only to a limited extent. In conclusion, this study suggests that electroacupuncture may have potential regulatory effects on behavioral symptoms and biochemical responses in an experimental migraine model. The data obtained contribute to the evaluation of electroacupuncture as a complementary method in migraine treatment and need to be supported by studies with larger sample sizes and multiple parameters.