Otojen ramus, otojen dentin ve sentetik blok ile ogmentasyon sonrası yerleştirilen implantların radyolojik ve klinik incelenmesi
Radiological and clinical evaluation of implants placed after augmentation with autogenous bone, autogenous dentin and synthetic block
- Tez No: 1008756
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN DÜNDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alveolar ogmentasyon, dental implant, dentin blok grefti, PLGA blok, ramus blok grefti, Alveolar augmentation, dental implant, dentin block graft, PLGA block, ramus block graft
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Alveolar kemik kaybı bulunan olgularda dental implant tedavisinin başarısını artırmak amacıyla çeşitli blok ogmentasyon teknikleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada, otojen ramus kemik bloğu, otojen dentin bloğu ve sentetik poli laktik-ko-glikolik asit (PLGA) blok grefti ile ogmentasyon uygulanan olgular ile ogmentasyon yapılmadan implant yerleştirilen kontrol grubu arasında implantların klinik ve radyografik sonuçlarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İmplantların marjinal kemik kaybı 6. ve 12. aylarda panoramik radyografiler üzerinden, implant çevresi apikal, orta ve koronal bukkal kemik kalınlıkları ise konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) kullanılarak değerlendirilmiştir. Klinik başarı; gingival indeks, sondalamada kanama indeksi ve sondalama cep derinliği parametreleri ile 6. ve 12. aylarda değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizlerinde Tek Yönlü Varyans Analizi (One-way ANOVA), Tukey HSD post-hoc testi ve eşleştirilmiş örneklem t-testi kullanılmıştır. Altıncı ay radyografik değerlendirmelerinde gruplar arasında mezial ve distal marjinal kemik kaybı açısından anlamlı fark saptanmıştır (p<0.05). Ramus blok grubunda mezial ve distal kemik kaybı diğer gruplara kıyasla daha yüksek bulunurken, en düşük değerler kontrol ve dentin blok gruplarında izlenmiştir. Bukkal kemik kalınlıkları açısından apikal düzeyde fark saptanmazken, orta ve koronal düzeylerde anlamlı farklılıklar belirlenmiş; dentin blok grubunda orta ve koronal bukkal kemik kalınlıkları diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). On ikinci ay değerlendirmelerinde marjinal kemik kaybı tüm gruplarda artış göstermiştir. Ramus blok ve PLGA blok gruplarında mezial ve distal kemik kaybı, kontrol ve dentin blok gruplarına göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Bukkal kemik kalınlıkları zamanla tüm gruplarda azalmış olup, orta, koronal ve ortalama bukkal kemik kalınlıkları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmıştır (p<0.05). Dentin blok grubunun orta, koronal ve ortalama bukkal kemik kalınlıkları kontrol ve PLGA gruplarına göre daha yüksek bulunmuştur. Klinik periodontal-periimplanter parametreler açısından 6. ayda gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). On ikinci ayda gingival indeks ve sondalamada kanama indeksi değerleri gruplar arasında benzer bulunurken, sondalama cep derinliği açısından anlamlı fark belirlenmiştir (p<0.05). Kontrol grubunda en düşük cep derinliği değerleri izlenirken, ramus blok grubunda daha yüksek değerler elde edilmiştir. Sonuç olarak, farklı blok ogmentasyon tekniklerinin implant çevresi kemik dokusu ve klinik periodontal parametreler üzerindeki etkilerinin farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Otojen dentin blok greftlerinde bukkal kemik kalınlığının daha iyi korunduğu, ramus blok ve PLGA blok greftlerinde ise marjinal kemik kaybı değerlerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Klinik periodontal parametreler genel olarak benzer seyretmiş olup, uzun dönem takipte sondalama cep derinliği açısından gruplar arasında farklılıklar belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, farklı blok ogmentasyon materyallerinin implant çevresi kemik stabilitesi üzerindeki etkilerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Various block augmentation techniques are used to enhance the success of dental implant therapy in patients with alveolar bone loss. The aim of this study was to comparatively evaluate the clinical and radiographic outcomes of implants placed in sites augmented with autogenous ramus bone blocks, autogenous dentin blocks, and synthetic poly(lactic-co-glycolic acid) (PLGA) block grafts, as well as in a control group in which implants were placed without augmentation. Marginal bone loss was assessed at 6 and 12 months using panoramic radiographs, while peri-implant apical, middle, and coronal buccal bone thicknesses were evaluated by cone-beam computed tomography (CBCT). Clinical success was assessed at both follow-up periods using the gingival index, bleeding on probing index, and probing pocket depth parameters. Statistical analyses were performed using one-way analysis of variance (One-way ANOVA), Tukey HSD post-hoc test, and paired samples t-test. At the 6-month evaluation, significant differences were observed among the groups in mesial and distal marginal bone loss (p<0.05). Higher bone loss values were recorded in the ramus block group, whereas the lowest values were observed in the control and dentin block groups. Buccal bone thickness did not differ significantly at the apical level; however, significant differences were identified at the middle and coronal levels, with higher values observed in the dentin block group (p<0.05). At the 12-month follow-up, marginal bone loss increased in all groups, with significantly higher mesial and distal bone loss values observed in the ramus block and PLGA block groups compared to the control and dentin block groups (p<0.05). Although buccal bone thickness decreased over time in all groups, significant intergroup differences were found in middle, coronal, and mean buccal bone thickness values (p<0.05), favoring the dentin block group. No statistically significant differences were detected among the groups in clinical periodontal-periimplant parameters at the 6-month follow-up (p>0.05). At 12 months, gingival index and bleeding on probing values were similar among the groups, whereas probing pocket depth differed significantly (p<0.05), with lower values observed in the control group and higher values in the ramus block group. In conclusion, different block augmentation techniques demonstrated variable effects on peri-implant bone tissue and clinical periodontal parameters. Buccal bone thickness was better preserved in the dentin block group, whereas higher marginal bone loss values were observed in the ramus block and PLGA block groups, underscoring the importance of comparative evaluation of augmentation materials in terms of peri-implant bone stability.