Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa
Grand Amiral Kılıç Ali Pasha
  1. Tez No: 984392
  2. Yazar: SEVİLAY KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Ottoman State
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Barbaros Hayreddin Paşa ve Turgut Paşa gibi korsanlıktan gelen son Osmanlı denizcisi olan Kılıç Ali Paşa'nın asıl adı Giovani Dionigi Galeni'dir. Napoli'nin Kalabriya ilçesinde yoksul bir balıkçı ailesinde doğmuştur. Genç yaşta papazlık eğitimi almak için yola çıkmış ve esir edilerek Osmanlı hizmetine girmiştir. Burada Müslüman olmuş ve Uluç Ali adını alarak Turgut Reis'in yanında Osmanlı denizciliğine adım atmıştır. Müslüman olduktan sonra gösterdiği gayret ve başarılarla Osmanlı donanmasında hızla yükselmiş, 1568'de Cezayir-i Garp Beylerbeyi olmuştur. Özellikle 1571 İnebahtı Deniz Savaşı'nda Osmanlı donanmasının önemli bir kısmını kurtarmayı başarmış ve bu başarı sayesinde kaptan-ı deryalığa getirilerek Kılıç lakabını almıştır. Diğer taraftan Osmanlı donanmasını altı ay gibi kısa bir sürede yeniden inşa etmesi, Tersane-i Âmire'yi genişletmesi, gemicilikte kullandığı yeni taktikler ve kalyonlara ilk geçişlerin başlamasını sağlaması onun Osmanlı tarihinde ön plana çıkmasını sağlamıştır. İspanya gibi büyük güçlerle rekabet etmiş, hatta İspanya onu kendi tarafında çekebilmek için casuslar ve suikastçılar göndermiştir. Korkusuz ve cesaretli bir komutan olmasının yanında iyi bir devlet adamı da olmuş ve Avrupa devletleri ile diplomatik ilişkilerde bulunmuştur. Akdeniz'in tamamını ele geçirmek ve Osmanlı hakimiyetini Akdeniz'de tamamen sağlamak için yaşamının sonuna kadar donanma çalışmalarında bulunmuştur. Kılıç Ali Paşa, Tophane'de kendi adıyla bir külliye ve İstanbul'un çeşitli yerlerinde camiler, hamamlar ve mescitler yaptırarak sadece bir denizci olarak değil, hayırsever yönüyle de ön plana çıkmıştır. 25 Haziran 1587 tarihinde vefat etmiş ve külliyesinin yanına defnedilmiştir. Bu çalışmada Osmanlı donanması için bu kadar önemli bir devlet adamı ve komutan olan Kılıç Ali Paşa'nın hayatı her yönü ile ele alınmaya çalışılmıştır. Tarihsel biyografi yöntemi kullanılmış ve olaylar kronolojik akış içinde dönemin siyasi, askeri ve toplumsal bağlamıyla birlikte ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Kılıç Ali Pasha, whose real name was Giovani Dionigi Galeni, was one of the last Ottoman naval commanders who, like Barbaros Hayreddin Pasha and Turgut Pasha, rose from a background of privateering. He was born into a poor fishing family in the Calabria region of Naples. At a young age, he set out to receive a clerical education but was captured and brought into Ottoman service. After converting to Islam, he took the name Uluc Ali and began his naval career under Turgut Reis. Through his diligence, naval skill, and military success, he quickly ascended the ranks and was appointed Beylerbeyi of the Western Mediterranean (Cezayir-i Garp) in 1568. His decisive role in rescuing a significant portion of the Ottoman fleet during the Battle of Lepanto (1571) marked a turning point in his career. Following this success, he was promoted to the position of Kapudan Pasha (Grand Admiral) and received the honorary title“Kılıç”(Sword). Kılıç Ali Pasha rebuilt the Ottoman fleet in merely six months, expanded the Imperial Arsenal (Tersane-i Âmire), introduced new naval tactics, and pioneered the transition to galleon-type warships. He competed with major maritime powers such as Spain, which even sent spies and assassins in attempts to win him over. Beyond being a fearless and bold naval commander, Kılıç Ali Pasha also proved to be a capable statesman, maintaining diplomatic relations with various European powers. Throughout his life, he worked tirelessly to ensure complete Ottoman dominance in the Mediterranean. In addition to his military achievements, Kılıç Ali Pasha became known for his philanthropy. He commissioned a complex (külliye) bearing his name in Tophane, Istanbul, which included a mosque, bathhouse, and several small prayer halls. He passed away on June 25, 1587, and was buried beside his complex. This study aims to examine the life and career of Kılıç Ali Pasha—an influential statesman and naval commander in Ottoman maritime history—from multiple perspectives. The historical-biographical method has been employed, and events have been analyzed in a chronological framework, taking into account the political, military, and social context of the period.