Hindistan'da toplumsal ve kültürel bir hareket olarak Hindutva
Hindutva as a social and cultural movement in India
  1. Tez No: 1008788
  2. Yazar: BÜŞRA ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE AYSUN İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Din, History, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hindutva, Hindutva
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, modern Hindistan'da ortaya çıkan ve zamanla toplumsal, kültürel ve siyasal bir hareket niteliği kazanan Hindutva ideolojisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada Hindutva düşüncesinin tarihsel arka planı, ideolojik temelleri ve toplumsal yansımaları ele alınmıştır. Çalışmada özellikle Vinayak Damodar Savarkar'ın hayatı ve düşünsel birikimi merkez alınarak Hindutva ideolojisinin oluşum süreci ve temel kavramları analiz edilmiştir. V.D. Savarkar'ın ortaya koyduğu Hindutva anlayışı, Hindu kimliğini yalnızca dini bir aidiyet olarak değil, aynı zamanda ortak vatan, ortak soy ve ortak kültür temelinde şekillenen siyasal ve kültürel bir kimlik olarak tanımlamaktadır. Bu bağlamda ideolojinin, ulusal kimlik inşasında dini ve kültürel unsurları nasıl yeniden yorumladığı ve modern Hindistan'ın toplumsal yapısı üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Araştırma, Dinler Tarihi perspektifi çerçevesinde hazırlanmış olup nitel araştırma yöntemine dayanmaktadır. Çalışmada temel yöntem olarak literatür taraması ve doküman analizi kullanılmış; birincil kaynaklar arasında V.D. Savarkar'ın eserleri, ikincil kaynaklar arasında ise Hindutva ve Hindu milliyetçiliği üzerine yapılmış akademik çalışmalar incelenmiştir. Bu doğrultuda Hindutva ideolojisinin ortaya çıkış koşulları, Hindu kimliği ve diğer dini topluluklara yönelik yaklaşımı ile modern Hindistan'daki toplumsal ve siyasal etkileri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak çalışma, Hindutva ideolojisinin yalnızca dini bir söylemden ibaret olmadığını; tarih, kültür ve ulus kavramlarını merkeze alarak Hindu kimliğini siyasal bir ideolojiye dönüştürdüğünü ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu bağlamda araştırma, Hindutva düşüncesinin modern Hindistan'da din, kimlik ve siyaset ilişkisini anlamaya katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu tezde metin içeriğine ek olarak görsel materyaller kullanılmıştır. Çalışmada yer alan görseller dijital tez dosyası içerisinde sunulmuş olup standart görüntü formatlarında (JPG/PNG) hazırlanmıştır
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the Hindutva ideology that emerged in modern India and over time gained the character of a social, cultural, and political movement. In the research, the historical background, ideological foundations, and social reflections of Hindutva thought are discussed. In the study, the life and intellectual background of Vinayak Damodar Savarkar are taken as the central focus, and the formation process and basic concepts of the Hindutva ideology are analyzed. The concept of Hindutva put forward by V.D. Savarkar defines Hindu identity not only as a religious affiliation but also as a political and cultural identity shaped on the basis of a common homeland, common ancestry, and common culture. In this context, the study evaluates how the ideology reinterprets religious and cultural elements in the construction of national identity and its effects on the social structure of modern India. The research has been prepared within the framework of the History of Religions perspective and is based on a qualitative research method. In the study, literature review and document analysis were used as the main methods; among the primary sources, the works of V.D. Savarkar, and among the secondary sources, academic studies on Hindutva and Hindu nationalism were examined. Accordingly, the conditions under which the Hindutva ideology emerged, its approach to Hindu identity and other religious communities, and its social and political effects in modern India were evaluated. As a result, the study aims to demonstrate that the Hindutva ideology is not merely a religious discourse; rather, it transforms Hindu identity into a political ideology by placing the concepts of history, culture, and nation at the center. In this context, the research aims to contribute to understanding the relationship between religion, identity, and politics in modern India. In addition to the text content, visual materials have been used in this thesis. The images included in the study are presented within the digital thesis file and have been prepared in standard image formats (JPG/PNG).