Türkiye'de kitle fonlaması için yatırımcı güveni ve algılanan riskin, yatırım niyetine etkisinde sosyal etki faktörünün aracı rolü
The mediating role of the social influence factor in the effect of investor trust and perceived risk on investment intention in equity crowdfunding in Türkiye
  1. Tez No: 1008787
  2. Yazar: FATMA BÜYÜKCAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE ŞEKEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle Fonlaması, Paya Dayalı Kitle Fonlaması, Yatırımcı Güveni, Algılanan Risk, Sosyal Etki, Yatırım Niyeti, Crowdfunding, Equity Crowdfunding, Investor Trust, Perceived Risk, Social Influence, Investment Intention
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de paya dayalı kitle fonlaması sistemi, girişimlerin finansmana erişimini kolaylaştıran alternatif bir finansman modeli olarak giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bununla birlikte bu sistemde yatırım kararları, yalnızca finansal beklentilerle değil; yatırımcı güveni, algılanan risk ve sosyal etki gibi davranışsal unsurlarla da şekillenmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de paya dayalı kitle fonlaması platformlarında yatırım yapan bireysel yatırımcıların yatırım niyetleri üzerinde yatırımcı güveni ve algılanan riskin etkisi incelenmiş, sosyal etki faktörünün bu ilişkideki aracı rolü analiz edilmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemi çerçevesinde yürütülmüş; veriler, paya dayalı kitle fonlaması sisteminde yer alan yatırımcılardan elde edilen 226 geçerli anket aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS ve AMOS programlarından yararlanılmış; betimleyici istatistikler, açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi ve yapısal eşitlik modeli uygulanmıştır. Araştırma bulguları, yatırımcı güveninin yatırım niyeti üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca yatırımcı güveni ile sosyal etki ve sosyal etki ile yatırım niyeti arasında da anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Aracılık analizi sonuçları, sosyal etkinin yatırımcı güveni ile yatırım niyeti arasındaki ilişkide aracı rol üstlendiğini ortaya koymuştur. Buna karşılık algılanan riskin yatırım niyeti ve sosyal etki üzerindeki etkilerinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı, sosyal etkinin de algılanan risk ile yatırım niyeti arasındaki ilişkide aracı bir rol üstlenmediği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, Türkiye'de paya dayalı kitle fonlaması ekosisteminde yatırım kararlarının oluşumunda güven ve topluluk temelli etkileşim unsurlarının daha belirgin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The equity crowdfunding system in Türkiye has been gaining increasing importance as an alternative financing model that facilitates access to funding for ventures. However, investment decisions in this system are shaped not only by financial expectations but also by behavioral factors such as investor trust, perceived risk, and social influence. This study examines the effects of investor trust and perceived risk on the investment intentions of individual investors participating in equity crowdfunding platforms in Türkiye and analyzes the mediating role of social influence in this relationship. The research was conducted within the framework of the quantitative research method, and the data were collected through 226 valid questionnaires obtained from investors participating in the equity crowdfunding system. SPSS and AMOS software were used in the analysis of the data, and descriptive statistics, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, correlation analysis, and structural equation modeling were employed. The findings reveal that investor trust has a positive and significant effect on investment intention. In addition, significant relationships were identified between investor trust and social influence, as well as between social influence and investment intention. The results of the mediation analysis indicate that social influence plays a mediating role in the relationship between investor trust and investment intention. In contrast, the effects of perceived risk on investment intention and social influence were found to be statistically insignificant, and social influence did not play a mediating role in the relationship between perceived risk and investment intention. The findings show that trust and community-based interaction factors are more prominent in shaping investment decisions within the equity crowdfunding ecosystem in Türkiye.