Gemi insanlarının psikolojik güvenliği ile çalışan adanmışlığı ilişkisi
The relationship between seafarers' psychological safety and employee engagement
- Tez No: 1008812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN ŞENBURSA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Çalışan Adanmışlığı, Denizcilik Çalışanları, Duygusal Emek, Gemi İnsanları, Psikolojik Güvenlik, Employee Engagement, Maritime Employees, Emotional Labor, Seafarers, Psychological Safety
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki denizcilik işletmelerinin konteyner gemilerinde çalışan Türk gemi insanlarının (969 erkek, 36 kadın) psikolojik güvenlik algıları ile çalışan adanmışlıkları ilişkisi ve ayrıca, duygusal emeğin bu ilişkiye aracılık rolü incelenmiştir. Veriler, Eylül 2024-Ocak 2025 tarihleri arasında anket yardımıyla ve kolayda örnekleme yöntemiyle elde edilmiştir. Verilerin toplanmasında Edmondson'ın Psikolojik Güvenlik Ölçeği, Saks'ın İşe Adanmışlık ve Kuruma Adanmışlık Ölçekleri ile Lee ve Brotheridge'in Duygusal Emek Ölçeği'nden faydalanılmıştır. Ölçek verilerinin ve bütün boyutların birbiriyle ve de gemi insanlarından elde edilen tanımlayıcı ve sınıflayıcı verilerle ilişkileri IBM SPSS 27 ve Jamovi yazılımları aracılığıyla istatistiki analizlere tabi tutulmuştur. Yapılan analizler sonucunda; gemi insanlarının psikolojik güvenlik algısının yaş ve mesleki tecrübeden; duygusal emek düzeylerinin yaş, deniz hizmet süresi, mesleki tecrübe, görev ünvanı, eğitim düzeyi, medeni durum ve aylık ücret miktarı faktörlerinden; adanmışlık düzeylerinin ise yaş ve görev ünvanı değişkenlerinden etkilendiği anlaşılmıştır. Gemi insanlarının psikolojik güvenliği ile genel çalışan adanmışlığı arasında pozitif yönlü ve yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Aracılık analizi bulguları, psikolojik güvenliğin çalışan adanmışlığı üzerindeki etkisinde, duygusal emeğin bir alt boyutu olan derinlemesine eylemin kısmi aracılık rolü üstlendiğini göstermiştir. Bulgular, gemi insanlarının psikolojik güvenlik algıları arttıkça, çalıştıkları kuruma ve işe yönelik adanmışlık düzeylerinin de artma eğiliminde olduğunu ve bu etkinin kısmen kişinin duygusal olarak dürüst bir eylem sergilemesiyle gerçekleştiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the psychological safety perceptions and employee engagement of Turkish seafarers (969 males, 36 females) working on container ships of maritime companies in Turkey was examined. Additionally, the mediating role of emotional labor in this relationship was investigated. The data were collected through surveys using the convenience sampling method between September 2024 and January 2025. Edmondson's Psychological Safety Scale, Saks' Job Engagement and Organizational Engagement Scales, and Lee & Brotheridge's Emotional Labor Scale were used for data collection. The scale data and the relationships of all dimensions with each other, as well as with the descriptive and categorical data obtained from the seafarers, were analyzed using IBM SPSS 27 and Jamovi software. The statistical analyses revealed that the seafarers' psychological safety perception was affected by age and occupational experience; their emotional labor levels were affected by age, sea service duration, occupational experience, rank, education level, marital status, and monthly wage; and their engagement levels were affected by age and rank variables. A positive and highly significant relationship was found between the seafarers' psychological safety and overall employee engagement. Mediation analysis findings indicated that deep acting, a sub-dimension of emotional labor, assumed a partial mediating role in the effect of psychological safety on employee engagement. The findings show that as seafarers' psychological safety perceptions increase, their levels of engagement with their organization and job also tend to increase, and this effect is partly realized by the individual demonstrating genuine emotional labor.