Altyapıdaki kadın hentbolcularda ısınma programına eklenen elastik bant egzersizlerinin atış performansı ve üst ekstremite kaslarındaki viskoelastik özellikler üzerine etkileri
The effect of elastic band exercises added to the warm-up program on throwing performance and the viscoelastic properties of upper extremity muscles in youth female handball players
  1. Tez No: 1008814
  2. Yazar: YAĞMUR ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Spor performansı, Takım sporları, Ölçme-değerlendirme, Athletic performance, Team sports, Measurement and evaluation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortopedik ve Manipülatif Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, adölesan kadın hentbolcularda geleneksel ısınma programına eklenen elastik bant egzersizlerinin atış performansı ve üst ekstremite kaslarının viskoelastik özellikleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 12-18 yaş aralığında 30 kadın hentbolcu katıldı ve sporcular randomize olarak kontrol (n=15) ve deney (n=15) gruplarına ayrıldı. Kontrol grubuna 6 hafta boyunca, antrenman öncesi geleneksel ısınma, deney grubuna ise elastik bant egzersizleri aynı ısınma programına eklenerek uygulandı. Atış performansı atış isabet testi ile, üst ekstremite kaslarının viskoelastik özellikleri myotonometre ile değerlendirildi. Dinamik denge, kuvvet ve dayanıklılık üst ekstremite y denge testi, modifiye push-up testi ve sağlık topu fırlatma testi ile değerlendirildi. Atış isabeti ve viskoelastik ölçümler ısınma öncesi, sonrası ve 6. haftada; diğer testler ise ısınma öncesi ve 6. hafta sonunda değerlendirildi. Bulgular: Isınmanın anlık etkisinde, deney grubunda dayanma temelli yüksek temel atışı tekniği ile atış isabeti anlamlı düzeyde artarken, kontrol grubunda değişim görülmedi (p>0,05). Kas viskoelastik özelliklerinde, dominant ekstremitede deney grubunda deltoid kasının elastisite değerinde anlamlı artış görüldü (p=0,02). Non-dominant ekstremitede ise deney grubunda deltoid ve biceps brachii kasının elastisite değerinde, kontrol grubunda extensor digitorium kasının tonus değerinde anlamlı değişim görüldü. Uzun süreli etkilerde ise her iki grupta da her iki atış tekniğinde atış isabeti anlamlı düzeyde arttı. Kas viskoelastik özelliklerinde ise, dominant ekstremitede her iki grupta da deltoid kasının tonus ve elastisite değerinde değişim görülürken, ek olarak deney grubunda biceps brachii kasında da tonus ve sertlik değerinde anlamlı fark ortaya çıktı (p<0,05). Non-dominant ekstremitede her iki grupta da kasa özgü anlamlı değişiklikler gözlendi; ancak ısınma öncesi ile 6. hafta değişim değerleri karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. 6. hafta ile IÖ değişim farkları karşılaştırıldığında, gruplar arasında anlamlı fark görülmedi. üst ekstremite y denge test skorlarında dominant tarafta her iki grupta iyileşme görülürken gruplar arasında fark görülmedi; non-dominant tarafta ise deney grubunda daha fazla gelişim gözlendi. Modifiye push-up ve sağlık topu fırlatma testlerinde her iki grupta da anlamlı artış saptandı, ancak gruplar arasında fark bulunmadı. Sonuç: Elastik bant egzersizlerinin ısınmada kullanımı, adölesan hentbolcularda atış isabetini artırdı ve deltoid ile biceps brachii kaslarının viskoelastik özelliklerinde belirgin değişikliklere sebep oldu. Bu bulgular, elastik bant egzersizlerinin maç ve antrenman öncesinde ısınmada etkili bir yöntem olabileceğini gösterir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effects of elastic band exercises added to a traditional warm-up program on throwing performance and the viscoelastic properties of upper- extremity muscles in adolescent female handball players. Material and Method: Thirty female handball players aged 12–18 participated in the study and were randomly assigned to a control (n=15) or experimental group (n=15). The control group performed a traditional warm-up program for 6 weeks, while the experimental group performed the same program with additional elastic band exercises. Throwing performance was assessed using the throwing accuracy test, and upper-extremity muscle viscoelastic properties were measured with a myotonometer. Dynamic balance, strength, and endurance were evaluated with the upper-extremity y balance, modified push-up, and medicine ball throw tests. Throwing accuracy and viscoelastic measurements were evaluated before warm-up, after warm-up and at week 6; other tests were evaluated before warm-up and at week 6. Results: In the instant effects of warm-up, standing throw accuracy significantly increased in the experimental group, with no change in the control group (p>0.05). In muscle viscoelastic properties, a significant increase in deltoid elasticity was observed in the dominant extremity of the experimental group (p=0.02). In the non-dominant extremity, significant changes were observed in deltoid and biceps brachii elasticity in the experimental group, and in extensor digitorum muscle tone in the control group. In the long-term effects, throwing accuracy significantly improved in both throwing techniques in both groups. For viscoelastic properties, both groups showed changes in deltoid tone and elasticity in the dominant extremity, with additional significant changes in biceps brachii tone and stiffness in the experimental group (p<0.05). In the non-dominant extremity, significant muscle-specific changes were observed in both groups; however, no differences were found when pre-warm-up and week 6 changes were compared. upper extremity y balance test scores improved on the dominant side in both groups with no between-group difference; however, greater improvement was observed in the experimental group on the non-dominant side. Significant increases were found in both groups in the modified push-up and medicine ball throw tests; however, no significant differences were observed between the groups.