Kolorektal karsinomlarda Gli-1, Gli-2, p53 ve BCL-2 ekspresyonlarının patolojik ve diğer prognostik parametrelerle ilişkisinin immünohistokimyasal yöntem ile değerlendirilmesi
Immunohistochemical evaluation of the association between Gli-1, Gli-2, p53 and BCL-2 expression and pathological and other prognostic parameters in colorectal carcinomas
- Tez No: 1008855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÖZDEMİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU BELEN AYDOĞMUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: BCL-2, Gli-1, Gli-2, Kolorektal karsinom, P53, Metastaz, Adenokarsinom, Histopatoloji, İmmünohistokimya, Colorectal carcinoma, BCL-2, Gli-1, Gli-2, p53, Metastasis, Adenocarcinoma, Histopathology, Immunohistochemistry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada kolorektal karsinomlarda (KRK) Hedgehog (Hh) sinyal yoluna ait Glioma ile ilişkili onkojen 1(Gli-1), Glioma ile ilişkili onkojen 2 (Gli-2), p53 ve BCL-2 ekspresyonlarının klinikopatolojik özellikler ve sağkalım ile ilişkisini değerlendirmeyi ve bu belirteçlerin prognostik önemini belirlemeyi istedik. Materyal ve Yöntem: Gli-1, Gli-2, p53 ve BCL-2 ekspresyonları immünhistokimyasal yöntem ile değerlendirildi. P53 immünhistokimyasal değerlendirmesi patern bazlı yapıldı. Elde edilen veriler, demografik özellikler, tümöre ait histolojik veriler sağkalım ile karşılaştırıldı İstatistiksel çalışmalarda Ki-kare ve Fisher'in kesin testi, Mann–Whitney U testi, Kaplan–Meier yöntemi, Log-rank testi kullanıldı. Bulgular: Gli-2 kaybının daha ileri klinik evre ile ilişkili olduğu (p=0,015); p53 ekspresyonunun ise tümör lokalizasyonu (p=0,022), tümör tomurcuklanma derecesi (p=0,018), karaciğer metastazı (p=0,045) ve klinik evre (p=0,040) ile anlamlı ilişkili olduğu bulundu. Ayrıca p53 mutasyonunun mikrosatellit stabil (MSS) olgularda daha sık izlendiği belirlendi (p=0,004). Gli-1 ile BCL-2 arasında düşük düzeyde korelasyon ve anlamlı ilişki saptandı (r=0,199, (p=0,005). Buna karşın Gli-1, Gli-2, p53 ve BCL-2 ekspresyonlarının hiçbirinin genel sağkalım üzerinde bağımsız prognostik bir etkisi gösterilemedi. Sonuç: Gli-2 kaybı ileri klinik evre ile ilişkilidir. p53 ekspresyonunun tümör lokalizasyonu, tümör tomurcuklanma derecesi, karaciğer metastazı ve klinik evre ile ilişkisi tümör agresifliğinin ve metastaz kabiliyetinin göstergesi olabilir. Gli-1 ile BCL-2 arasındaki ilişkinin antiapoptotik süreçte Hh sinyal yolağının aktif olabileceğini düşündürmüştür. Sağkalım analizlerinde prognozun esas olarak tümör evresi, lenf nodu tutulumu, metastaz varlığı ve tümör tomurcuklanması gibi klasik klinikopatolojik parametreler ile ilişkili olduğu görüldü. Özellikle Gli-1 ve Gli-2 tümörün erken döneminde ortaya çıkan biyobelirteçler olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between the expression of Hedgehog (Hh) signaling pathway components, including glioma-associated oncogene 1 (Gli-1), glioma-associated oncogene 2 (Gli-2), p53, and BCL-2, and clinicopathological characteristics and survival in colorectal carcinoma (CRC), and to determine the prognostic significance of these biomarkers. Materials and Methods: The expression of Gli-1, Gli-2, p53, and BCL-2 was evaluated by immunohistochemistry. p53 immunohistochemical evaluation was performed using a pattern-based approach. The obtained data were compared with demographic characteristics, histopathological tumor features, and survival outcomes. Statistical analyses were performed using the chi-square test, Fisher's exact test, Mann–Whitney U test, Kaplan–Meier method, and the log-rank test. Results: Loss of Gli-2 expression was found to be significantly associated with advanced clinical stage (p=0.015). p53 expression showed significant associations with tumor localization (p=0.022), tumor budding grade (p=0.018), liver metastasis (p=0.045), and clinical stage (p=0.040). In addition, p53 mutation was observed more frequently in microsatellite stable (MSS) cases (p=0.004). A low-level but statistically significant correlation was identified between Gli-1 and BCL-2 expression (r=0.199, p=0.005). However, none of the expressions of Gli-1, Gli-2, p53, or BCL-2 demonstrated an independent prognostic effect on overall survival. Conclusion: Loss of Gli-2 expression is associated with advanced clinical stage. The association of p53 expression with tumor localization, tumor budding grade, liver metastasis, and clinical stage may indicate tumor aggressiveness and metastatic potential. The relationship between Gli-1 and BCL-2 suggests that the Hh signaling pathway may be active in anti-apoptotic processes. Survival analyses indicated that prognosis was primarily associated with classical clinicopathological parameters such as tumor stage, lymph node involvement, presence of metastasis, and tumor budding. In particular, Gli-1 and Gli-2 may represent biomarkers that emerge in the early stages of tumor development.